19 Σεπτεμβρίου 2024

Αισύμη: Στο πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου όπου οι νέοι επιστρέφουν, αποκαλύπτεται η ψυχή του τόπου

Κάθε καλοκαίρι τα πανηγύρια στον Έβρο κορυφώνονται τον Δεκαπενταύγουστο με τη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου και τη νεολαία να στέλνει ηχηρό μήνυμα παρουσίας!

Τα πανηγύρια ενώνουν ντόπιους και επισκέπτες σε μεγάλα τραπέζια και χορούς, τιμώντας τα έθιμα και την παράδοση, ενώ παρατηρείται τάση επιστροφής των νέων σε αυτά.

Εκεί που ανταμώνουμε και γινόμαστε ένα

Κάθε καλοκαίρι, κάθε τόπος στον Έβρο τιμά τη Θεοτόκο.

Στην Αισύμη, 24 χιλιόμετρα μόλις από την Αλεξανδρούπολη, την παραμονή, μετά τον εσπερινό, στήνεται γλέντι μέχρι το πρωί , με μουσική και ατελείωτο χορό που συμπυκνώνουν τόση ζωή και τόσο πολιτισμό όσο καμία άλλη κοινωνική εκδήλωση!

Ο εκκλησιασμός, η μουσική, το τραγούδι, ο χορός και το φαγοπότι είναι αναπόσπαστα στοιχεία μιας τελετουργίας στην οποία συμμετέχει όλη η κοινότητα. Ηλικιωμένοι και νέοι, άντρες, γυναίκες και παιδιά παίρνουν μέρος στο γλέντι για να διασκεδάσουν, να χαρούν, να ξεφαντώσουν και να βιώσουν όλοι μαζί την ενότητα και τη συνοχή τους ως μέλη ενός ενιαίου κοινωνικού συνόλου. Η εμπειρία ενός πανηγυριού μετατρέπεται σε γνωριμία με έναν κόσμο ολόκληρο,  εδώ μπορεί κανείς να βρει τον δρόμο για να αποκαλύψει την ψυχή κάθε τόπου!

Πόσο «ζωντανά» είναι;

Πέρα από τη σύνδεση με το παρελθόν, με την παράδοση και τα έθιμα του τόπου μας,  τα πανηγύρια ζουν και βασιλεύουν, με τη συμμετοχή ιδιαίτερα των νέων που, σε πείσμα των καιρών, ανακαλύπτουν “τη ζωή μαζί με τους άλλους”· βλέπουν ότι σ’ αυτά τα έσχατα υπολείμματα αυθεντικής κοινοτικής ζωής ίσως μπορέσουν να βρουν κάποιες απαντήσεις στα αδιέξοδα του σύγχρονου πολιτισμού μας

Εκατοντάδες νέοι άνθρωποι στη μέση , πιασμένοι χέρι χέρι, σε έναν κύκλο που ξετυλίγεται  μαγνητίζοντας το βλέμμα. Νεανικά χαμογελαστά πρόσωπα με μάτια που λάμπουν στροβιλίζονται ξέφρενα.

Παιδιά όλων των ηλικιών, μέσα από τον χορό και το τραγούδι, αναδεικνύουν τις ρίζες τους και διατηρούν ζωντανή την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους. Η συμμετοχή τους στα πανηγύρια αποτελεί απόδειξη της σύνδεσης με τις παραδόσεις και της αγάπης τους για την τοπική κουλτούρα.
Μοιραστείτε το