Search

Ενδοοικογενειακή Βία: Στοιχεία ΣΟΚ στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης!

Σοκάρουν οι αριθμοί καταγγελιών, περιστατικών Ενδοοικογενειακής Βίας στην Ελληνική Αστυνομία από την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης!

Σε μια κοινωνία όπου η οικογένεια θεωρείται ιερή, η ιδέα της ενδοοικογενειακής βίας συχνά παραμερίζεται. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η βία μέσα στο σπίτι συμβαίνει, ακόμα και σε αυτές τις ήσυχες και φιλόξενες κοινότητες.

Ενδοοικογενειακή Βία στην Επαρχία της Ελλάδας: Μια Σιωπηλή Πραγματικότητα που Χρήζει Δράσης

Σύμφωνα με στοιχεία, η Ελληνική Αστυνομία σε μόλις δέκα ημέρες και ειδικότερα από τις 10 – 17 Απριλίου 2024, διαχειρίστηκε 60 περιστατικά Ενδοοικογενειακής Βίας, ενώ προχώρησε σε 44 αυτόφωρες συλλήψεις.

Μπορεί οι πόλεις της επαρχίας, με την ειρηνικής τους εικόνα και τη γαλήνια καθημερινότητα, να φαίνονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας,  ωστόσο, πέρα από την ειδυλλιακή εικόνα που παρουσιάζουν, κρύβουν και μια σκοτεινή  πραγματικότητα που πολλοί επιλέγουν να αγνοούν.

Η Ενδοοικογενειακή Βία δεν γνωρίζει όρια όσον αφορά την ηλικία, το φύλο, την οικονομική κατάσταση ή την κοινωνική τάξη. Από τον/την εταίρο/α μέχρι τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, κανείς δεν είναι ασφαλής από τον κίνδυνο της βίας εντός του σπιτιού τους. Οι μορφές της ενδοοικογενειακής βίας μπορεί να περιλαμβάνουν σωματική και ψυχολογική κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση, οικονομική εκμετάλλευση και άλλες μορφές καταπίεσης.

Το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας στην επαρχία της Ελλάδας απαιτεί την προσοχή μας και τη δράση μας. Είναι καθήκον μας να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα ανοχής όπου η βία δεν θα ανεχθεί, αλλά θα καταδικάζεται και θα αντιμετωπίζεται με όλα τα δυνατά μέσα. Απαιτείται εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση, τόσο σε επίπεδο κοινότητας όσο και σε επίπεδο κυβέρνησης, προκειμένου να δημιουργηθούν αποτελεσματικά μέσα πρόληψης και προστασίας για τα θύματα.

Συνολικά, η ενδοοικογενειακή βία στην επαρχία, είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορούμε πλέον να αγνοήσουμε. Απαιτείται δράση, ευαισθητοποίηση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον όπου η βία εντός του σπιτιού δεν θα έχει καμία θέση. Αυτό είναι ένα βήμα προς τη δημιουργία μιας πιο δίκαιης και ασφαλούς κοινωνίας για όλους.

Βία κατά των γυναικών: Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για πρώτη φορά!

Αξίζει δε να σημειωθεί, πως στην τελευταία Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο από τις 22- 25 Απριλίου, τίθεται προς ψήφιση για πρώτη φορά Νομοθεσία με σκοπό την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Στόχος, η πρόληψη των βιασμών και η ευαισθητοποίηση περί συναίνεσης, με τον ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων και τον αναγκαστικό γάμο να ορίζονται εγκλήματα βάσει νομοθεσίας ΕΕ.

Σε συνέχεια της συμφωνίας μεταξύ Κοινοβουλίου και Συμβουλίου, το Κοινοβούλιο θα συζητήσει και θα ψηφίσει την Τετάρτη 24 Απριλίου, τους πρώτους κανόνες της ΕΕ για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Η νέα οδηγία απαγορεύει τον εξαναγκαστικό γάμο και τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων και περιλαμβάνει ειδικούς κανόνες για τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, όπως το «cyberflashing» (μη ζητηθείσα λήψη υλικού άσεμνου σεξουαλικού περιεχομένου) και το «cyberstalking» (παρενοχλητική κυβερνοπαρακολούθηση).

Τα θύματα θα έχουν βελτιωμένη πρόσβαση στη δικαιοσύνη και στην περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών υπηρεσιών, ενώ η νομοθεσία θα περιλαμβάνει διατάξεις για την πρόληψη των βιασμών.

 

Μοιραστείτε το