Search

Εβρος: Το μεγαλοπρεπές μνημείο των Ελλήνων πεσόντων στη μάχη του Ρίμινι

Ήταν Αύγουστος του 1944 όταν η 3η Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία, που είχε συσταθεί με τη βοήθεια των Βρετανών στην Αίγυπτο, αποτελούμενη από 3.337 άνδρες, εκ των οποίων 205 αξιωματικοί και 89 ανθυπασπιστές, φεύγει με πλοία και κατευθύνεται στον Τάραντα της Ιταλίας ενώ στη συνέχεια μαζί με τους συμμάχους ρίχτηκαν στη μάχη έναντι των Γερμανών στη γραμμή μήκους 350 χιλιομέτρων, από την Πίζα έως το Ρίμινι.

Οι Έλληνες πέφτουν στη μάχη και πολεμούν σαν λιοντάρια. Στις 17 Σεπτεμβρίου 1944 καταλαμβάνουν το αεροδρόμιο του Ρίμινι παρά τη λυσσαλέα αντίσταση που προέβαλαν οι γερμανικές μονάδες, οι οποίες ρίχνουν εκατοντάδες αλεξιπτωτιστές. Τέσσερις ημέρες μετά, στις 21 Σεπτεμβρίου το 2ο Τάγμα της Ταξιαρχίας μπήκε πρώτο (ακολούθησαν οι Καναδοί που είχαν τη διοίκηση της όλης επιχείρησης) στην πόλη του Ρίμινι και υποχρέωσε τον αντίπαλο να υπογράψει το πρωτόκολλο παράδοσης. Καναδοί και Νεοζηλανδοί που συμμετείχαν στην ιστορική μάχη του Ρίμινι απέδωσαν τιμές στη σημαία του ελληνικού τάγματος για τη μεγάλη νίκη.

Σε εκείνη την μάχη, του Ρίμινι, η 3η Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία μέτρησε 116 νεκρούς και 316 τραυματίες, ενώ πλέον μετονομάστηκε σε Ταξιαρχία του Ρίμινι.

Πίσω στην Ελλάδα του 2023. Στην ακριτική Καβύλη του Έβρου είναι εγκατεστημένη εδώ και χρόνια η 3η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία του Ρίμινι, που αποτελεί τη συνέχεια εκείνης της ηρωικής ταξιαρχίας που συνέβαλε τα μέγιστα στη μάχη κατά των Γερμανών.

Η κεντρική πλατεία της Καβύλης φέρει το όνομα της Ταξιαρχίας Ρίμινι ενώ μετά από ενέργειες του προέδρου του χωριού, Σωτήρη Συμεωνίδη και με τη δωρεά δύο εταιρειών από Δράμα και Θεσσαλονίκη υψώθηκε ένα μεγαλοπρεπές μαρμάρινο μνημείο αφιερωμένο στους 116 Έλληνες στρατιώτες και αξιωματικούς που έχασαν την ζωή τους στη μάχη του Ρίμινι.

Ένα άσπρο κι ένα μαύρο μάρμαρο «κουμπωμένο» το ένα μέσα στο άλλο θαρρείς ότι συμβολίζουν το σήμα του άπειρου και της αιωνιότητας,  εκεί που πέρασαν οι ψυχές των ατρόμητων Ελλήνων στρατιωτών, οι οποίοι δεν δίστασαν να δώσουν την ίδια τους τη ζωή για την ελευθερία. Από κάτω χαραγμένο «ΙΙΙ Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία» και ανάμεσα σε δύο κλάδους ελιάς το «Πεσόντες στο Ρίμινι της Ιταλίας».

Image

Τα ονόματα, ο βαθμός τους στο Στρατό και η ημερομηνία που έχασαν την ζωής τους οι 116 ήρωες καταλαμβάνουν σε έκταση και τις δύο πλευρές του μνημείου.

«Εδώ στην Καβύλη, εδρεύει η 3η μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Ρίμινι και με την ονοματοδοσία της κεντρικής μας πλατείας και με το μνημείο που καταφέραμε να το κάνουμε με τη δωρεά δύο εταιριών θέλουμε να αποδώσουμε τιμές στους 116 νεκρούς, αλλά και στις μάχες που έδωσε η Ταξιαρχία» είπε στη voria.gr ο πρόεδρος της κοινότητας, Σωτήρης Συμεωνίδης.

Το μνημείο είναι έτοιμο και απομένει να αποπερατωθούν εργασίες ηλεκτροφωτισμού και καλλωπισμού πέριξ αυτού, ενώ, όπως ανέφερε ο κ. Συμεωνίδης, τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν τον προσεχή Σεπτέμβριο. «Έχουμε στείλει πρόσκληση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ευχόμαστε να μας τιμήσει, ενώ έχουν προσκληθεί και πρέσβεις των χωρών, οι στρατιώτες των οποίων συμμετείχαν στη μάχη του Ρίμινι» ανέφερε ο πρόεδρος της Καβύλης.

 

 

 

 

Μοιραστείτε το