Search

Ορεστιάδα: Ξεκινά η εκδίκαση της υπόθεσης του δημοσιογράφου Idris Sayilgan

Εκδικάζεται σήμερα Παρασκευή 11 Νοεμβρίου στο Πρωτοδικείο Ορεστιάδας η υπόθεση του Τούρκου δημοσιογράφου Idris Sayilgan ο οποίος στις 13 Φεβρουαρίου 2022 συνελήφθη για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα από άνδρες του Συνοριακού Τμήματος Ισαακίου Διδυμοτείχου.

Ουσιαστικά είναι το τελικό στάδιο της υπόθεσης του Κουρδικής καταγωγής δημοσιογράφου που αφορά την όποια εμπλοκή του με το Ελληνικό κράτος, σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου του Νίκου Βουλγαρίδη.

Ο Idris Sayilgan είχε αιτηθεί πολιτικού ασύλου όσο βρισκόταν στο ΚΥΤ Φυλακίου αλλά σήμερα βρίσκεται σε χώρα της Ευρώπης, όπου εργάζεται ως δημοσιογράφος ασχολούμενος με το Κουρδικό ζήτημα, υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα των Κούρδων στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του «ο άνθρωπος αυτός κατάφερε να αποφύγει τις διώξεις που δεχόταν στην Τουρκία και συνεχίζει να ασκεί το επάγγελμα του χωρίς την καθημερινή πίεση που δεχόταν» κάτι που τον οδήγησε στο να εγκαταλείψει την χώρα του.

Μιλώντας πριν λίγες μέρες μαζί του, του εκμυστηρεύτηκα ότι τώρα μπορεί να αισθάνεται περισσότερο σίγουρος και ελεύθερος.

Να σημειωθεί ότι όταν έγινε η σύλληψη του Idris Sayilgan τον περασμένο Φεβρουάριο, μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον και οι εκδηλώσεις συμπαράστασης που έδειξαν οι Ευρωπαϊκές και Ελληνικές Ενώσεις Δημοσιογράφων.

Νεότερη ενημέρωση: 

Τρία χρόνια φυλάκιση και χρηματική ποινή 1.500 ευρώ, με τριετή αναστολή εκτέλεσης, επέβαλε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ορεστιάδας στον κουρδικής καταγωγής Τούρκο δημοσιογράφο Ιντρίς Σαϊλγνάν, που κατηγορούνταν για «παράνομη είσοδο στη χώρα».

Η υπόθεση του Σαϊλγκάν, που είχε συλληφθεί στις 13 Φεβρουαρίου 2022, έχοντας περάσει στο ελληνικό έδαφος με σκοπό να ζητήσει πολιτικό άσυλο, εκδικάστηκε σήμερα το πρωί. Ο δημοσιογράφος, που είχε αιτηθεί άσυλο κατά την κράτησή του στο ΚΥΤ Φυλακίου, πλέον ζει και εργάζεται σε χώρα της Ευρώπης.

Στη δίκη του τον εκπροσώπησε ο δικηγόρος του, Νίκος Βουλγαρίδης, ο οποίος, μιλώντας εχθές στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ανέφερε πως ο Ιντρίς Σαϊλγκάν «οδηγήθηκε στην απόφαση να εγκαταλείψει τη χώρα του εξαιτίας των διώξεων που δέχονταν στην Τουρκία». Υπενθυμίζεται ότι η σύλληψή του τον περασμένο Φεβρουάριο, είχε προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον των ελληνικών και ευρωπαϊκών δημοσιογραφικών ενώσεων, οι οποίες είχαν δηλώσει και τη συμπαράστασή τους στον δημοσιογράφο.

 

 

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας

Μοιραστείτε το