Search

Γιώργος Χατζηγεωργίου: «Σώσαμε το χωριό, αλλά…»

«Σώσαμε και το χωριό, πλην μερικών σπιτιών, αλλά δυστυχώς δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτε για τη φύση τριγύρω που εντάσσεται στη Natura και ήταν μία από τις πλέον ωραίες πεζοπορικές διαδρομές στην περιοχή αλλά και καταφύγιο πτηνών όπως ο ασπροπάρης».

«Τη Βιομηχανική Περιοχή τη σώσαμε εμείς με τους πυροσβέστες», είπε λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα ο Γιώργος Χατζηγεωργίου, ο πενηντάρης πρόεδρος του χωριού Αβαντας με 400 κατοίκους, που εργάζεται ως μηχανικός πληροφορικής στο νοσοκομείο της πόλης.

Τα μάτια του είναι κόκκινα από το πολυήμερο ξενύχτι, η φωνή του γεμάτη ένταση, η στενοχώρια του ολοφάνερη: «Κάναμε ως κοινότητα από το 2019 μια οργανωμένη προσπάθεια αναβίωσης των παραδοσιακών μονοπατιών μέσα στο δάσος, ανάδειξη τοποσήμων και μνημείων.

Η διαδρομή ήταν 28 χιλιόμετρα. Τα καταφέραμε και ήμασταν περήφανοι για το αποτέλεσμα. Δεν μπορέσαμε τελικά ούτε να το χαρούμε ούτε να δούμε τα οφέλη του.

Η φωτιά τα έκανε όλα στάχτη. Επειδή το είδα με τα μάτια μου, θέλω να πω κάτι. Είχαμε φροντίσει να υπάρχουν τεράστιες αντιπυρικές ζώνες. Οι φλόγες τις κατάπιναν αμέσως.

Η πυρκαγιά δεν σβηνόταν πλέον παρά μόνο αν δεν είχε τίποτε άλλο να κάψει. Το θέαμα ήταν ό,τι πιο τρομακτικό έχουμε δει. Για τη δική μας γενιά που δεν έχει ζήσει πόλεμο, μας άφησε το πιο μεγάλο τραύμα».

 

 

 

Πηγή: «Κ»

Μοιραστείτε το