«Η απειλή από την Τουρκία είναι υπαρκτή και πρέπει να εξαλειφθεί. Πρέπει ως χώρα να κάνουμε συνεχώς διαβήματα ακόμα και κάθε μέρα. Να θέτουμε το θέμα ακόμα και στο ΝΑΤΟ και όχι να μένουμε γυμνοί απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα». Τα παραπάνω ανέφερε ο γεωστρατηγικός αναλυτής και εκδότης Σάββας Καλεντερίδης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο πλαίσιο του Λαϊκού Επιμορφωτικού Πανεπιστημίου του δήμου Νεάπολης–Συκεών, με τίτλο «Η Γεωπολιτική στον άξονα Θράκη – Αιγαίο – Κύπρος».
Σε ό,τι αφορά τη Θράκη, ο Σάββας Καλεντερίδης είπε ότι ήταν μεγάλο λάθος από την ελληνική πλευρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε, με την Ανταλλαγή των πληθυσμών, να παραμείνουν μουσουλμάνοι στη Θράκη, σε απόσταση μόλις πενήντα χιλιομέτρων από τα σύνορα. Όπως ανέφερε, η Ελλάδα θα έπρεπε να επιμείνει στο να παραμείνουν οι μουσουλμάνοι σε άλλη περιοχή της χώρας, μακριά από τα σύνορα, ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην εθνική μας κυριαρχία.
«Αν η μουσουλμανική μειονότητα παρέμενε, για παράδειγμα, στα Τρίκαλα, δε θα μας απειλούσε η Τουρκία με ακρωτηριασμό. Επίσης, αν και οι Τούρκοι ζήτησαν με τη Συνθήκη της Λοζάνης να ονομαστεί μουσουλμανική η μειονότητα, τώρα προσπαθούν τον εκτουρκισμό της. Σήμερα το ελληνικό κράτος υποχρεώνει τους Πομάκους, που έχουν τη δική τους διάλεκτο ως μητρική γλώσσα, να μαθαίνουν τουρκικά. Επίσης, επιτρέπουμε στο προξενείο Κομοτηνής να καταστεί εργαλείο άσκησης της πολιτικής του τουρκικού κράτους στην Ελλάδα. Το ζήτημα της Θράκης είναι σοβαρό. Αρκετές χιλιάδες Πόντιοι εγκαταστάθηκαν στη Θράκη αλλά έφυγαν λόγω οικονομικών ζητημάτων. Η Τουρκία στη Θράκη δημιουργεί ισχυρό μηχανισμό. Ακόμα και βουλευτές έχουν σχέσεις με το προξενείο, προκειμένου να εκλεγούν», τονίζει ο γεωστρατηγικός αναλυτής και εκδότης.
Ο ίδιος εκτιμάει ότι η Ελλάδα μπορεί να διαχειριστεί το θέμα της Θράκης και να μειώσει την απειλή. Όπως λέει, οι μουσουλμάνοι της μειονότητας θα μπορούσαν να δουλεύουν στην αστυνομία, στην πυροσβεστική, στις τράπεζες στο Δημόσιο τομέα ακόμα και εκτός της περιοχής της Θράκης.
«Πρέπει να ακολουθήσουμε πολιτική ενσωμάτωσης και όχι αποκλεισμού, διότι έτσι οι μουσουλμάνοι γίνονται έρμαια του προξενείου Κομοτηνής. Στην Ελλάδα δεν έγινε ποτέ εθνοκάθαρση σε αντίθεση με την Τουρκία. Στη Θράκη έχουμε 120.000 μουσουλμάνους και μόλις 2.000 γερασμένους Έλληνες στην Κωνσταντινούπολη και μας λένε ότι φταίμε κι από πάνω. Αυτό δεν μπορώ να το δεχτώ. Τον Μάρτιο του 2020 στις Καστανιές του Έβρου εφαρμόσαμε πολιτική αποτροπής και η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας.
Η πολιτική του κατευνασμού, που εφαρμόζει η Ελλάδα από το 1974, έφερε τον πόλεμο στην πόρτα μας, ενώ η πολιτική αποτροπής θα κρατήσει τον πόλεμο μακριά μας», τόνισε ο Σάββας Καλεντερίδης.
Οι τουρκικές εκλογές
Σε ερωτήσεις του κοινού για το τι θα γίνει στις επερχόμενες τουρκικές εκλογές, ο Σάββας Καλεντερίδης είπε ότι «αν δεν κερδίσει ο Ερντογάν, θα πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης. Αν εκλεγεί, τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης, μαζί με τους Κούρδους, θα έχουν την πλειοψηφία και ο Ερντογάν δε θα μπορεί να κυβερνήσει. Οι έξι ρίχνουν γέφυρες με τη Δύση και αυτό θα μας δυσκολέψει. Τώρα στον τομέα αυτόν αλωνίζουμε. Η προσέγγιση των έξι με τη Δύση θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για εμάς», κατέληξε ο Σάββας Καλεντερίδης.