Η φράση του Δημοσθένη στον Ολυνθιακό λόγο του προς τους Αθηναίους πολίτες διαχρονικά είναι απόλυτα σωστή ΄΄Περὶ δὲ χρημάτων πόρου, ταῦτα δ᾽ ὑμεῖς οὕτως ὡς βούλεσθε λαμβάνετε΄΄ δηλαδή ΄΄Όσον αφορά όμως στην εξεύρεση των χρημάτων, εσείς τα ξοδεύετε σύμφωνα με τις ορέξεις σας΄΄.
Δυστυχώς έτσι αντιμετωπίζεται το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας όταν ο πληθυσμός μας το 2050 είναι πολύ πιθανό να συρρικνωθεί κατά 2,5 εκατομμύρια.
Ούτε το ηχηρό μήνυμα της απογραφή του 2021 για τον Νομό Έβρου έχει λάβει στα σοβαρά η πολιτεία και τις ανησυχητικές διαπιστώσεις που έχει καταγράψει η μείωση του πληθυσμού κατά 9,5% σε σχέση με το 2011 δηλ 13.668 κάτοικοι λιγότεροι. Ενώ ο Δήμος Αλεξανδρούπολης φαίνεται να διατηρεί περίπου τον πληθυσμό του, οι υπόλοιποι Δήμοι παρουσιάζουν μεγάλη μείωση όπως στην Ορεστιάδα κατά 16%, στο Διδυμότειχο κατά 17% και στο Σουφλί κατά 21%.
Παρά την επίσημη πιστοποίηση της απογραφής της ερήμωσης των χωριών του Νομού Έβρου δυστυχώς δεν έχει προωθηθεί κανένα μέτρο μετά την απογραφή ενώ οι επισκέψεις των κρατικών αξιωματούχων περιορίζονται στα mega projects της περιοχής της Αλεξανδρούπολης και δεν αναφέρονται στο συγκεκριμένο θέμα χωρίς να υπάρχουν έστω κάποιες προτάσεις προς υλοποίηση.
Όμως για τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης και του Νομού Έβρου, ασφαλώς είναι βασικό θέμα η ανάδειξη των mega projects της Αλεξανδρούπολης όχι μόνο από γεωστρατηγικής άποψης (ΝΑΤΟ ή των συνεπειών του Ρώσο Ουκρανικού Πολέμου) αλλά κυρίως από χρηματοοικονομικής άποψης που έχει να κάνει με την μείωση της ανεργίας, την ανάπτυξη περισσοτέρων θέσεων εργασίας, τις μεγάλες επενδύσεις του τριτογενούς τομέα των μεταφορών, του εμπορίου, του τουρισμού, της παροχής υπηρεσιών και κατά συνέπεια την άμβλυνση του δημογραφικού προβλήματος της ευρύτερης περιοχής του Νομού Έβρου)
Βασικές Αιτίες
Βασικές αιτίες του δημογραφικού προβλήματος στον Νομό Έβρου είναι:
- Η μεγάλη ΜΕΤΑΚΊΝΗΣΗ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ κατοίκων κυρίως του Βόρειου Έβρου σε άλλες μεγάλες πόλεις όπως Θεσσαλονίκη, Αθήνα και άλλες τουριστικές περιοχές της Ελλάδας λόγω ΑΝΕΡΓΙΑΣ, ενώ μεγάλος αριθμός νέων έχει φύγει για το εξωτερικό κυρίως από το 2009 και μετά.
- Η έλλειψη ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ιδιωτικού τομέα κυρίως στις μεγάλες βιομηχανικές περιοχές Αλεξανδρούπολης και κατά συνέπεια στους δήμους Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας
- Η χαμηλή ΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ στον Νομό Έβρου με δείκτη γονιμότητας χαμηλό κάτω του 1,5 (περίπου 1,38 το 2021 για την Ελλάδα) επί σχεδόν 30 χρόνια.
- Η ΓΗΡΑΝΣΗ του πληθυσμού με αύξηση των άνω των 65 ετών (23% σήμερα, γύρω στο 33% το 2050) σε σχέση με την αύξηση του προσδόκιμου ορίου ζωής στην Ελλάδα να φθάνει στα 82,2 έτη.
