Μόλις μία εβδομάδα απομένει για την τυπική λήξη της εξηκονταετούς διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, για τα νερά του ποταμού Άρδα, από τα οποία αρδεύονται περίπου 220.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων στην περιοχή του βορείου Έβρου. Συγκεκριμένα, η συμφωνία λήγει την επόμενη Τρίτη (09/07), ωστόσο ο αγροτικός κόσμος δηλώνει εξαιρετικά ανήσυχος για το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το θέμα.
«Είμαστε επί ξύλου κρεμάμενοι», σχολίασε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου, Γιάννης Μαργαριτίδης, χαρακτηρίζοντας “δικαιολογίες” όσα ακούγονται για τους λόγους που το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα. «Εδώ και τρία χρόνια, από την περίοδο που υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν ο Γιώργος Γεωργαντάς, τόσο εμείς όσο και ο ΓΟΕΒ και οι ΤΟΕΒ, είχαμε επισημάνει τον κίνδυνο, δυστυχώς δεν έχουμε καμία πληροφόρηση για οποιαδήποτε συμφωνία», ανέφερε ο κ. Μαργαριτίδης.
Σημειώνεται ότι ανεπίσημα, η ενημέρωση που υπάρχει είναι ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει προφορικά να συνεχιστεί για τη φετινή αρδευτική περίοδο η διοχέτευση υδάτων προς την Ελλάδα, ωστόσο υπάρχουν φόβοι για το εάν η Βουλγαρία θα είναι συνεπής σε ένα πρόγραμμα ροής και ποσοτήτων που θα εξυπηρετούν επαρκώς τις ανάγκες των αγροτών του βορείου Έβρου.
Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε ο κ. Μαργαριτίδης, «η κατάσταση είναι δύσκολη και εξαιτίας των πολύ χαμηλών τιμών που δίνονται για το σκληρό σιτάρι και για άλλα αγροτικά προϊόντα, όταν είναι γνωστό σε όλους ότι το κόστος παραγωγής είναι στα ύψη. Οι έμποροι και οι βιομηχανίες συνεχίζουν να παίρνουν “τζάμπα” την παραγωγή και να πωλούν πανάκριβα», υποστήριξε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου.
Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας