Search

Στο «περίμενε» οι ελαιοπαραγωγοί του Έβρου για τις αποζημιώσεις – Τραγική η κατάσταση – Απόν το Κράτος

Στο “περίμενε” βρίσκονται ακόμα οι ελαιοπαραγωγοί στον Έβρο, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου, όταν είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται μέσα σε λίγα λεπτά, από τη μανία της πύρινης λαίλαπας.

Ο Μανώλης Καλεμτζής, Ελαιοπαραγωγός και γραμματέας Συλλόγου Ελαιοπαραγωγών “η Κυβέλη”, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της DELTA TV, ανέφερε πως έναν χρόνο μετά, έχουν λάβει την προκαταβολή της αποζημίωσης και 1100  με 1180 ευρώ ανά στρέμμα, παρά το γεγονός, πως τόσο καιρό η Κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο, “έταζε” πως θα αποζημιωθούν ανά δέντρο και όχι ανά στρέμμα.

Μέρος της αποζημίωσης που έχουν λάβει είναι από την Κρατική “ΑΡΩΓΗ”  και όχι από τον ΕΛΓΑ, καθώς ο δεύτερος, δεν αποζημιώνει για φωτιά. Η δε Κρατική Αρωγή, αποζημιώνει μόνο δέντρα και όχι την παραγωγή. Την ίδια ώρα, οι ελαιοπαραγωγοί του Έβρου, ακόμα περιμένουν και τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τον παγετό προ τριετίας.

Αναφορικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και εκεί, όπως λένε οι ελαιοπαραγωγοί, τα προβλήματα είναι πολλά, καθώς προ ολίγων ημερών, έγινε μια “τραγική πληρωμή” όπως την χαρακτηρίζουν , με τους ίδιους να λαμβάνουν ακόμα και το ποσό των      3, 76 ευρώ!!

Η κατάσταση είναι τραγική τονίζει ο Μανώλης Καλεμτζής, χαρακτηρίζοντας αβέβαιο το μέλλον των ελαιοπαραγωγών στον Έβρο, καθώς 200.000 με 210.000 δέντρα είναι κατεστραμμένα εν μέρει, ενώ 40.000 δέντρα δεν μπορούν ούτε σε 10 χρόνια να ξαναδώσουν καρπό αφού καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Αυτό που κάνουν τώρα, οι ελαιοπαραγωγοί, είναι να ψάχνουν εναγωνίως να βρουν χορηγίες ώστε να καταφέρουν να πάρουν 40.000 ελαιόδεντρα ποικιλίας Μάκρης ΠΟΠ. Το κόστος για την αγορά των νέων δέντρων, ανέρχεται στα 5 – 6 ευρώ ανά δέντρο, ωστόσο για κάποιον ελαιοπαραγωγό που έχει χάσει 1000 ή 1200 δέντρα το κόστος, είναι μεγάλο.

Όπως αναφέρει ο Μανώλης Καλεμτζής, η περσινή πυρκαγιά του Αυγούστου, έκαψε δέντρα τα οποία είχαν ήδη καρπό , ενώ οι παραγωγοί, είχαν ήδη ραντίσει και ολοκληρώσει τις απαιτούμενες εργασίες, ώστε τον Οκτώβριο να γινόταν η συγκομιδή. Όπως λέει ο ελαιοπαραγωγός, “περιμέναμε τον καρπό για να αποπληρώσουμε τις οφειλές μας” .

 “Από δω και πέρα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με την περιβόητη επιτροπή για την Ανασυγκρότηση του Έβρου” υπογραμμίζει ο Μανώλης Καλεμτζής και τονίζει πως “πρέπει να γνωρίζει ο αγροτικός κόσμος, τι μέλλει γενέσθαι “. 

“Ήρθε ο Πρωθυπουργός στη Μάκρη, δοθήκαν κάποιες υποσχέσεις” , λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καλεμτζής “και μεις περιμένουμε 4 χρόνια έως ότου πάρουμε ξανά παραγωγή. Να βγει κάποιος μπροστά και να αναλάβει το θέμα”.  “Δεν έχουμε πάρει τίποτα και διεκδικούμε την αποπληρωμή των αποζημιώσεων για τις περσινές φωτιές, διευκολύνσεις στον ΦΠΑ και το ρεύμα” υπογραμμίζει ο ίδιος .

Ο νότιος Έβρος, είναι κατεστραμμένος υποστηρίζει ο Μανώλης Καλεμτζής και τονίζει πως αν δηλώσει πρόθεση ένας παραγωγός να μπει σε μια νέα λαϊκή αγορά, δεν υπάρχει καν μοριοδότηση για τους παραγωγούς του νοτίου Έβρου.

 

 

Μοιραστείτε το