- Η ΜΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ του γηρασμένου πληθυσμού του Νομού Έβρου με αποτέλεσμα το 2021 οι γεννήσεις να είναι 987 ενώ οι θάνατοι 2.200 – υπερδιπλάσιοι των γεννήσεων.
Γενικές Προτάσεις
- Τα κίνητρα που θα πρέπει να δοθούν στην κάθε ΝΕΑ ΜΗΤΕΡΑ θα πρέπει να στοχεύουν και να αποσκοπούν στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ώστε να μεγαλώσει το παιδί της (άδειες από την εργασία, παιδικοί σταθμοί, ολοήμερα σχολεία, υγειονομική στήριξη, οικονομική στήριξη μέχρι την ενηλικίωση, πρόγραμμα σπουδών). Η τυχόν επιδοματική πολιτική μπορεί να είναι συμπληρωματική της επίλυσης των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κάθε μητέρα για δεύτερο παιδί ή τρίτο παιδί είτε είναι άνεργη ή διαζευγμένη κλπ.
Το ποσό του επιδόματος αυτή την στιγμή του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων μέσω πλατφόρμας ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ή 84 ή 56 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.
Για την λύση του δημογραφικού προβλήματος στην Ελλάδα απαιτείται η επικέντρωση της πολιτικής διαχείρισης και στήριξης της ΕΛΛΗΝΙΚΉΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ η οποία βάλετε την σημερινή εποχή από ξενόφερτα είδη διαφορετικά της παραδοσιακής Ελληνικής οικογένειας.
- Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ δύναται να συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και η ΠΟΛΙΤΕΙΑ θα πρέπει να το αντιληφθεί αυτό και να συνεργαστεί με όλες τις ΙΕΡΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ σε επίπεδο συνέργειας.
- Δυστυχώς, ελάχιστα είναι τα πολιτικά κόμματα σήμερα που αναφέρονται στα προγράμματα τους για το ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ενώ ακόμα και εκείνα που αναφέρονται πραγματοποιούν ελάχιστα ή καθόλου όταν κυβερνούν με αποτέλεσμα οι υποσχέσεις τους να μένουν ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΦΥΛΛΑΔΙΑ
Προτάσεις για τον Νομό Έβρου
- Η παραμονή των κατοίκων του Νομού Έβρου συνδέεται με το θέμα της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ της χώρας μας καθώς οι ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΕΣ, το βασικό ανθρώπινο δυναμικό του πληθυσμού της περιοχής είναι επιτακτική ανάγκη να παραμείνει στον νομό Έβρου. Εάν δεν υπάρχουν ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΕΣ, τα σημαντικά οπλικά συστήματα των Ταγμάτων Εθνοφυλακής είναι άχρηστα.
- Με τον νέο Νόμο περί ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗΣ του 5018/2023, δίνεται επαυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα και δυνατότητα στα Τάγματα Εθνοφυλακής, των οποίων το εθνικό φρόνημα είναι υψηλότατο και μπορούν να συμμετέχουν πλέον σε τακτικό επίπεδο σε αποστολές υποβοήθησης του έργου του Στρατού Ξηράς του Νομού Έβρου. Συνεπώς η διατήρηση δυναμικού πληθυσμού στον Νομό Έβρου θα ενισχύσει την Εθνική μας Άμυνα σε περιόδους εντάσεων – κρίσεων όπως στις αρχές του 2020.
- Η συνεχιζόμενη μείωση των νέων κατοίκων του Νομού Έβρου και η ερήμωση των χωριών από νέους κατοίκους χωρίς να δίνονται κίνητρα παραμονής σημαίνει ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΣ ανθρώπινου δυναμικού που ανέχεται η πολιτεία και εξυπηρετεί τα σχέδια της Τουρκίας στην συγκεκριμένη ευαίσθητη περιοχή. Το μέλλον του Έβρου βασίζεται στην νέα γενιά και πρέπει να κρατηθεί με ΆΜΕΣΑ ΚΙΝΗΤΡΑ.
- Η ερήμωση των χωριών του Έβρου εξυπηρετεί τα σχέδια της Τουρκίας στην συγκεκριμένη ευαίσθητη περιοχή με την εργαλειοποίηση της μετανάστευσης, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό γεγονός μεγάλης πληθυσμιακής αύξησης αποτελεί όλη η περιοχή δυτικά του Έβρου ποταμού με την πόλη της Αδριανούπολης να έχει 165.979 κατοίκους, Μακρά Γέφυρα (66.061), Ύψαλα (29.770), Κεσάνη (79.716), η Αίνος (10.516).
