22 Οκτωβρίου 2024

Ανήκουστες δηλώσεις μειονοτικών βουλευτών της Θράκης: Δικαιολογούν τα … αδικαιολόγητα έκτροπα σε βάρος των Μουφτήδων

Σε δηλώσεις τους σε τουρκόφωνο ΜΜΕ δεν τολμάνε καν να καταδικάσουν τον προπηλακισμό των Μουφτήδων, μιλάνε για «προκλητικές ενέργειες» και διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα κάνοντας λόγο για «κακόβουλους κύκλους» που «στοχοποιούν» τη μειονότητα

Για «προκλητική ενέργεια» των τριών Μουφτήδων, που πήγαν την περασμένη Παρασκευή (11/10) στο τέμενος Πλατάνου στην Ξάνθη να προσευχηθούν, κάνουν λόγο σε δηλώσεις τους στην τουρκόφωνη ιστοσελίδα «Gundem» οι μειονοτικοί βουλευτές Οζγκιούρ Φερχάτ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Μπουρχάν Μπαράν.

Υιοθετώντας την γραμμή της Άγκυρας, οι μειονοτικοί βουλευτές δεν τολμάνε να καταδικάσουν καν τα έκτροπα και τον προπηλακισμό εις βάρος των Μουφτήδων, που είδε όλη η Ελλάδα στα βίντεο που κυκλοφόρησαν, και διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα κάνοντας λόγο για «κακόβουλους κύκλους» που «στοχοποιούν» τη μειονότητα.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι, προεκλογικά (6/2023) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του δήλωνε, ειδικά για τους δύο βουλευτές Οζγκιούρ Φερχάτ και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ότι «παίρνουν εντολές από το τουρκικό Προξενείο».

«Βρώμικα παιχνίδια» και «συνωμοσίες», βλέπει ο Οζγκιούρ Φερχάτ

«Διαπιστώσαμε για μία ακόμα φορά πως κακόβουλοι κύκλοι εκμεταλλεύονται το περιστατικό για να διαστρεβλώσουν τα γεγονότα και να μην αποδώσουν την αλήθεια, στοχοποιώντας ξανά τη μειονότητά μας ενώπιον της κοινής γνώμης», δήλωσε ο Οζγκιούρ Φερχάτ.

«Δεν αποδέχομαι την προσπάθεια να πραγματοποιηθεί μια επιχείρηση χειραγώγησης της κοινής γνώμης κατά της μειονότητας, παρουσιάζοντάς την ως επιθετική και αντίθετη στους νόμους. Θέλω να επισημάνω ότι πάντα θα αντιτίθεμαι σε τέτοιου είδους βρώμικα παιχνίδια και ότι η πολιτική και κοινωνική απάντησή μας σε αυτούς που στήνουν τέτοιες συνωμοσίες θα είναι πάντοτε έτοιμη και κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει γι’ αυτό. Η μειονότητά μας αναζητά λύσεις στα θεσμικά προβλήματά της. Ένα από τα σημαντικότερα θεσμικά προβλήματα είναι το ζήτημα του μουφτή στη Δυτική Θράκη. Ο λαός, για να μπορεί να βιώνει ελεύθερα τις θρησκευτικές του αξίες και για να μπορεί να διαχειρίζεται θέματα θρησκευτικού ενδιαφέροντος που αφορούν τόσο τον ατομικό όσο και τον κοινωνικό τομέα, αναγνωρίζει ως μουφτήδες εκείνους που έχει επιλέξει, αποδεχθεί και στους οποίους εμπιστεύεται τις πνευματικές αξίες του, άτομα με ειδική προσωπικότητα που γίνονται αποδεκτά από ολόκληρη τη μειονότητα. Το να προσβάλλουν τη μειονότητα και να παίζουν με τα ευαίσθητα νεύρα της, δημιουργώντας ένα τεχνητό ζήτημα, θεωρώ ότι έκανε όλους μας, ως μειονότητα, να καταλάβουμε για άλλη μια φορά πόσο σημαντικός είναι ο αγώνας μας. Και εγώ, μέσω της πολιτικής μου αποστολής, δεσμεύομαι να συνεχίσω να συμβάλλω στον αγώνα μας για δικαιοσύνη, δικαιώματα και δημοκρατία», πρόσθεσε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Αριστεράς.

