22 Νοεμβρίου 2024

Εβρος: Σε «σαφάρι παράνομων μεταναστών» επιδόθηκε για ώρες ο 45χρονος Αλβανός – Σοκάρουν οι καταθέσεις

Σοκάρουν τα στοιχεία που προκύπτουν από τις καταθέσεις των 13 παράνομων μεταναστών που «συνελήφθησαν» και «φυλακίστηκαν» από τον τον 45χρονο Αλβανό σε τρέιλερ την περασμένη εβδομάδα στον Έβρο και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη.

Χρησιμοποίησε μεταλλική ράβδο και καραμπίνα και τους χτύπησε για να τους εγκλωβίσει στο αυτοσχέδιο κινούμενο «κρατητήριο», ενώ δεν προέκυψε κανένα στοιχείο που να συνδέει τους 13 αλλοδαπούς, με απόπειρα εμπρησμού αλλά και με τον αυτοσχέδιο μηχανισμό που φωτογράφησε και παρουσίασε στις Άρχές ο 45χρονος Αλβανός.

Την ίδια ώρα, το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης, που αποκαλύπτει το newsit.gr, το οποίο εξεδόθη στις 31 Αυγούστου ήταν καταπέλτης.

Μέσα από τις 29 σελίδες αναφέρεται στην πρόταση του εισαγγελέα και της ανακρίτριας, τις διαφωνίες δηλαδή που είχαν αναφορικά με το αν θα πρέπει ο «σερίφης του Έβρου» να κρατηθεί ή όχι, αναλύεται λεπτομερώς η υπόθεση, ενώ το συμπέρασμα που προκύπτει από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου είναι ότι οι κατηγορούμενοι πέφτουν σε αντιφάσεις, ότι δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο της δικογραφίας ότι οι αλλοδαποί επιχείρησαν να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Στις τελευταίες σελίδες αιτιολογείται στο γιατί πρέπει τελικά ο 45χρονος Αλβανός να προφυλακιστεί, όπως και έγινε, αφού όπως επισημαίνεται «αν αφεθεί ελεύθερος, είναι πολύ πιθανόν να προβεί στην τέλεση κι άλλων εγκλημάτων [….] ενώ για τους παραπάνω λόγους δεν επαρκούν άλλα μέτρα του δικονομικού καταναγκασμού – συμπεριλαμβανομένου και του κάτ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση».

Οι καταθέσεις

«Μας χτύπησαν, μας φυλάκισαν και μας ξεγύμνωσαν»

Οι αλλοδαποί στις καταθέσεις που έδωσαν στις 13:45 της 24ης Αυγούστου 2023 ενώπιον της αναπληρώτριας ανακρίτριας Αλεξανδρούπολης ξεδίπλωσαν λεπτό προς λεπτό, το ανατριχιαστικό και αδιανόητο συμβάν, με κεντρικό πρόσωπο τον Αλβανό.

Ειδικότερα, ο 31χρόνος Πακιστανός είπε ότι: «Στις 21 Αυγούστου 2023 ήρθαμε παράνομα στην Ελλάδα, περπατήσαμε μια ώρα μέσα το ποτάμι, ήρθε το αυτοκίνητο και μας πήρε. Κάναμε περίπου μία ώρα διαδρομή με το αυτοκίνητο και μας άφησε σε ένα σημείο. Ήμασταν πέντε άτομα πακιστανικής καταγωγής και ο οδηγός μας είπε ότι θα ξαναέρθει να μας πάρει. Εκεί είδα μία μοτοσικλέτα και οδηγός της μας είδε και τότε έβγαλε το κινητό του και έκανε κάποιο τηλέφωνο.

Εγώ νόμιζα ότι πήρε τηλέφωνο την αστυνομία. Εμείς βρισκόμασταν δίπλα στην άσφαλτο και γύρω υπήρχαν σπίτια. Όμως, μετά ήρθαν άλλα δύο άτομα, αδύνατα και μετά ακόμα ένας άλλος άντρας 40 με 45 ετών, εύσωμος με ένα αυτοκίνητο. Ο εύσωμος είχε μια μεταλλική ράβδο και άρχισε να μας χτυπάει με αυτή. Μας έβαλαν σε έναν κλειστό καρότσι και μας έβγαλαν όλα μας τα ρούχα, μας έβγαλαν βίντεο και μας τράβηξαν φωτογραφίες. Εμείς μείναμε εκεί πολύ ώρα, ιδρώναμε και δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε. Ένας απ’ αυτούς αδύνατος, περίπου 30 χρονών με μούσι είπε ότι ήταν η αστυνομία. Μας είπε «Police». Μας ρώτησαν στα αγγλικά, αν βάλαμε εμείς στη φωτιά. Εμείς δεν μπορούσαμε να πάρουμε ανάσα και τους χτυπούσαμε την καρότσα.

