Search

Ιός δυτικού Νείλου: Επτά νοσηλεύονται στην Αλεξανδρούπολη

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τρία είναι τα καταγεγραμμένα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη Ροδόπη, ενώ σοβαρα παραμένει και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, ενας 66χρονος με καταγωγή  από τον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών.

Ο ΕΟΔΥ έχει επισημάνει ότι υπάρχει αύξηση κρουσμάτων του ιού του δυτικού Νείλου το 2024 σε σχέση με την τελευταία πενταετία

Στον Έβρο, επτά είναι, τελικά, τα κρούσματα του ιού του δυτικού Νείλου που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Ορεστιάδας  , εκτός από τα τρία για τα οποία ενημερώθηκε εχθές (20/08) ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης από το αρμόδιο τμήμα του ΕΟΔΥ, και αφορούν κατοίκους της περιοχής του συγκεκριμένου δήμου, υπάρχουν άλλα τέσσερα κρούσματα, για τα οποία δεν έχει γνωστό από ποια περιοχή του νομού κατάγονται.
Από τους 7 συνολικά νοσηλευόμενους, οι έξι βρίσκονται στην παθολογική κλινική και ένας, που παρουσιάζει βαρύτερη κλινική εικόνα, νοσηλεύεται στη ΜΕΘ. Ο δήμος Αλεξανδρούπολης, μετά την ενημέρωση που είχε ο κ. Ζαμπούκης από τον ΕΟΔΥ, θυμίζει σε ανακοίνωσή του ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών και οι βασικές οδηγίες που δίνονται για την προστασία του πληθυσμού από τον ιό, είναι η χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σώματος και περιβάλλοντος και η αποφυγή συγκέντρωσης στάσιμων νερών στους ιδιωτικούς χώρους, για τον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών.

Στους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης η κατανομή των κρουσμάτων είναι ένα στην Ξάνθη, ένα στη Δράμα και ένα ανεπιβεβαίωτο ακόμη στην Καβάλα. Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ανανεώνονται κάθε Τετάρτη, όπου ανακοινώνονται οι νέες νοσήσεις στη χώρα.

Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ έχει επισημάνει ότι υπάρχει αύξηση κρουσμάτων του ιού του δυτικού Νείλου το 2024 σε σχέση με την τελευταία πενταετία και συστήνει στους πολίτες να τηρούν τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, οπωσδήποτε σε περιοχές όπου έχουν εμφανισθεί περιστατικά της νόσου αλλά και γενικότερα στην επικράτεια.

Κρούσμα του ιού εντοπίστηκε και στην Αττική:

  • Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και χώρου (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.
  • Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά.
  • Σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή και συνέπεια στη λήψη των ατομικών μέτρων προφύλαξης από τα τσιμπήματα κουνουπιών, καθώς τα άτομα αυτά κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν πιο σοβαρή μορφή της νόσου.
Μοιραστείτε το