Οργή και μεγάλες αντιδράσεις προκαλούν οι ομάδες συνομιλιών της εφαρμογής Telegram και όχι μόνο, που χρησιμοποιούν κυρίως άνδρες για τη διακίνηση παράνομου φωτογραφικού υλικού από γυναίκες αλλά και από μικρά παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω.
Αρκετές είναι οι καταγγελίες γυναικών στην Ελλάδα που έχουν δει φωτογραφίες τους ακόμη και επεξεργασμένες μέσω τεχνητής νοημοσύνης, αφαιρώντας ρούχα, να διακινούνται στις ομάδες αυτές.
Αυτή τη στιγμή τέτοιου είδους ομάδες σε Telegram και Facebook παραμένουν ενεργές με μεγάλη κινητικότητα.
«ΜΗΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΓΚΟΜΕΝΟ; ΕΛΛΑΔΑ EDITION»
Η δημιουργία της πολυσυζητημένης ομάδας Facebook «Μήπως έχουμε τον ίδιο Γκόμενο; Ελλάδα Edition» που πλέον μετράει πάνω από 18.000 μέλη – γυναίκες ήταν η αιτία να ενωθούν όλες οι γυναίκες και να βγει το θέμα στην επιφάνεια.
Τα μέλη του «Μήπως έχουμε τον ίδιο Γκόμενο;» έχουν αρχίσει να αυτοαποκαλούνται φεμινιστικό κίνημα. Δημιουργούν ψεύτικα προφίλ, μπαίνουν στις ομάδες του Telegram και αναζητούν φωτογραφίες κοριτσιών και άλλα στοιχεία για την υπόθεση.
Στη συγκεκριμένη ομάδα βρίσκονται γυναίκες όπου διασταυρώνουν πληροφορίες για τους συντρόφους τους. Μερικές ίσως να έχουν και τον ίδιο.
Επισημένεται ότι ανάλογη δράση είχα λάβει χώρα και στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2019, με το BBC δημοσίευσε ότι χιλιάδες γυναίκες κατονόμαζαν και εξέθεταν τους πρώην συντρόφους τους σε κλειστές ομάδες του Facebook.
Οι γυναίκες αυτές κατήγγειλαν εκεί περιστατικά απιστίας, βιασμού ακόμη και κακοποίησης των παιδιών τους.
TELEGRAM: ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Οι προσωπικές αυτές φωτογραφίες των γυναικών έχουν συγκεντρωθεί σε ένα πολύ μεγάλο αρχείο.
Οι ελληνικές ομάδες στο Telegram επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν εδώ και χρόνια οι φωτογραφίες και τα βίντεο και μάλιστα δεν βρίσκονται μόνο στο Telegram, αλλά και στο Discord και το Reddit, οι οποίες είναι παρόμοιες πλατφόρμες.
Καθημερινά χιλιάδες γυναίκες, επώνυμες και μη, χωρίς να το γνωρίζουν και παρά την θέλησή τους, έχουν μετατραπεί σε ένα “προϊόν” ανταλλαγής του διαδικτύου, με αρρωστημένα μυαλά να αναζητούν προσωπικές φωτογραφίες και βίντεο τους, ακόμη και επί πληρωμή.
Ζωντανό παράδειγμα η Ελένη, ένα από τα ανυποψίαστα θύματα, η οποία μοιράστηκε την άσχημη εμπειρία που είχε από τους επιτήδειους, ανεβάζοντας ένα βίντεο στον προσωπικό της λογαριασμό στο Τικ Τοκ.
Συγκεκριμένα πήραν φωτογραφία της από τα social, την επεξεργάστηκαν αφαιρώντας το μαγιό και την διακίνησαν σε μία ιδιωτική ομάδα με 12.000 μέλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελένη έμαθε για το τραγικό αυτό συμβάν από γνωστό της που την αναγνώρισε.
Μετά την μαρτυρία της Ελένης, ξεκίνησε να ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων για τα ιδιωτικά groups στα social media, όπου άνδρες ανταλλάσσουν ψεύτικες και παράνομες γυμνές φωτογραφίες γυναικών.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΑΝ ΣΤΕΙΛΟΥΝ “ΑΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΟ ΥΛΙΚΟ” ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Ο αριθμός των φωτογραφιών που διακινείται είναι σοκαριστικός. Όπως αναφέρεται σε “ανακοίνωση” που έγραψε στις 22 Φεβρουαρίου, ένας από τους admin της ομάδας, υπάρχουν επιπλέον “ιδιωτικές ομάδες” για 13 πόλεις σε όλη την Ελλάδα ενώ επισημαίνει πως σύντομα θα ανοίξουν κι άλλες.
ΚΑΙ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ 13 ΠΟΛΕΙΣ
Μέσα σε αυτές τις πόλεις βρίσκεται και η περιοχή της Θράκης με την Ξάνθη, την Κομοτηνή αλλά και την Αλεξανδρούπολη!
Οι ιδιωτικές ομάδες χωρίζονται σε τρία επίπεδα και σε αυτές υπάρχουν φωτογραφίες και βίντεο αμέτρητων γυναικών ονομαστικά.
Για το επίπεδο 1 οι ενδιαφερόμενοι είναι υποχρεωμένοι να κοινοποιήσουν την ομάδα 10 φορές, στις εφαρμογές Discord, Reddit και Telegram.
Στο επίπεδο 2, σύμφωνα με τους διαχειριστές, μπαίνουν μόνο “σοβαρά άτομα”, τα οποία διαθέτουν ακυκλοφόρητο υλικό γυναικών-θυμάτων, και τα ίδια ενδιαφέρονται για μια ομαδική με οργανωμένο ονομαστικό υλικό.
Τέλος, ελάχιστοι έχουν πρόσβαση στο επίπεδο 3, καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος για να μπεις. Όπως λένε οι διαχειριστές, “αν αξίζει το υλικό του, θα βρεθεί στην ιδιωτική ομάδα με μυστικό τρόπο”.