- Επειδή η πληθυσμιακή δυναμική αποτελεί καθοριστικό παράγοντα σε περιπτώσεις κρίσεων ή εντάσεων όπως την αρχή του 2020, επιτακτική ανάγκη είναι να δοθούν κίνητρα στους νέους να μείνουν στον Έβρο ακόμα και εάν η πολιτεία χορηγήσει άμεσες κρατικές πιστώσεις για επενδύσεις ώστε να ενισχύσει τα ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΣΧΕΔΙΑ.
- Η Ελληνική πολιτεία θα πρέπει να δώσει ΑΜΕΣΑ ΚΊΝΗΤΡΑ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι κάτοικοι του Νομού Έβρου με αναπτυξιακά έργα και θέσεις εργασίας. Οι θέσεις εργασίας μπορούν να προκύψουν από τις ανάγκες εργασίας του αναβαθμισμένου λιμένα, των μεταφορών του υπό μελλοντική κατασκευή σιδηροδρόμου sea2sea προς Ορμένιο – Βουλγαρία, της ηλεκτροπαραγωγής, της Gastrade που θα λειτουργήσει στο τέλος του 2023, του περιφερειακού δρόμου διασύνδεσης Λιμανιού – Εγνατίας οδού ή του μελλοντικού αγωγού πετρελαίου Αλεξανδρούπολης – Μπουργάζ.
- Ο ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ του 2022 ειδικά για τον Νομό Έβρου, με 13 πυλώνες ανάπτυξης και ενδύσεων όπως Ψηφιακός και Τεχνολογικός Μετασχηματισμός, Έρευνα και Εφαρμοσμένη Καινοτομία, Αγροδιατροφή, Εστίαση, Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού, Μεταποίηση Γεωργικών προϊόντων, Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια, με επιδότηση, φοροαπαλλαγές και ενισχύσεις μέχρι 70% σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα, θεωρείται ενθαρρυντική προϋπόθεση για την απασχόληση και αύξηση των θέσεων εργασίας και θα πρέπει να γίνει ενημέρωση όλων που πιθανόν το αγνοούν.
- Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης λειτουργεί στο 25% – 30% της δυναμικότητας του και με τις κατάλληλες επενδύσεις από ιδιώτες καθώς και τα τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης – Εκτεταμένα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Μεταφορών 2030 – 2040, η δυναμικότητα του μπορεί να ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΑΣΤΕΙ με έργα και προσωπικό. Οι μελλοντικές συνδυασμένες μεταφορές για εμπορικούς λόγους κυρίως που έχουν ξεκινήσει τα τελευταία 2 χρόνια μπορούν να συμβάλλουν στην απασχόληση των νέων.
Η 11ετής καθυστέρηση ανάπτυξης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης από το 2012 όταν είχε εκχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ μέχρι τώρα αναστέλλει την ανάπτυξη της περιοχής και δυστυχώς η κατάσταση συνεχίζεται βασιζόμενη σε μελλοντικές πιστώσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και του Εκτεταμένου Διευρωπαϊκού Προγράμματος Μεταφορών μέχρι το 2040 μαζί με άλλα 33 Ελληνικά λιμάνια.
- Οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες των έργων της ευρύτερης περιοχής της Αλεξανδρούπολης θα πρέπει σταδιακά να απεξαρτηθούν από τις πηγές κατασκευαστικών ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ Ή ΠΡΏΤΩΝ ΥΛΩΝ του εξωτερικού ή της ενδοχώρας από μεγάλες αποστάσεις και θα πρέπει να στραφούν στις πηγές από την εγχώρια αγορά ώστε η τοπική βιοτεχνία – βιομηχανία να παράγει υλικά και να εκτελεί αυτή τις αναγκαίες τροφοδοσίες των υλικών – προϊόντων.
- Η αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης του τοπικού ανθρώπινου επιστημονικού, τεχνικού και εργατικού προσωπικού θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα πρόσληψης όλων των ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ αλλά και της τοπικής αρχής (Δήμων Νομού Έβρου – Περιφέρεια) με σκοπό την μείωση της ανεργίας της ευρύτερης περιοχής. Το brain drain της μετανάστευσης στο εξωτερικό των νέων θα πρέπει με κάθε θυσία να σταματήσει και να κρατηθούν οι νέοι μας στον νομό μας.
