Search

Ορεστιάδα-Σ. Μπένος: «Θα είμαι ο συλλέκτης των ονείρων σας, για να φτιάξουμε ένα ολιστικό πρόγραμμα ανάταξης της περιοχής…»

«Οι μεγάλες καταστροφές έχουν μέσα τους και το σπέρμα της αναγέννησης και της ελπίδας…», ανέφερε εχθές, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των φορέων που συμμετείχαν στην τρίωρη συνάντηση που έγινε στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ορεστιάδας, ο πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα», Σταύρος Μπένος, που έχει οριστεί επιτελικό μέλος της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση του Έβρου.

Ο κ. Μπένος, μαζί με τους συνεργάτες του, που εξειδίκευσαν τους στόχους τους προγράμματος που καταρτίζεται «για την ανάταξη της περιοχής», όπως είπε, κάλεσε τους φορείς και τους πολίτες «να πιστέψουν στη δυναμική του ολιστικού προγράμματος που ξεκίνησε να εκπονείται με τη συλλογή ονείρων που θα ανταποκρίνονται στις αγωνίες και στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή…», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας επίσης πως «τίποτα σπουδαίο δεν γίνεται αν δεν το πιστέψουν οι πολίτες του κάθε τόπου».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση του βασικού σχεδιασμού που θα αποτελέσει και τον οδηγό μέχρι την ολοκλήρωση του master plan, με χρονοδιάγραμμα που ήδη έχει ανοίξει με το πρώτο στάδιο της δια ζώσης διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες και θα συνεχιστεί με διαβούλευση για τη συγκέντρωση προτάσεων, έως τα τέλη Ιουλίου.

Θα ακολουθήσει η υποβολή της ολοκληρωμένης πρότασης προς τη Διαχειριστική Αρχή και επιδίωξη είναι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να εγκριθεί. Οι πέντε κύριες αιχμές του προγράμματος είναι ουσιαστικά η επικαιροποίηση των αξόνων προτεραιότητας που όρισε η διακομματική επιτροπή για την ανάπτυξης της Θράκης, όπως εξήγησε ο κ. Μπένος.

Προτάσσονται το δημογραφικό, το νέο δάσος, η ολιστική διαχείριση των υδάτων, ο πρωτογενής τομέας, η αναστροφή της εικόνας της περιοχής και η ψηφιακή της μετάβαση.

Χρηματοδοτικό εργαλείο υλοποίησης θα είναι το νέο ΕΣΠΑ, ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα», υπογραμμίζοντας πως «το πρόγραμμα θα έχει ευρωπαϊκές εγγυήσεις και δεν θα μπορεί να απειλείται ούτε από πελατειακά δίκτυα ούτε από κόμματα ούτε από πολιτικές αβελτηρίες, συγκρούσεις ή κρίσεις».

Στη συνάντηση τοποθετήθηκαν 17 εκπρόσωποι φορέων, που κατέθεσαν τους προβληματισμούς, τις απόψεις και τις προτάσεις τους. Στα κοινά σημεία των τοποθετήσεων ήταν η ανάγκη ενίσχυσης του πανεπιστημίου στην Ορεστιάδα, η αναβάθμιση του κάθετου άξονα και η εφαρμογή ειδικού φορολογικού καθεστώτος, που θα αντιμετωπίζει τις οικονομικές απώλειες της περιοχής εξαιτίας της διασυνοριακότητάς της.

 

 

 

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας

Μοιραστείτε το