18 Οκτωβρίου 2024

Εβρος: SOS εκπέμπουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι για την άρδευση των εκτάσεών τους – Σημαντικές καθυστερήσεις από τη Βουλγαρία

Σοβαρούς φόβους για την άρδευση των χωραφιών τους εκφράζουν οι αγροτικοί σύλλογοι του νομού, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον ΓΟΕΒ Ορεστιάδας με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη ΑΜΘ, στη διάρκεια της οποίας έγινε ενημέρωση για την πρόοδο των διακρατικών διαπραγματεύσεων Ελλάδας-Βουλγαρίας, σχετικά με την ανανέωση της συμφωνίας με τη γειτονική χώρα, για τις ποσότητες νερού που θα διοχετεύει προς την Ελλάδα.

«Ενημερωθήκαμε ότι η εξέλιξη είναι αρνητική, ότι υπάρχουν προβλήματα και διαφαίνεται εμπλοκή…», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα», υπογραμμίζοντας ότι «εδώ και σχεδόν 10 χρόνια οι Αγροτικοί Σύλλογοι του νομού και οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων προειδοποιούσαν για την ανάγκη έγκαιρης μέριμνας, ώστε να μη φτάσει η τελευταία στιγμή και ακόμη να μην είναι γνωστό τι θα γίνει με την άρδευση των χωραφιών».

Υπενθυμίζεται ότι η εξηκονταετής συμφωνία με τη Βουλγαρία, που είχε χαρακτήρα “πολεμικής αποζημίωσης” προς την Ελλάδα, λήγει στις 9 Ιουλίου 2024. Με τη συμφωνία αυτή, η γειτονική χώρα διοχέτευε 186 εκ. κυβικά νερό ετησίως στην ελληνική πλευρά, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προκειμένου να αρδεύονται άμεσα 202.000 στρέμματα του βόρειου Έβρου και έμμεσα άλλες 80-100.000 στρέμματα της ίδιας περιοχής, αλλά και χιλιάδες ακόμη στρέμματα στον υπόλοιπο νομό.

«Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση μας άφησε ξεκρέμαστους. Σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα, από τη μη πληρωμή των συνδεδεμένων, μέχρι τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα που παράγουμε, την ακρίβεια αλλά και το χαράτσι στο ρεύμα στα ΤΟΕΒ, τώρα δεν ξέρουμε κι αν μπορούμε να ποτίσουμε. Απαιτούμε να λυθεί το θέμα και να διασφαλιστεί η άρδευση των χωραφιών μας», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα».

 

 

 

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας

Μοιραστείτε το