30 Οκτωβρίου 2024

Εβρος : Γερμανική εταιρεία θέλει να βάλει ανεμογεννήτριες ανάμεσα σε 2 Εθνικά Πάρκα

Η γερμανική εταιρεία WPD υπέβαλε μελέτη για εγκαταστήσει 41 ανεμογεννήτριες σε μια ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας περιοχή στον Έβρο, προκαλώντας την οργή περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Πρόκειται για την κοιλάδα του ποταμού Έβρου και συγκεκριμένα για την παραποτάμια περιοχή ανάμεσα σε δύο Εθνικά Πάρκα , του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου και του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου.

ΑΝΕΜΟΓΓΕΝΗΤΡΙΕΣ ΕΒΡΟΣ
Ο ΑΣΠΗΕ «ΚΑΤΩ ΛΙΜΝΕΣ – ΜΑΚΡΥΛΟΦΟΣ – ΒΟΣΚΟΤΟΠΟΣ – ΚΟΥΝΙΑ» πρόκειται να καταλάβει μία τεράστια παραποτάμια έκταση σε άμεση γειτνίαση με τα Εθνικά Πάρκα Δαδιάς και Έβρου. Η χαρτογραφική του αποτύπωση αναδεικνύει με μελανά χρώματα το φράγμα ανεμογεννητριών που θα δημιουργηθεί πάνω στο μεταναστευτικό διάδρομο, ειδικότερα αν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε «τριγωνάκι» είναι μία ανεμογεννήτρια συνολικού ύψους 200 μ. και με διάμετρο πτερωτής 155 μ.!

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία κάνει λόγο για περιβαλλοντικό έγκλημα καλυμμένο με τον «πράσινο» μανδύα των ανεμογεννητριών καθώς η περιοχή που έχει επιλεγεί «αποτελεί γνωστότατο και εξαιρετικά μεγάλης σημασίας μεταναστευτικό πέρασμα για τα πουλιά».

Η ΕΟΕ, επισημαίνει από την ίδια τη μελέτη του έργου και τις καταγραφές που έγιναν κατά τις εργασίες πεδίου για την ορνιθοπανίδα στην περιοχή έρευνας του ΑΣΠΗΕ, προκύπτουν τα εξής εντυπωσιακά στοιχεία για την ιδιαίτερη οικολογική σημασία της περιοχής που έχει επιλεγεί για να μπουν 41 ανεμογεννήτριες καθώς έχουν καταγραφεί:

2.200 κύκνοι (συνολικά και από τα τρία είδη – Αγριόκυκνος Νανόκυκνος, Βουβόκυκνος) κατά τους χειμερινούς μήνες.

600 Καλαμόκιρκοι, 260 Σαΐνια, 30 Μαυρόγυπες, 210 Φιδαετοί, 75 Κραυγαετοί και πολλά ακόμα αρπακτικά πουλιά.

Το καθεστώς και η ιδιαίτερη σημασία της περιοχής που έχει επιλεγεί για να τοποθετούν από τη γερμανική εταιρεία 41 ανεμογεννήτριες είναι γνωστό καθώς η Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ – περιοχή Natura 2000) Δέλτα Έβρου αποτελεί θεσμοθετημένο μεταναστευτικό πέρασμα – στενωπός και είναι απορίας άξιο πώς «η  Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση του έργου «συμπεραίνει» ότι με την τοποθέτηση συστήματος αποτροπής πρόσκρουσης (ορθότερα: εκδίωξης) πουλιών, όλα θα είναι “μέλι-γάλα”!».

Η περιβαλλοντική οργάνωση υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση υλοποίησης του έργου θα δημιουργηθεί ένας «φραγμός» πάνω στη μεταναστευτική διαδρομή των πουλιών, γεγονός που θα απειλήσει την επιβίωσή τους.

Να σημειωθεί ότι η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), αναφέρει χαρακτηριστικά στο κατευθυντήριο κείμενο για τον μετριασμό των επιπτώσεων από τα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας ότι:

«Τα μεταναστευτικά πτηνά επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις ανεμογεννήτριες, καθώς συχνά ταξιδεύουν σε μεγάλα σμήνη κατά μήκος προκαθορισμένων διαδρομών. Οποιαδήποτε εμπόδια “μπλοκάρουν” τις διόδους πτήσης τους, όχι μόνο θα προκαλέσουν θανατώσεις από πρόσκρουση, αλλά δύναται να τα υποχρεώσουν να δαπανήσουν κρίσιμα ενεργειακά αποθέματα με το να εκτρέπονται της πορείας τους ή να παρακάμψουν συνολικά απαραίτητους σταθμούς ξεκούρασης».

Τα περιβαλλοντικά δεδομένα, συνεπώς, είναι συντριπτικά προς την κατεύθυνση της απόρριψης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων/ΕΟΑ. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα αποτελέσει άλλη μια βαθιά μαχαιριά στο ήδη πολυτραυματισμένο σώμα της εβρίτικης Φύσης, σημειώνει η ΕΟΕ.

Μοιραστείτε το