Κάθε 5 λεπτά ανοίγε την πόρτα και μας χτυπούσε. Το τρέιλερ ήταν σταματημένο. Ξεκινούσε για 5 λεπτά και ξανά ξεκινούσε. Είχε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Το μηχανισμό που μου δείχνετε στην φωτογραφία, δηλαδή αυτά τα λάστιχα με τα ξύλα την βενζίνη δεν τον έχω δει. Μετά από 2 ώρες άνοιξαν πάλι το τρέιλερ και μπήκαν κάποια άτομα από τη Συρία. Συνολικά μέσα στο τρέιλερ ήμασταν 13 άτομα, οκτώ Σύροι και πέντε Πακιστανοί. Μείναμε μέσα στο τρέιλερ για περίπου τρεισήμισι με 4 ώρες μέχρι να μας βγάλει η αστυνομία».

«Αν δεν ερχόταν η Αστυνομία, θα είχαμε πεθάνει. Δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε»

Ένας 26χρονος από τη Συρία, αφού ορκίστηκε στην τιμή και την συνείδησή του κατέθεσε τα εξής: «Μας έβαλαν μέσα σε ένα τρείλερ, ήταν κάποιος με ένα όπλο που πυροβόλησε στον αέρα. Ήταν τρία ή τέσσερα άτομα, οι οποίοι μας βρήκαν με πάρα πολύ κακό τρόπο. Ξεκινήσαμε από την Τουρκία, οκτώ άντρες και δύο οικογένειες. Μπήκαμε σε ένα βανάκι, στο δρόμο έσκασε το λάστιχο και βγήκαμε και περιμέναμε σε κάποιο σημείο κοντά σε κάποια πόλη.

Εκεί μας βρήκαν αυτά τα τρία με τέσσερα άτομα και μας πιάσανε. Εμείς κρυβόμασταν σε ένα μικρό δάσος. Εμένα προσωπικά δε με χτύπησαν αλλά χτύπησε έναν άλλο συμπατριώτη μου με ένα μεταλλικό σίδερο. Ένας εύσωμος, είχε μια καραμπίνα και πυροβόλησε στον αέρα. Τα άλλα δύο άτομα είχαν μεταλλικά σίδερα και ο εύσωμος είχε όπλο.

Ο εύσωμος, χτυπούσε με το πίσω μέρος της καραμπίνας και ένας από τους άλλους δύο χτύπησε με την μεταλλική βέργα. Με βία μας έβαλαν μέσα στο τρέιλερ, εκεί υπήρχαν ήδη πέντε άτομα πακιστανικής ή αφγανικής καταγωγής, τα οποία ήταν εντελώς γυμνά και ήταν ήδη μέσα περίπου 2 ώρες. Εμείς μείναμε μέσα στο τρέιλερ για περίπου μια ώρα. Αν δεν ερχόταν η αστυνομία θα είχαμε πεθάνει δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε».

«Μας χτύπησε με την καραμπίνα στα πλευρά και μας έδωσε χαστούκι»

Ένας 24χρονος από τη Συρία, είπε στην ανακρίτρια πως: «Ήρθαμε στην Ελλάδα 21 Αυγούστου 2023, μια μέρα πριν το περιστατικό, ήμασταν περίπου 18 άτομα και είχαμε μαζί μας μικρά παιδιά και γυναίκες. Αφού περάσαμε το ποτάμι, ήρθε ένα βανάκι και μπήκαμε μέσα. Μετά από 2 ώρες μας άφησε σε ένα σημείο γιατί το βανάκι έπαθε λάστιχο. Στο σημείο εκείνο ήμασταν γύρω στα 16 άτομα. Τους (σ.σ: αναφέρεται στα ονόματα των κατηγορουμένων), δεν τους γνωρίζω.

