Search

Διευθυντής Δασών Έβρου: Αποτυπώνονται δεδομένα για τα αντιδιαβρωτικά & αντιπλημμυρικά έργα

Στις καμένες εκτάσεις του Έβρου εξορμούν τις τελευταίες ημέρες οι δασικές υπηρεσίες του νομού, αποτυπώνοντας δεδομένα βάσει των οποίων θα προχωρήσουν, σε πρώτη φάση τα αντιδιαβρωτικά έργα και σε επόμενο στάδιο οι μελέτες για τα αναγκαία αντιπλημμυρικά.
Σε πρώτη προτεραιότητα μπαίνουν οι οικισμοί Κίρκης, Παλαγίας, Προβατώνα, Λευκίμμης και Δαδιάς, όπως και το ρέμα Δικέλλων αλλά και άλλα σημεία, όπου μέσα στον Οκτώβριο θα γίνουν αντιδιαβρωτικές παρεμβάσεις με την τοποθέτηση κορμοφραγμάτων στις πλαγιές, που θα συγκρατούν το χώμα.
Σε ό,τι αφορά τα αντιπλημμυρικά και την κατασκευή μικρών φραγμάτων, που θα αποτρέπουν τη ροή μεγάλων όγκων νερού στα χαμηλά, θα πρέπει να προηγηθούν μελέτες, δεδομένου ότι πρόκειται για βαριά έργα, και «σε καμία περίπτωση δεν προβαίνουν να γίνουν φέτος», δήλωσε  ο Διευθυντής Δασών Έβρου, Πέτρος Ανθόπουλος.
Ο ίδιος, πάντως, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει περιθώριο να αργήσουν τα αντιπλημμυρικά, γιατί ο κίνδυνος είναι σοβαρός». Σχολιάζοντας, τέλος, τα αποτελέσματα της φωτιάς στο δασικό σύμπλεγμα του νομού, υπογράμμισε πως «πρέπει, πια, να αλλάξει ο σχεδιασμός, ο οποίος σήμερα βασίζεται στη λογική να “ταμπουρωνόμαστε” στους οικισμούς και να περιμένουμε τη φωτιά, παρατώντας το δάσος.
Οι οικισμοί θα πρέπει να είναι από πριν θωρακισμένοι, ώστε να δίνεται βάρος στην κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς, με την εμπλοκή των δασικών υπηρεσιών, που έχουν την εμπειρία να το κάνουν. Εάν οι οικισμοί ήταν θωρακισμένοι, δεν θα είχαμε αφήσει τις πρώτες ημέρες της φωτιάς στο δάσος της Δαδιάς μόνον τέσσερα πυροσβεστικά, με αποτέλεσμα αυτά που έγιναν», κατέληξε ο κ. Ανθόπουλος.
Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας
Μοιραστείτε το