18 Οκτωβρίου 2024

Κραυγή απόγνωσης από τους μελισσοκόμους της Ροδόπης: Μειωμένη κατά 70% η φετινή παραγωγή

Κραυγή απόγνωσης από τους μελισσοκόμους της Ροδόπης, καθώς όπως λένε, η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη κατά 70%

Μάλιστα τα μέλη του Μελισσοκομικού Συλλόγου «Το Κεντρί», μέσω ανακοίνωσης, γνωστοποιούν το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και ζητούν λύσεις . Μεταξύ άλλων, στην εν λόγω επιστολή, υπογραμμίζουν η μεγάλη μείωση της φετινής παραγωγής , οφείλεται κυρίως στην κλιματική κρίση, αλλά και στην καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου 2023 στη Ροδόπη .

Αναλυτικά, η επιστολή του Μελισσοκομικού Συλλόγου:

«Είμαστε στο τέλος της χρόνιας και από τα δεδομένα τα οποία έχουμε συλλέξει από τους συναδέλφους μελισσοκόμους καθώς και από εμπλεκόμενους φορείς που συμμερίζονται τα ίδια δεδομένα είναι ότι η φετινή παραγωγή θα είναι μειωμένη κατά 70%. Αυτό το έγγραφο υπογραμμίζει τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι λόγω των κλιματικών αλλαγών αλλά και της πυρκαγιάς του 2023 και των ακραίων καιρικών φαινομένων. Είναι φανερό ότι η ζήτηση κρατικής παρέμβασης είναι επιτακτική, καθώς η μείωση της παραγωγής μελιού δεν είναι μόνο οικονομικό ζήτημα αλλά και ζήτημα διατροφικής ασφάλειας και οικολογικής ισορροπίας.

Σαν σύλλογος έχουμε καταρτίσει έναν πλήρη φάκελο ο οποίος αποδεικνύει με έμπρακτα στοιχεία το μέγεθος της ζημιάς στην περιοχή μας όπως:

1. Μετεωρολογικά δεδομένα.
2. Πόρισμα από το κέντρο μελισσοκομίας.
3. Στοιχεία καταστροφής από την πυρκαγιά του 2023 της Π.Υ.
4. Πορίσματα από μελισσοκομικούς συνεταιρισμούς της περιφέρειας που αποδεικνύουν τη μείωση της παραγωγής του μελιού.

Για αυτό τον λόγο, υποβάλλουμε αιτήματα ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) και ζητούμε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο αντίστοιχο κονδύλι καθώς και την κινητοποίηση των κρατικών υπηρεσιών και τοπικών βουλευτών προς αυτήν την κατεύθυνση για να μπορέσουμε να ασκούμε αυτό το επάγγελμα και την επόμενη χρονιά, ειδάλλως θα υπάρξει μαζική φυγή από το επάγγελμα και πλέον δεν θα υπάρχει μελισσοκομία στην χώρα μας και ο Έλληνας καταναλωτής θα τρέφεται μόνο με εισαγόμενα μέλια. Η μέλισσα είναι ο μεγαλύτερος επικονιαστής και όταν θα σταματήσει να υπάρχει τότε θα σταματήσει να παράγει και η φύση».

Μοιραστείτε το