Search

Έβρος : Άμεση στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων ζήτησαν από τον αρμόδιο Υφυπουργό τα μέλη του Συλλόγου Κτηνοτρόφων

Την πεποίθηση ότι η ζωονόσος της ευλογιάς ήρθε στον Εβρο από την Τουρκία, εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης-Φερών,  Κώστας Δουνάκης.

“Μετά από σαράντα χρόνια που για πρώτη φορά ήρθε στον Εβρο, είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι όλα τα κρούσματα έρχονται από τα κράτη της Τουρκίας, της Ασιας και της Αφρικής”, ανέφερε χαρακτηριστικά, “αν και η Τουρκία όπως είπε, έχει αναλάβει την υποχρέωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να εμβολιάζει και χρηματοδοτείται γι’ αυτό πρόγραμμα , όμως δεν το εφαρμόζει και δεν ανακοινώνει εστίες στον αρμόδιο οργανισμό της”, τόνισε.

Από την άλλη  σχολιάζοντας την στάση των κτηνοτρόφων του νομού,  εκτιμά ότι είναι σε τέτοιο επίπεδο ευθύνης, που δεν θα αποσιωπήσουν μια δύσκολη κατάσταση που τυχόν αντιμετωπίζουν. Δείχνουν υπευθυνότητα τόνισε χωρίς να παραλείψει το γεγονός ότι οι περισσότεροι βρίσκονται λίγο πριν την σύνταξη χωρίς δυστυχώς να υπάρχει μια διάδοχη κατάσταση .Οσοι νέοι βλέπουν την ρευστότητα που επικρατεί σήμερα αποθαρρύνονται για να συνεχίσουν το επάγγελμα, πρόσθεσε.

Φάνηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος  από την εξέλιξη της επίσκεψης του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης  στον νομό και αυτό διότι δεν δόθηκαν απαντήσεις στα ερωτήματα τους παρα μόνο υποσχέσεις επισημαίνοντας ότι η ΚΥΑ που αφορά τις αποζημιώσεις των πληγέντων κτηνοτρόφων θα έπρεπε ήδη να έχει εκδοθεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο δυο είναι  τα βασικά αιτήματα  που προκύπτουν από την εξέλιξη της ζωονόσου στον Έβρο και ζητούν άμεση επίλυση:

  1. Η στήριξη των κτηνοτρόφων από την πολιτεία για το χρονικό διάστημα που θα είναι χωρίς κοπάδι και χωρίς εισοδήματα και
  2. Η  αποζημίωση των ζώων  να γίνει στην πραγματική τους αξία, όχι κάτω των 300 ευρώ /ζώο, ενώ για τα ζώα με πιστοποιητικά βελτίωσης να αποζημιωθούν με την σημερινή αξία η οποία κυμαίνεται από 400 – 500 ευρώ

Το μόνο θετικό από την επίσκεψη του ΥΠΑΑΤ  στην περιοχή είναι ότι μετα την θανάτωση θα υπάρξει το πρόγραμμα ανασύστασης του ζωικού κεφαλαίου κατά 100% χωρίς βέβαια να έχουν ξεκαθαρίσει όπως τονίσθηκε  οι προϋποθέσεις που θα ισχύουν ώστε να ενταχθεί κανείς.

 

 

 

 

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας

Μοιραστείτε το