Σημαντικές αλλαγές που θα επηρεάσουν άμεσα την καθημερινότητα των οδηγών φέρνει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, ο οποίος πρόκειται να ψηφιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών, Κωνσταντίνο Κυρανάκη.
Όπως τόνισε σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, «ο νέος ΚΟΚ είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμος, καθώς έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση», με τις τελευταίες ρυθμίσεις να αφορούν κυρίως ζητήματα αυστηροποίησης όπως η παρεμπόδιση σιδηροδρομικού έργου.
Στο στόχαστρο ο οδηγός – όχι το όχημα
Ένα από τα πιο ουσιαστικά νέα στοιχεία του ΚΟΚ είναι ότι απενοχοποιείται το όχημα και οι κυρώσεις στρέφονται πλέον μόνο στον παραβάτη οδηγό. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα αφαιρούνται πια οι πινακίδες ή η άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου — μέτρο που πολλές φορές δημιουργούσε προβλήματα σε ολόκληρες οικογένειες.
«Αν κάνει λάθος το παιδί μιας οικογένειας και υπάρχει μόνο ένα όχημα, δεν μπορεί να τιμωρείται όλη η οικογένεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Πιο αυστηρά μέτρα για τους… «μόνιμους παραβάτες»
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους οδηγούς που επαναλαμβάνουν επικίνδυνες παραβάσεις. Για εκείνους, προβλέπονται διπλάσιες ή και τριπλάσιες ποινές, ενώ για την τρίτη παράβαση μέσα σε πενταετία, αφαιρείται η άδεια οδήγησης για έως και 7 χρόνια και γίνεται υποχρεωτική επανεκπαίδευση.
Οι παραβάσεις που «πονάνε» περισσότερο
Μεταξύ άλλων, οι παραβάσεις που θα τιμωρούνται αυστηρότερα εάν επαναληφθούν, περιλαμβάνουν:
Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη ή STOP
Συμμετοχή σε αυτοσχέδιους αγώνες ή επίδειξη ικανότητας
Χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση
Υπέρβαση ορίου ταχύτητας
Μη χρήση ζώνης ασφαλείας
Οδήγηση χωρίς δίπλωμα
Παράνομη χρήση της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ)
Στάση/Στάθμευση σε ράμπες ΑμεΑ
Για δύο παραβάσεις μέσα σε έναν χρόνο, ο οδηγός αντιμετωπίζει πρόστιμο 1.000 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος έως και για 6 μήνες.
Σε σοβαρές περιπτώσεις –όπως υψηλά ποσοστά αλκοόλ πάνω από το επιτρεπτό όριο– η «καμπάνα» φτάνει τα 2.000 ευρώ, ενώ η άδεια οδήγησης αφαιρείται έως και για 2 χρόνια.
Ο νέος ΚΟΚ έρχεται για να ενισχύσει την οδική ασφάλεια, βάζοντας φρένο στους «επικίνδυνους» του δρόμου. Όμως, φέρνει και πιο δίκαιες ρυθμίσεις για τους συνεπείς οδηγούς και τις οικογένειές τους.