30 Οκτωβρίου 2024

Έβρος: Το κόλπο των κυκλωμάτων διακινητών μεταναστών για να πέφτουν «στα μαλακά»

Με τις αφίξεις παράτυπων μεταναστών στον Έβρο και στα νησιά να έχουν διπλασιαστεί τους τελευταίους οκτώ μήνες του 2023 σε σχέση με το 2022, αλλά και υπό τον φόβο ενός νέου μεταναστευτικού κύματος από την Παλαιστίνη, οι αρμόδιοι αναλύουν στο  τον ρόλο των εφήβων αλλοδαπών που βρίσκονται πίσω απο το τιμόνι της διακίνησης μεταναστών απο τα σύνορα του Έβρου προς την ενδοχώρα.

«Όταν ο διακινητής πέσει στα μαλακά, το όλο σύστημα θα πληρώσει και λιγότερα»

Πρόκειται για μια τακτική που έχει υιοθετηθεί από τα κυκλώματα τα τελευταία 2 χρόνια, αποσκοπώντας σε πιο αναίμακτες συνέπειες, σε περίπτωση σύλληψης, εξηγεί στο Τhesstoday.gr ο γραμματέας των συνοριοφυλάκων Έβρου Δημήτρης Δερβεντλής. «Είναι μια συνήθης τακτική που βλέπουμε τα τελευταία 2 χρόνια. Είναι άτομα στα όρια της ενηλικίωσης, συνήθως κοντά στα 17 ή και ενήλικες που φαίνονται ανήλικοι χωρίς να είναι», υπογραμμίζει ο κ. Δερβεντλής και τονίζει πως «σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για άτομα που δεν έχουν οδηγική συμπεριφορά, δεν γνωρίζουν τον ΚΟΚ και κινούνται απρόσεκτα, με όποιον τρόπο νομίζουν ότι θα αποφύγουν τυχόν ακινητοποίηση και σύλληψη». Μάλιστα, οι ελαφρύτερες κυρώσεις δεν ευνοούν μόνο τον εκάστοτε συλληφθέντα, αλλά και όσους βρίσκονται από πίσω, σύμφωνα με τον συνοριοφύλακα. «Όταν ο διακινητής πέσει στα μαλακά, το όλο σύστημα θα πληρώσει και λιγότερα», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Ιατροδικαστής Θράκης: «Πολύ συχνά τα περιστατικά για προσδιορισμό ηλικίας το καλοκαίρι»

Σε έξαρση ήταν τα περιστατικά ανηλίκων που έφταναν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θράκης για προσδιορισμό ηλικίας, μετά από σύλληψη για διακίνηση παράτυπων μεταναστών, δηλώνει στο Τhesstoday.gr η έμπειρη ιατροδικαστής Κατερίνα Αποστολίδου. Όπως αναφέρει, «το καλοκαίρι ήταν πάρα πολύ έντονο το σύστημα με νεαρά άτομα στο τιμόνι που δήλωναν ανήλικοι χωρίς να είναι, για να έχουν την ευνοϊκότερη μεταχείριση».

Περιγράφοντας τη διαδικασία που ακολουθείται μετά τη σύλληψη τους, εξηγεί πως «οι αρμόδιοι τους φέρνουν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία για να διαπιστωθεί το εάν είναι ανήλικοι ή όχι. Κάνουμε δύο εξετάσεις, η μία είναι η εξέταση άκρας χειρός που μας δίνει τον προσδιορισμό της οστικής ηλικίας τους, που δε συμβαδίζει πάντα με τη βιολογική και η δεύτερη είναι οδοντριατρική και απαιτεί ειδικό οδοντολόγο. Αν ο εκάστοτε που ισχυρίζεται ότι είναι ανήλικος έχει βγάλει φρονιμίτες, η οστική ηλικία του δείχνει ότι είναι άνω των 18 ετών και δηλώνεται ως ενήλικος», σημειώνει η ιατροδικαστής.

Εκβιασμοί, απειλές και δέλεαρ με χρήματα βάζουν τους ανήλικους στα κυκλώματα – «Θα σε βάλω σε μια δουλειά να στέλνεις χρήματα στους δικούς σου»

Τους λόγους που οδηγούν τους ανήλικους να καθίσουν πίσω από το τιμόνι αναλύει ο δικηγόρος Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ Θωμάς Χαραλαμπίδης, τονίζοντας πως πολλές φορές συμβαίνει μετά από απειλές για το ξεπλήρωμα κάποιου χρέους, ενώ άλλες, με σκοπό να στείλουν χρήματα στην οικογένειά τους. «Λένε στα ανήλικα “θα σε βάλω εγώ σε μια δουλειά για να βγάζεις χρήματα να στέλνεις στους δικούς σου”, που αποπνέει μια γοητεία σε παιδιά από φτωχές χώρες, ενώ άλλες φορές τους τάζουν μια δουλειά, χωρίς να τους πουν τι δουλειά θα είναι αυτή και καταλήγουν να οδηγούν στα σύνορα του Έβρου με την Τουρκία. Άλλες φορές, μπορεί να υπάρχει η θέληση του ανήλικου ώστε να βγάλει χρήματα για να συνεχίσει το ταξίδι του, ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις που εξαναγκάζονται σε αυτό με διάφορους τρόπους», περιγράφει ο δικηγόρος και τονίζει την ανάγκη να εξετάζεται από τις διωκτικές αρχές το εάν είναι επιλογή του ανηλίκου να βρίσκεται σε αυτή τη θέση ή όχι.

Όσον αφορά στο νομικό σκέλος, οι ανήλικοι τιμωρούνται με αναμορφωτικά μέτρα, υπεύθυνη ανάθεση επιμέλειας, κοινωφελή εργασία, υποχρεωτική εμφάνιση στο Α.Τ. ή παραπέμπονται στο δικαστήριο ανηλίκων, σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπίδη. «Είναι ηπιότερη ποινική μεταχείριση από ότι ενός ενήλικα που μπορεί να προφυλακιστεί», επεξηγεί.

Ο ίδιος σημειώνει πως ο ρόλος της Πολιτικής Προστασίας σε αυτό το φαινόμενο μπορεί να είναι καταλυτικός, καθώς όταν υπάρχουν οι σωστές δομές, οι ανήλικοι θα μπορούν να ξεκόψουν από τα κυκλώματα, όσο εύκολα μπλέχτηκαν σε αυτά. «Αν μπει κάποιος ανήλικος σε ξενώνα ή αρχίσει το σχολείο, είναι σημάδια ότι μειώνεται ο κίνδυνος, καθώς πολλές φορές μπαίνουν σε αυτό για τα χρήματα», υποστηρίζει ο δικηγόρος.

Μειώθηκαν οι διακινήσεις μεταναστών από τα σύνορα του Έβρου τους τελευταίους δυο μήνες

Σύμφωνα με πληροφορίες τους τελευταίους δύο μήνες έχουν μειωθεί αισθητά οι διακινήσεις παράτυπων μεταναστών από τον Έβρο προς τα νότια της χώρας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μετά τα θανατηφόρα τροχαία εξ αιτίας διακινητών που οδηγούσαν στο αντίθετο ρεύμα για να ξεφύγουν από την αστυνομία, ακολούθησε επανασχεδιασμός των επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ για οχήματα που ξεκινούν από το εσωτερικό της χώρας προς τον Έβρο, αλλά και πιο εντατικοί και στοχευμένοι έλεγχοι με αποτέλεσμα τη μείωση των διακινήσεων.

 

 

 

Πηγή: Τhesstoday.gr

Μοιραστείτε το