Με τις δηλώσεις που έκανε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ασχολείται το κρατικό πρακτορείο Anadolu της Τουρκίας.
Στο βίντεο που κυκλοφορεί, ο κ. Κατρούγκαλος από τη Σύρο, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώθηκε την Κυριακή με θέμα: “Εξωτερική πολιτική και τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις σε υποκλοπές, διαφάνεια και Δικαιοσύνη”, δηλώνει: “Η συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει ότι η μειονότητα είναι μουσουλμανική, ξέρουμε ότι έχει τρεις συνιστώσες, τους τουρκογενείς, του Πομάκους και τους Ρομά. Στο εσωτερικό λοιπόν της μειονότητας ο καθένας μπορεί να λέει ‘εγώ είμαι Ρομά’, ή ‘εγώ είμαι Τούρκος’. Αυτό το δικαίωμα έχει επιβεβαιωθεί με πρόσφατες αποφάσεις και επαναλαμβανόμενες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου”.
Στη συνέχεια αναφέρεται στην Τουρκική Ένωση Ξάνθης για την οποία λέει ότι υπάρχει από τη δεκαετία του 1930, ότι η Ελλάδα αμφισβήτησε τις δεκαετίες του 1980 και 1990 το δικαίωμα να φέρει αυτή την ονομασία. Επισημαίνει δε ότι αν και δεν αλλάζει ο χαρακτήρας της μειονότητας ο οποίος είναι μουσουλμανικός, το Στρασβούργο τονίζει το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού.
Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu γράφει πως σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Κατρούγκαλου “τα μέλη της μειονότητας στη Δυτική Θράκη μπορούν να αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι”.
Συνεχίζει το πρακτορείο: “Τονίζοντας ότι τα μέλη της μειονότητας έχουν το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι, ο Κατρούγκαλος είπε: ‘Οποιοσδήποτε μπορεί να πει ότι είμαι Τούρκος. Το ότι υπάρχει τέτοιο δικαίωμα έχει αποδειχθεί πολλές φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)'”.
Όσο αφορά την Τουρκική Ένωση Ξάνθης το Anadolu γράφει :”ο Κατρούγκαλος έθιξε και το θέμα της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης (ITB), της οποίας το σήμα κατέβασε το ελληνικό κράτος λόγω της λέξης “τουρκικός” στο όνομά της και είπε: ‘Η Τουρκική Ένωση Ξάνθης υπάρχει από τη δεκαετία του 1930 και δεν ήταν πρόβλημα. Εμείς αντιτασσόμασταν στη χρήση αυτής της ονομασίας τις δεκαετίες του 1980 και του 90. Ωστόσο, το ΕΔΑΔ μας είπε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται όπως θέλει. Και πάλι, η μειονότητα είναι μια θρησκευτική μειονότητα. Μια μουσουλμανική μειονότητα. Η απόφαση του ΕΔΑΔ δίνει σε όλους το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται όπως θέλουν”
Και κλείνει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο σχολιάζοντας: “Παρά την καταπίεση των Τούρκων στη Δυτική Θράκη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και τις αξιοσημείωτες εξελίξεις στα δικαιώματα του πολίτη, η Ελλάδα συνεχίζει την πολιτική της άρνησης της εθνικής ταυτότητας των Τούρκων εδώ. Παρά τις περί του αντιθέτου αποφάσεις του ΕΔΑΔ, η Ελλάδα δεν επιτρέπει να λειτουργούν επίσημα ενώσεις με τη λέξη τουρκικός στα ονόματά τους”.