Οι «μαύροι Έλληνες» της Θράκης και οι «Αφροέλληνες»
Με αφορμή και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και την παρουσία σε αυτούς κάποιων αθλητών μας έχει ξεκινήσει, συζήτηση για το χρώμα, την καταγωγή, τις ανταμοιβές κ.λπ. αθλητριών και αθλητών μας. Ένα από τα πρόσωπα που έχουν απασχολήσει πάρα πολλές και πολλούς είναι ο χάλκινος Ολυμπιονίκης του άλματος επί κοντώ Εμμανουήλ Καραλής, που ξεπέρασε στο Παρίσι τα 5,90μ.
Το να δέχεται κριτική για τις αθλητικές του επιδόσεις ο «Μανόλο», από κάποιους που δεν πηδάνε ούτε εφημερίδα, είναι ασέβεια. Ευτυχώς, ήταν πάρα πολύ λίγοι όσοι ασχολήθηκαν με το θέμα αυτό. Με δυσάρεστη έκπληξη όμως διαβάσαμε εκατοντάδες σχόλια για το χρώμα του δέρματος του Καραλή. Ο πατέρας του Χάρης είναι Έλληνας και η μητέρα του έχει γεννηθεί στην Ουγκάντα. Εκείνο που μας εξέπληξε ακόμα περισσότερο όμως είναι ότι η Βικιπαίδεια και όχι μόνο, χαρακτηρίζει τον Καραλή ως Αφροέλληνα! Στην ίδια «κατηγορία» κατατάσσει μεταξύ άλλων, τους αδελφούς Αντετοκούνμπο, τον παλιό διεθνή μπασκετμπολίστα Σοφοκλή Σχορτσιανίτη, τον πρωταθλητή των 110 μ. Κώστα Δουβαλίδη, τη Μαρίνα Σάττι, τον Ησαΐα Ματιάμπα, τον παλιό διεθνή, με την Εθνική Ελλάδας, ποδοσφαιριστή Ντανιέλ Μπατίστα κ.ά.
Μάλιστα ως Αφροέλληνες (ή Αφρικανούς Έλληνες ή Έλληνες Αφρικανικής καταγωγής), η Βικιπαίδεια ορίζει μια εθνοτική υποομάδα (sic) των Ελλήνων με μερική ή πλήρη καταγωγή από εθνοτικές ομάδες της υποσαχάριας Αφρικής…
Προφανώς, ο όρος «Αφροέλληνες» δημιουργήθηκε κατ’ αντιστοιχία με το «Αφροαμερικανοί», μόνο που η αντιστοιχία αυτή είναι τελείως ανεπιτυχής. Ως «Αφροέλληνες» θεωρούμε ότι μπορούν να χαρακτηριστούν, καταχρηστικά και πάλι, οι λεγόμενοι «μαύροι Έλληνες» του νομού Ξάνθης που ζουν κυρίως στον οικισμό Άβατο και η παρουσία των προγόνων τους στην Ελλάδα χρονολογείται από τα τέλη του 18ου-αρχές του 19ου αιώνα.
Σχετικό άρθρο γι’ αυτούς, χρησιμοποιώντας μάλιστα τον όρο «Αφροέλληνες», όπως αυτοαποκαλούνται και οι ίδιοι είχαμε γράψει στις 7/10/2018. Μας ακολούθησαν αρκετοί ακόμα. Δυστυχώς όμως άρχισε σταδιακά η χρήση του όρου «Αφροέλληνας» να γίνεται και για κάποιες/κάποιους που ίσως δεν έχουν πάει ποτέ τους στην Αφρική… Ας δούμε, περιληπτικά μερικά στοιχεία για τους «μαύρους Έλληνες» της Θράκης και θα επανέλθουμε στον όρο «Αφροέλληνες» και τη λαθεμένη χρήση του.
Οι «μαύροι Έλληνες» της Ξάνθης
Στον νομό Ξάνθης και ιδιαίτερα στον οικισμό Άβατο (το 2021 είχε σύμφωνα με την απογραφή 956 κατοίκους), αλλά και στα γειτονικά χωριά Παλαιό Κατράμιο, Εύλαλο, Δέκαρχο, Κρεμαστή και Παλαιό Εράσμιο ζουν περίπου 1.000 Έλληνες με μαύρο χρώμα δέρματος, γνωστοί ως «μαύροι Έλληνες». Η ιστορία τους έχει απασχολήσει μερικούς επιστήμονες, ιδιαίτερα όμως τον καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) κύριο Νικόλαο Ξηροτύρη. Ο κύριος Ξηροτύρης πιστεύει ότι οι «μαύροι Έλληνες» είναι απόγονοι Αφρικανών,, κυρίως Σουδανών, που μεταφέρθηκαν στην περιοχή στα τέλη του 18ου – αρχές 19ου αιώνα από Αιγύπτιους σουλτάνους, όπως ο Μοχάμετ Άλι, πατέρας του Ιμπραήμ, που γεννήθηκε στην Καβάλα και του ανήκε η περιοχή της Καβάλας και της Ξάνθης.