Μετά από κάποιες ώρες ήρθαν στο σημείο, όπου βρισκόμασταν τέσσερα άτομα, από τα οποία οι τρεις μας έβαλαν μέσα στο τρέιλερ. Ο πιο εύσωμος απ’ αυτούς, είχε καραμπίνα και πυροβόλησε στον αέρα δυο φορές. Μετά χτύπησε εμένα με την καραμπίνα στα πλευρά και τον φίλο μου.

Εκεί μας έδωσε χαστούκι και τότε ο αδύνατος με τα μούσια του έκανε νόημα να μη μας χτυπάει. Μόνο ο εύσωμος μας χτύπησε, οι άλλοι δεν μας χτύπησαν. Μέσα στο τρέιλερ ήμασταν 13 άτομα και όταν μπήκαμε εμείς ήταν μέσα ήδη πέντε άτομα από το Πακιστάν εντελώς γυμνά. Ένας από αυτούς που μιλούσε λίγα αραβικά, μας είπε ότι ήταν ήδη μέσα στο τρέιλερ περίπου τρεις με τέσσερις ώρες.

Εμείς μείναμε μέσα στο τρέιλερ περίπου μια ώρα και δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε, νομίζαμε ότι θα πεθάνουμε. Όταν ήρθε η αστυνομία χαρήκαμε πολύ γιατί μας έσωσε. Μόλις ήρθε η αστυνομία άνοιξε την πόρτα και τότε κάποιοι άρχισαν να μας χτυπάνε και η αστυνομία τους φώναζε να μη μας χτυπούν.

Το τρέιλερ όσο ήμασταν μέσα σε αυτό, κινήθηκε για μισή ώρα με τρία τέταρτα, προχωρούσε και σταματούσε. Μέσα στη διαδρομή δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε και χτυπούσαμε το τρέιλερ για να ανοίξουν την πόρτα.

Οδηγός σταμάτησε, άνοιξε την πόρτα, μας χτύπησε και μας είπε με νοήματα να σταματήσουμε να μιλάμε. Στη διαδρομή άνοιξε κάποιος την πόρτα και μας τράβηξε βίντεο, δεν θυμάμαι ποιος γιατί ήμασταν πολύ ζαλισμένοι».

«Νομίζαμε ότι ήταν μαφιόζοι»

Ένας άλλος Σύρος κατέθεσε πως νόμιζε πως είχαν να κάνουν με μαφιόζους. Ειδικότερα για τον Αλβανό  είπε πως: «Ο εύσωμος είχε καραμπίνα και μας τρόμαξε με κακό τρόπο με το όπλο για να μην φύγουμε. Μας χτύπησαν με κλωτσιές, με ένα μεταλλικό σίδερο και με τα χέρια.

Ερώτηση: Πόση ώρα ήσασταν μέσα στο τρέιλερ;

Απάντηση: Ήμασταν στο τρέιλερ μιάμιση ώρα αν δεν ερχόταν η αστυνομία θα είχαμε πεθάνει. Όταν μας βρήκαν αυτοί οι άντρες, καταλάβαμε ότι δεν ήταν αστυνομικοί, η αστυνομία δεν κάνει τέτοια πράγματα. Μόνο όταν ήρθε η αστυνομία πήραμε ανάσα. Εμείς νομίζαμε ότι αυτοί ήταν μαφιόζοι. Δεν μας έδωσαν ούτε νερό να πιούμε.

Ήταν από την αρχή τρία άτομα. Μας βρήκαν να είμαστε καθισμένοι στο έδαφος στο δασάκι. Δεν ανάψαμε καμιά φωτιά. Αυτό που μου δείχνετε στην φωτογραφία, δηλαδή τα λάστιχα με ξύλα και βενζίνη, δεν το έχω δει ποτέ. Αφού μας έβαλαν μέσα στο τρέιλερ, κινήθηκε για 15 με20 λεπτά και όταν άνοιξαν το τρέιλερ βρεθήκαμε σε άλλο σημείο.

Οι υπήκοοι Πακιστάν δεν ήταν μαζί μας στο αρχικό αυτοκίνητο, είχαν πιάσει ήδη τους Πακιστανούς και τους βρήκαμε μέσα στο τρέιλερ. Ένας Πακιστανός που γνώριζε αραβικά μας ρώτησε τι γίνεται και ότι αυτοί βρίσκονταν ήδη τέσσερις ώρες μέσα στο τρέιλερ. Από όλους τους μετανάστες δεν είχε κανένας όπλο, εγώ δεν είδα τίποτα».

