Αντιδρούν οι γιατροί του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης, για τη μετακίνηση πέντε γιατρών από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στο αντίστοιχο τμήμα του Νοσοκομείου Ξάνθης.
Τα μέλη της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θράκης, εκπέμπει SOS και κάνει λόγο για το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου για το ΕΣΥ και για την Δημόσια Υγεία καθώς όπως λένε, συνεχίζεται με ακατάπαυστο ρυθμό.
Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου
Με διαταγή μετακίνησης η Διοίκηση της 4 ης ΥΠΕ ανακοινώνει σε πέντε ιατρούς του ΕΣΥ (οι οποίοι διακονούν την επιστήμη μας, με οργανική θέση σε κρίσιμο κομμάτι της Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης, δηλαδή στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΠΓΝΑ) την κάλυψη του ΤΕΠ του ΓΝ Ξάνθης.
Οι μετακινήσεις (όπως ειπώθηκε από “αρμόδια” χείλη) θα αφορούν κάθε φορά έναν ιατρό των ΤΕΠ του ΠΓΝΑ, ο οποίος θα επιλέγεται με διαδικασία ΚΛΗΡΩΣΗΣ (ας σκεφτεί η κοινωνία και το χυδαίο του τρόπου εφαρμογής, όχι απλώς εμβαλωματικών αλλά και επικίνδυνων και αναποτελεσματικών προσωρινών λύσεων).
Σοβαρή και επικίνδυνη δυσλειτουργία στα νοσοκομεία της ΑΜΘ προκαλείται από την έλλειψη ιατρών, (υποστελέχωση κλινικών και τμημάτων) με την σύγχρονη μετακίνηση συναδέλφων από άλλα νοσοκομεία για την “κάλυψη” των κενών.
Κραυγαλέο αλλά όχι μοναδικό παράδειγμα η παθολογική κλινική της Ξάνθης που νοσηλεύει ασθενείς χωρίς να έχει κανένα ιατρό !!!! Παραμένει ανοιχτή με μετακινούμενους ιατρούς άλλων νοσοκομείων και ιδιώτες ιατρούς. Ολοφάνερο είναι ότι με τέτοιες πρακτικές η λειτουργία της είναι επικίνδυνη και για τους ιατρούς και για τους ασθενείς.
Το πρόβλημα της υποστελέχωσης με την πρακτική των μετακινήσεων μετατίθεται και στα νοσοκομεία “δεξαμενές” και κατ επέκταση στους ασθενείς. Επιπλέον οι, υπερεργαζόμενοι, συνάδελφοι ενημερώνονται την τελευταία στιγμή για την μετακίνηση με αποτέλεσμα να ανατρέπεται τελείως και ο οικογενειακός τους προγραμματισμός.
Σημαντικό έλλειμα, σοβαρό πρόβλημα και αντικίνητρο για την κάλυψη θέσεων Ιατρών (όχι μόνο στο ΕΣΥ, αλλά και σε μέλη ΔΕΠ), είναι ο χαμηλότερος στην Ευρώπη, μισθός του γιατρού, η υπερφορολόγηση (ιδιαίτερα των υπεράριθμων εφημεριών που γίνονται αναγκαστικά, όντως για πραγματικές ανάγκες), ο αυξανόμενος φόρτος εργασίας (οικονομική δυσπραγία του λαού) κ.α. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να υπάρχουν παραιτήσεις και κανένα ενδιαφέρον από νέους ιατρούς να εργασθούν στο ΕΣΥ και με άμεσο αντίκτυπο στην υποβάθμιση του παρεχόμενου κλινικού έργου, στην εκπαίδευση νέων συναδέλφων και στην έρευνα)
Οι συνάδελφοι καλούνται με δική τους ανάληψη κινδύνου, με βασικότερο τον κίνδυνο ιατρικού λάθους πάνω σε συνάνθρωπο λόγω υπερεργασίας και αγνώστου ιατρικού περιβάλλοντος, να “καλύψουν” την αστοχία και τον κυνισμό μίας πολιτικής (εν προκειμένω των μετακινήσεων ιατρών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο δίκην περιοδεύοντος θιάσου ή τσίρκου) η οποία όχι απλά αποδεικνύεται ατελέσφορη, αλλά επιταχύνει και την λειτουργική κατάρρευση του ΕΣΥ λόγω πρόωρων αποχωρήσεων/παραιτήσεων.
Ως ΕΙΝΟΚΥΘ απαιτούμε, έστω και στο και πέντε, να αλλάξει η ρότα της καταστροφικής πολιτικής των μετακινήσεων στο ΕΣΥ και να αρχίζει η πολιτεία να σκέφτεται πια την εφαρμογή ορθολογικότατων λύσεων για το ΕΣΥ: Προσλήψεις με μισθολογική ανάταξη όχι στο μέλλον με “θα” αλλά ΣΗΜΕΡΑ Απευθυνόμενοι στην κοινωνία κρούουμε κώδωνα κινδύνου για την υγεία, προσδοκώντας στην αφύπνιση του κόσμου, ώστε να τεθεί ανασχετικά και αποτρεπτικά απέναντι σε αυτή την συνθήκη προαναγγελθέντος θανάτου του ΕΣΥ. Εμείς ως Νοσοκομειακοί Ιατροί κραυγάζουμε ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.
Το ΔΣ της ΕΙΝΟΚΥΘ