Search

Στις Πρέσπες για τα Θεοφάνια οι «Χειμερινοί Κολυμβητές» Ν. Ορεστιάδας

Οι «Χειμερινοί Κολυμβητές» της Νέας Ορεστιάδας σε μια προσπάθεια να ενώσουν τα σύνορα, επισκέπτονται φέτος την λίμνη των Πρεσπών όπου θα συμμετάσχουν στην τελετή καθαγιασμού των Υδάτων.

Μετά την περυσινή συμμετοχή τους στο ακριτικό Καστελόριζο, όπου γνωστός πλοιοκτήτης ναύλωσε δωρεάν δρομολόγιο για την μεταφορά κατοίκων από διπλανά νησιά,    φέτος αποφασίσθηκε να παραβρεθούν στην λίμνη που βρίσκεται στο χωριό Πλατύ των Πρεσπών  όπου θα «πέσουν»  να πιάσουν τον Σταυρό θέλοντας να τονώσουν με την παρουσία τους την περιοχή.

Οι 71 κάτοικοι του χωριού όπως προγραμματίζεται θα υποδεχθούν τα 50 άτομα της ομάδας των Χειμερινών  Κολυμβητών που ξεκίνησαν ήδη το ταξίδι με την συνοδεία πολλών Εβριτών που επιθυμούν να ζήσουν μια διαφορετική εμπειρία.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο εκπρόσωπος τους, Δημήτρης Παναγιωτούδης, τέτοιες στιγμές είναι πολύ συγκινητικές γι’ αυτό και έγινε  πλέον θεσμός με σκοπό να διατρανώνουν σε κάθε σημείο –σύνορο, την Ελληνικότητα ης περιοχής.

Ήδη έχουν συμφωνήσει κα θα συμμετέχουν μαζί τους και άλλοι 40 με 45 κολυμβητές από 8 σημεία της χώρας, αλλά και άνδρες που υπηρέτησαν στα Ο.Υ.Κ όπου θα ψάλλουν όλοι μαζί τον Εθνικό Ύμνο και θα υψώσουν  την σημαία της ομάδας που τους έκαναν  δώρο πέρυσι στο Καστελόριζο στην οποία απεικονίζονται ο Έβρος και η  Αγιά Σοφιά.

Τα μηνύματα που παίρνουν είναι ότι θα υπάρχει μεγάλη συμμετοχή κόσμου γιατί εκτός των άλλων,  οι προβλέψεις του καιρού είναι ενθαρρυντικές για χειμωνιάτικες εξορμήσεις.

Εδώ και 13 χρόνια οι «Χειμερινοί Κολυμβητές» Ν. Ορεστιάδας,  πέφτουν στα νερά του Κεράτιου Κόλπου στο Φανάρι αλλά από πέρυσι «ξεκίνησαν έναν κύκλο επισκέψεων όπου θα ενώσουν την Ελλάδα στέλνοντας ένα μήνυμα ότι οι Ακρίτες είναι ενωμένοι» τονίζει ο κ. Παναγιωτούδης.

Μετα την κατάδυση του Σταυρού θ’ ακολουθήσει  παραδοσιακό γλέντι στο χωριό και θα γίνει συζήτηση για την εξόρμηση της επόμενης χρονιάς. Ανάμεσα στα σημεία που θα προταθούν έντονες είναι οι υποψηφιότητες της Γαύδου και της Σύμης.

Η τελευταία εμφάνιση των Χειμερινών  Κολυμβητών στον Έβρο ήταν την 31η Δεκεμβρίου 2022 όπου έπεσαν στα παγωμένα νερά του «Δέλτα του Έβρου» κοντά  στην περιοχή των καλυβών και έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη  παραδοσιακή βασιλόπιτα

 

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας

Μοιραστείτε το