Το βούλευμα

«Στην προκειμένη περίπτωση προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι σύμφωνα με όσα προαναφέρθηκαν, χτύπησαν με όπλα και απείλησαν τους παθόντες για τους εξαναγκάσουν να επιβιβαστούν στο ρυμουλκούμενο όχημα και στη συνέχεια τους κατακράτησαν για ώρες παρανόμως, εντός αυτού, αφού προηγουμένως τους είχαν ανακρίνει για διακρίβωση της πράξης της απόπειρας εμπρησμού με πρόθεση.

Περαιτέρω προέκυψε ότι ο πρώτος κατηγορούμενος, βιντεοσκόπησε τους παθόντες μετά την επιβίβαση και τους στοίβαξε στο ρυμουλκούμενο όχημα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Έχω φορτώσει 25 κομμάτια», μη αποδίδοντας σε αυτούς αξία ανθρώπου με τον παραπάνω χαρακτηρισμό και ανήρτησε τον εν λόγω υλικό διάρκειας 1:27”,σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, γεγονός το οποίο καταδεικνύει ότι θεωρούσε τις ως άνω εξευτελιστικές για την αξιοπρέπεια των παθόντων ενέργειες του, ως πράξεις ανδρείας και από το οποίο προκύπτει το ρατσιστικό του κίνητρο για την τέλεση των εν λόγω πράξεων, δηλαδή ότι στράφηκε κατά των υπηκόων Πακιστάν και Συρίας λόγω της φυλής, του χρώματος και της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής τους, ενώ δεν χρήζει σχολιασμού ο ισχυρισμός του πρώτου κατηγορουμένου ότι κατά την απολογία του δε γνώριζε από ποια χώρα ήταν οι παθόντες και ότι θα μπορούσαν να είναι και Έλληνες, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Εξάλλου η βιντεοσκόπηση έλαβε χώρα παρουσία και εν γνώση του δεύτερου και τρίτου των κατηγορουμένων, όπως προκύπτει από την επισκόπηση του σχετικού βίντεο» αναφέρεται.

Ακραία αντικοινωνική και εξευτελιστική συμπεριφορά

Στις επόμενες γραμμές επισημαίνεται ότι όλοι οι κατηγορούμενοι επέδειξαν ακραία αντικοινωνική συμπεριφορά και περιγράφεται το φρικαλέο σκηνικό του εγκλεισμού τους μέσα στο τρέιλερ.

Εκεί όπου στοιβαγμένοι και κάποιοι απ’ αυτούς γυμνοί, αδυνατούσαν να αναπνεύσουν και χτυπούσαν απεγνωσμένα να τους ανοίξουν για να μην πεθάνουν.

«Με τις παραπάνω ενέργειες τους οι κατηγορούμενοι επέδειξαν ακραία αντικοινωνική και μάλιστα εξευτελιστική συμπεριφορά απέναντι στους υπηκόους τρίτων χωρών κατακρατώντας τους κλειδωμένους και υπό συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας στο κλειστό όχημα με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να αναπνεύσουν, με κίνδυνο για την σωματική τους ακεραιότητα, υποχρεώνοντας μάλιστα ορισμένους από αυτούς να βγάλουν τα ρούχα τους».

Περιπολίες από «Ομάδες περιφρούρησης»

Στο βούλευμα γίνεται λόγος και για τις «ομάδες περιφρούρησης» που είχαν στήσει οι κατηγορούμενοι, προκειμένου να πραγματοποιούν περιπολίες και να «συλλαμβάνουν» όσους θεωρούσαν υπόπτους, υποκαθιστώντας τις αστυνομικές αρχές.

«Οι πράξεις των κατηγορουμένων και οι περιστάσεις υπό τις οποίες αυτές έλαβαν χώρα, φανερώνουν εδραία πεποίθηση ότι έχουν δικαίωμα να οργανώνονται με άλλα πρόσωπα σε «ομάδες περιφρούρησης», με σκοπό την πραγματοποίηση περιπολιών και την σύλληψη, κατά την κρίση τους, υπόπτων για τέλεση αξιόποινων πράξεων, με χρήση μάλιστα μεταφορικών μέσων για τον περιορισμό τους, υποκαθιστώντας τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές.

