Search

Κτηνοτρόφοι Αλεξανδρούπολης: «Δεν πήραμε συγκεκριμένες απαντήσεις από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την εμφάνιση της ευλογιάς»

«Δεν πήραμε συγκεκριμένες απαντήσεις από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τα προβλήματα που προκαλούνται από την εμφάνιση της ευλογιάς», σχολίασε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Αλεξανδρούπολης, Κώστας Δουνάκης, ο οποίος συμμετείχε εχθές στη συνάντηση που έγινε στις Φέρες με τον κ. Κέλλα.

«‘Ολες οι απαντήσεις που δόθηκαν για τις αποζημιώσεις διατυπώθηκαν με το “θα” και με αόριστες δεσμεύσεις για εγκρίσεις από την Ε. Ε. και για καλύτερη δυνατή αποζημίωση», πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας πως «για ακόμα μια φορά, οι κτηνοτρόφοι είναι στο ίδιο έργο θεατές, αντιμέτωποι με μία ζωονόσο που ήρθε από τη γειτονική χώρα και πάλι ξεκληρίζει τα κοπάδια της περιοχής».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι «η Ε. Ε. θα πρέπει να πειστεί ότι είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός των εκτροφών του Έβρου, ώστε να δημιουργείται και μία ζώνη ασφαλείας στα σύνορα της», διαφορετικά, όπως είπε ο κ. Δουνάκης, «θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να πιεστεί η Τουρκία και να εφαρμόζει αυτά που έχει υποχρέωση να εφαρμόζει σε σχέση με τις ζωονόσους».

Ιδιαίτερα στάθηκε στην τιμή αποζημίωσης που θα οριστεί για τη θανάτωση του κάθε ζώου, για την οποία, όπως σημείωσε, «ο υφυπουργός δεν ήταν σε θέση να απαντήσει, καθώς, όπως εξήγησε, δεν έχει εκδοθεί νέα ΚΥΑ, αλλά ισχύει αυτή του 2023, στην οποία, όμως, η τιμή της αποζημίωσης είναι πολύ χαμηλότερη από την πραγματική αξία των ζώων. Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη σοβαρής στήριξης των κτηνοτρόφων, για την ανασύσταση των εκτροφών, καθώς ήδη εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω μεγάλες απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο του νομού, εξαιτίας των αποχωρήσεων κτηνοτρόφων από το επάγγελμα, μετά τα απανωτά πλήγματα που έχουν δεχτεί.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας

Μοιραστείτε το