- Ο Νομός Έβρου που λόγω ύπαρξης ΠΛΟΥΣΙΩΝ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ, ευνοεί την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα της οικονομίας μας καθώς και του δευτερογενή τομέα της μεταποίησης, ευνοεί πλέον και τον τριτογενή τομέα της οικονομίας μας με επενδύσεις που θα βασίζονται στις γρήγορες πλέον μεταφορές και το εμπόριο στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη με όλα τα συγκοινωνιακά δίκτυα. Οι μεταφορικές επενδύσεις θα εστιάζονται σε βιοτεχνικές – βιομηχανικές μονάδες στον άξονα της Εγνατίας οδού από όλη την Ελλάδα στην Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη – Σουφλί – Διδυμότειχο – Ορεστιάδα – Ορμένιο.
- Η μεγάλη αύξηση του πληθυσμού κατά την απογραφή του 2021 στις Κυκλάδες, σε κάποια νησιά των Δωδεκανήσων, στην Κρήτη λόγω ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ και συνεπώς αύξηση των θέσεων εργασίας, θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για όλο τον Νομό Έβρου και για όλες τις μορφές τουρισμού. Ειδικότερα το νησί της Σαμοθράκης, το Δέλτα του Έβρου, το Διδυμότειχο, το Σουφλί, το δάσος της Δαδιάς, η αναπτυσσόμενη εξαιρετική πόλη της Ορεστιάδας και ο θρησκευτικός τουρισμός από πολλά μοναστήρια και εκκλησίες του Νομού θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα ανάπτυξης και προβολής.
- Οι 2 ΙΕΡΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ του Νομού Έβρου συμβάλουν καθοριστικά ήδη στην ανατροφή του τρίτου παιδιού της τρίτεκνης οικογένειας. Επομένως η συνεργασία ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ του Νομού Έβρου σε συνεργασία με την ΠΟΛΙΤΕΙΑ δύνανται να συμβάλουν ακόμα περισσότερο στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της ευρύτερης περιοχής.
- Το ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ με όλες τις Σχολές Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης νέων επιστημόνων που θα μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα έρευνας και καινοτομίας του τεταρτογενούς τομέα στον χώρο της Ιατρικής και της Εκπαίδευσης του Νομού Έβρου.
- Η ύπαρξη μεγάλου αριθμού ΑΓΟΝΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ που επιθυμούν διακαώς να αποκτήσουν παιδιά στον Νομό Έβρου δύνανται να βοηθηθούν με ελάχιστο κόστος από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης που διαθέτει όλες τις κατάλληλες ειδικότητες γιατρών και τεχνολογίας με ειδικά εργαστήρια σε όλη την πιστοποιημένη διαδικασία τεκνοποίησης.
- Η μείωση της ΑΝΕΡΓΙΑΣ στον Νομό Έβρου θα πρέπει να λειτουργεί υπό την βασική προϋπόθεση της σύνδεσης της ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ με τις ανάγκες της ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ της περιοχής του Έβρου τόσο στον Δημόσιο και προπάντων στον ιδιωτικό τομέα, που είναι και ο πλέον παραγωγικός.
- Η συνεργασία των Τραπεζών της περιοχής του Νομού Έβρου θα μπορούσε να διευκολύνει επενδυτικά δάνεια των νέων κατοίκων της περιοχής με την προϋπόθεση δέσμευσης να παραμείνουν στη περιοχή
Δυστυχώς όμως η έκφραση ‘’Αγρόν Ηγόρασα’’ που προέρχεται από τις παραβολές του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού αντικατοπτρίζει απόλυτα την διάθεση της πολιτείας για το δημογραφικό πρόβλημα, όταν κάποιος βασιλιάς παρέθεσε μεγαλοπρεπές δείπνο και έστειλε τους υπηρέτες του να καλέσουν κάποιους ανθρώπους σε αυτό οι οποίοι πρόβαλαν διάφορα προσχήματα. Ο πρώτος εξ αυτών ανέφερε την φράση: “Αγρόν ηγόρασα και έχω ανάγκην εξελθείν και ιδείν αυτόν”.