Από τα παραπάνω πραγματικά περιστατικά, που φανερώνουν μια ιδιαίτερη επικινδυνότητα του πρώτου κατηγορουμένου έναντι του κοινωνικού συνόλου, προκύπτει ότι είναι απολύτως αναγκαία η προσωρινή κράτηση του, λαμβανομένης υπόψης για την κρίση αυτή και της αρχής της αναλογικότητας, δεδομένου ότι από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης του – η ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου, συνεργασία με περισσότερα πρόσωπα με αντίστοιχη κατανομή ρόλων, κατά συρροή τέλεση της πράξης, παράνομη κράτηση των παθόντων και έκθεσή τους σε επικίνδυνες για την σωματική τους ακεραιότητα συνθήκες, αφαίρεση του ρουχισμού τους, εξευτελιστική για την αξιοπρέπεια των παθόντων συμπεριφορά, άσκηση σωματικής βίας και χρήση όπλων, επιλογή παθόντων βάση φυλής χρώματος και εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής τους, λήψη οπτικοακουστικού υλικού που απεικονίζουν τους παθόντες στην ως άνω κατάσταση παράνομη κατακράτηση η ανάρτηση του σελίδα κοινωνικής δικτύωσης .

Γιατί πρέπει να προφυλακιστεί

Έτσι καταλήγοντας αναφέρουν τους λόγους για τους οποίους ο 45χρονος Αλβανός, πρέπει να πάρει το δρόμο για τις φυλακές, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης του. Το μετρό της προσωρινής κράτησης, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά πρέπει να επιβληθεί γιατί δεν επαρκούν τα άλλα μέτρα δικονομικού καταναγκασμού, όπως αυτό του κατ’ οίκον περιορισμού και επιτήρησης με το λεγόμενο «βραχιολάκι»:

«Κρίνεται, ότι αν αφεθεί ελεύθερος, είναι πολύ πιθανόν να προβεί στην τέλεση κι άλλων εγκλημάτων ομοίων ή συναφών με αυτό για το οποίο κατηγορείται, ενώ για τους παραπάνω λόγους δεν επαρκούν άλλα μέτρα του δικονομικού καταναγκασμού – συμπεριλαμβανομένου και του κάτ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση – για την αποτροπή του από τούτο.

Σημειώνεται εξάλλου, ότι ουδεμία επιρροή ασκεί, εν προκειμένω στην αξιολόγηση της επικινδυνότητας του κατηγορουμένου και στην πιθανότητα υποτροπής του το γεγονός ότι στο νομό Έβρου, πράγματι είχαν εκδηλωθεί πυρκαγιές, ήδη από την 19η Αυγούστου, καθώς και ότι υπήρχε φημολογία, που συνέδεε τα αίτια των πυρκαγιών αυτών με τις κινήσεις των πολιτών τρίτων χωρών που εισέρχονταν παράνομα στη χώρα, από τα σύνορα της ελληνοτουρκικής μεθορίου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εισαγγελική πρόταση, σύμφωνα με την οποία η πράξη τελέστηκε υπό τις άνω «εξαιρετικές συνθήκες», δεδομένου ότι σύμφωνα με τα διδάγματα της κοινής πείρας και λογικής και λαμβανομένων υπόψη των παραπάνω πραγματικών περιστατικών της υπόθεσης, που προέκυψαν κατά την κρίση του συμβουλίου, ένας πολίτης σε καμία περίπτωση δεν δικαιούται να θεωρήσει άλλον ύποπτο για την τέλεση αυτοφώρου εγκλήματος και να τον συλλάβει βασιζόμενος σε φήμες που διαδίδονται αορίστως και σε εικασίες».

Η νομική άποψη

Ο δικηγόρος του Αλβανού, Βασίλειος Δεμίρης τονίζει στο newsit.gr πως « Σεβόμαστε την απόφαση του Συμβουλίου παρά την αντίθετη άποψη της υπεράσπισης που βασίστηκε σε ουσιαστικούς και νομικούς ισχυρισμούς. Από εκεί και πέρα θα εξαντλήσουμε τις δικονομικές μας δυνατότητες προς άρση της επιβαλλόμενης προσωρινής κράτησεως».

 

 

Μοιραστείτε το

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