Επαναλαμβανόμενες ασκήσεις στα νοσοκομεία εξασφαλίζουν την πλήρη ετοιμότητα σε περίπτωση σεισμού ή άλλων φυσικών καταστροφών
Η επιχειρησιακή ετοιμότητα των νοσοκομείων σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, όπως είναι ο σεισμός, επανέρχεται στο προσκήνιο με αφορμή την έντονη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη τα τελευταία 24ωρα. Τα ελληνικά νοσηλευτικά ιδρύματα σε περίπτωση που «χτυπήσει» ο Εγκέλαδος ή σε περίπτωση άλλης επείγουσας κατάστασης (πχ πυρκαγιά) μπορούν να δεχθούν και διαχειριστούν τραυματίες ή να εκκενωθούν άμεσα και με ασφάλεια για ασθενείς και εργαζόμενους, εφόσον απαιτηθεί.
Οι ειδικές ασκήσεις που διενεργούνται εντατικά από το 2021 σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας έχουν δημιουργήσει το πλαίσιο ορθής αντιμετώπισης σε υγειονομικό επίπεδο των φυσικών καταστροφών. Ήδη, μάλιστα, οι ασκήσεις έχουν φανεί χρήσιμες σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις λόγω πυρκαγιών: Στην εκκένωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης το καλοκαίρι του 2023, καθώς επίσης και των «Παίδων Πεντέλης» και «Αμαλία Φλέμινγκ» τον περασμένο Αύγουστο.
Η σημασία των ασκήσεων γίνεται αντιληπτή εάν υποθέσει κανείς ότι πραγματοποιείται μεγάλος σεισμός και βρίσκεται στο δωμάτιο ενός δημόσιου, με την έξοδο να είναι μακριά, να μεσολαβούν σκάλες και το νοσηλευτικό ίδρυμα να είναι γεμάτο κόσμο. Η ασφαλής εκκένωση του νοσοκομείου σε μια τέτοια περίπτωση είναι πολύπλοκη και απαιτεί λεπτομερή συντονισμό και άψογη συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ νοσοκομείου και Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων μεταξύ τους.
Τον συντονισμό των ασκήσεων ετοιμότητας έχει το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ). Το κάθε νοσοκομείο έχει καταρτίσει αναλυτικά σχέδια για την αντιμετώπιση διαφορετικών κρίσεων και με συνεχείς ασκήσεις διαπιστώνεται ο βαθμός ετοιμότητας του προσωπικού για ανταπόκριση σε έκτακτες ανάγκες. Η σημασία που δίνεται στη διενέργεια των ασκήσεων φαίνεται από το γεγονός ότι αποτελεί κριτήριο αξιολόγησης για τους διοικητές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.