19 Σεπτεμβρίου 2024

Θράκη: Εμπρηστική ρητορική της Τσιγδέμ Ασάφογλου του ΚΙΕΦ – «Μας εμπόδισαν να έχουμε λόγο στα σχολεία μας»

Στο ίδιο έργο θεατές, βρίσκονται οι Θρακιώτες, με την Τσιγδέμ Ασάφγλου του ΚΙΕΦ, να επιδίδεται για ακόμα μια φορά στην προσφιλή για την ίδια εμπρηστική ρητορική, αυτή τη φορά για τα Σχολεία της Τουρκικής Μειονότητας όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Μάλιστα, υπενθυμίζεται πως ο “χορός” των παρακρατικών παράλογων λεγομένων ξεκίνησε από τον Ozan Ahmetoğlu, Πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης (ΤΕΞ)και πρόεδρος του ΔΣ του Μειονοτικού Γυμνασίου και Λυκείου Ξάνθης, ο οποίος προσέφυγε για να μιλήσει στο πρακτορείο Anadolu: «Δυστυχώς, οι εξουσίες του διοικητικού μας συμβουλίου, που είναι οι διαχειριστές των μειονοτικών σχολείων μας και εκλέγονται με τις ψήφους από τους γονείς, έχουν περιοριστεί από τους νόμους και τις αποφάσεις που ψήφισε η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια».

Ο Ahmetoğlu ισχυρίστηκε ότι μέχρι τώρα, αποφάσεις όπως η παράταση ή αλλαγή της θητείας των διευθυντών μειονοτικών σχολείων σε Ξάνθη και Κομοτηνή λαμβάνονταν με τη γνώμη των επιτροπών του συμβουλίου και συνέχισε λέγοντας ότι “η ελληνική κυβέρνηση έκανε αυτές τις αλλαγές στη Μειονοτική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στο Σχολείο της Κομοτηνής στις 2 Σεπτεμβρίου χωρίς διαβούλευση με τις επιτροπές του συμβουλίου”.

Έτσι, ο Ahmetoğlu υπογράμμισε ότι ουσιαστικά αφαιρέθηκε η εξουσία λήψης αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου για αυτό το θέμα και η επιρροή τους στις διοικητικές διαδικασίες των μειονοτικών σχολείων ήταν περιορισμένη και πρόσθεσε ότι “αυτή η κατάσταση ενόχλησε σημαντικά τη μειονοτική κοινότητα”.

Με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ήρθε και η πρόεδρος του ΚΙΕΦ να συνεχίσει τη γνωστή ρητορική της για  τάσσεται κατά της χώρας που ζει η ίδια και η οικογένειά της,  αναφορικά με το κλείσιμο τεσσάρων μειονοτικών σχολείων όπως και  για τον διορισμό διευθυντών στα Μειονοτικά Γυμνάσια – Λύκεια Κομοτηνής και Ξάνθης.

Αναλυτικά, η δήλωση της:

«Αγαπητοί Μαθητές! Αξιότιμοι Εκπαιδευτικοί και Αξιότιμοι Γονείς!

Από σήμερα χτύπησαν τα κουδούνια και όλα τα παιδιά της χώρας μας βρέθηκαν ξανά στα αγαπημένα τους σχολεία μαζί με τους δασκάλους και τους φίλους τους. Πρώτα απ’ όλα, ως μητέρα και γονέας, νιώθω βαθιά τη συγκίνηση των παιδιών και των οικογενειών τους την πρώτη ημέρα και μοιράζομαι αυτή τη χαρά από καρδιάς. Εύχομαι σε όλους τους μαθητές, σε όλους τους εκπαιδευτικούς και σε όλους τους γονείς της χώρας μας μια επιτυχημένη σχολική χρονιά εγκαρδίως. Όπως είναι γνωστό, πρόσφατα ανακοινώθηκε στο κοινό ότι, με τη δικαιολογία λίγων μαθητών, τέσσερα ακόμη μειονοτικά σχολεία όπως συμβαίνει κάθε σχολική χρονιά κλείδωσαν τις πόρτες τους. Τα παιδιά και οι οικογένειες αυτών των κλειστών σχολείων είναι λυπημένα και θλιμμένα. Όπως κάθε μέλος της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, είμαι επίσης και εγώ λυπημένη, πικραμένη και θυμωμένη όσο και οι οικογένειες αυτών των παιδιών.

Οι αρμόδιοι που έχουν μετατρέψει την μειονοτική εκπαίδευση σε ένα σύνολο προβλημάτων είναι ικανοί να δημιουργούν νέα προβλήματα στη μειονοτική εκπαίδευση. Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των σχολείων μας, άλλαξαν οι Διευθυντές των Μειονοτικών Λυκείων της Ξάνθης και της Κομοτηνής κατά τρόπο αντίθετο προς τις συνήθειες πρακτικές, παραμερίζοντας τις Σχολικές Εφορείες. Με αυτή την απόφαση μας εμπόδισαν για άλλη μια φορά να έχουμε λόγο στα σχολεία μας. Οι Σχολικές Εφορείες που εκλέχθηκαν από τους γονείς και ήταν αρμόδιες, καθίστανται ανενεργές και αγνοούνται από τους γραφειοκράτες. Αυτή η στάση είναι αντίθετη με τη Συνθήκη της Λωζάνης και τις διμερείς εκπαιδευτικές συμφωνίες, όπως και αποτελεί παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συνοπτικά, πρόκειται για καθαρή παραβίαση δικαιωμάτων.

Ας είναι το σχολικό έτος 2024-25 μια χρονιά κατά την οποία θα τερματιστούν οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων στη μειονοτική εκπαίδευση, δεν θα κλείνουν τα σχολεία μας και ας ελπίζουμε πως τα υπάρχοντα προβλήματα θα επιλυθούν με ειλικρίνεια».

Από την πλευρά της η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Εκπαίδευσης , Μαίρη Κοσμίδου, βάζει τα πράγματα στη θέση τους, καθώς η Τσιγδέμ Ασάφοφλου, χωρίς κανέναν ενδοιασμό αγνοεί πλήρως όσα ορίζει η νομοθεσία της χώρας μας.
Μοιραστείτε το