Χουσεΐν Ζεϊμπέκ: «Αυτά τα άτομα δεν τα αποκαλώ καν μουφτήδες»

«Αυτά τα άτομα δεν τα αποκαλώ καν μουφτήδες», προσθέτει με τη σειρά του ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, επιδεικνύοντας πλήρη ασέβεια απέναντι σε επίσημους φορείς του ελληνικού κράτους, από το οποίο αμείβεται ως βουλευτής.

Ο Βουλευτής Ξάνθης της Νέας Αριστεράς κάνει λόγο για «προσπάθεια αυτών των ατόμων να εισέλθουν στα τζαμιά και να επιβληθούν στην κοινωνία», ενώ αναφέρεται σε περιστατικό στη Γενισέα Ξάνθης, όπου ο Μουφτής «εισήλθε στο τζαμί με αστυνομική επιτήρηση».

«Σταδιακά παρατηρούμε την προσπάθεια των διορισμένων μουφτήδων να εμφανιστούν στο προσκήνιο. Ωστόσο, εδώ υπάρχουν οι μουφτήδες που έχει επιλέξει η μειονότητα μας. Ο λαός μας έχει μια ξεκάθαρη επιλογή. Δεν μπορείτε να το καταπατήσετε με τη βία. Δεν μπορείτε να αγνοήσετε τις προτιμήσεις και τις επιθυμίες του λαού. Πρέπει να είστε τυφλοί για να μην τα βλέπετε αυτά. Αμέσως μετά την τελετή, οι διορισμένοι μουφτήδες προσπάθησαν να έρθουν στο τζαμί Τσινάρ, θέλοντας να μπουν φορώντας την τήβεννο και το τουρμπάνι τους, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του λαού. Δεν μπορείτε να εξαναγκάσετε κάποιον να κάνει κάτι με τη βία. Δεν μπορείτε να μας υποχρεώσετε να προσευχηθούμε πίσω από έναν άνθρωπο που δεν έχουμε επιλέξει και δεν αποδεχόμαστε. Δεν μπορείτε να εισέλθετε στο τζαμί με τη βία φορώντας την ενδυμασία του μουφτή. Όταν προσπαθείτε να επιβάλετε κάτι με τη βία, δεν θα έχει αποτέλεσμα. Εγώ θεωρώ και θέλω να βλέπω ως μουφτή το άτομο που έχω επιλέξει. Αυτή είναι η άποψη της κοινωνίας. Επιπλέον, τους ειπώθηκε ότι, αν θέλουν, μπορούν να βγάλουν την τήβεννο και το τουρμπάνι και να προσευχηθούν ως απλοί πιστοί. Υπάρχει και αυτή η διάσταση στο θέμα. Αυτά τα άτομα δεν είχαν ποτέ επισκεφθεί αυτό το τζαμί με αυτόν τον τρόπο. Η μειονότητα έχει κάνει την επιλογή της. Έχει επιλέξει τους μουφτήδες της», προσθέτει.

Ο Βουλευτής Ξάνθης παραδέχεται, μάλιστα, ότι τα περισσότερα τεμένη ελέγχονται από την ψευδομουφτεία, λέγοντας πως «οι διορισμένοι μουφτήδες δεν μπορούν να εισέλθουν στα χωριά, τα τζαμιά τους είναι περιορισμένα, οι άνθρωποι τους είναι περιορισμένοι. Συνεπώς, το ζήτημα του μουφτή πρέπει να επιλυθεί άμεσα. Με αυτού του είδους τις επιδρομές, αυτές τις ενέργειες και τα τετελεσμένα γεγονότα δεν πρόκειται να φτάσουμε πουθενά. Μόνο τέτοιες καταστάσεις και εικόνες θα προκύπτουνΑυτά τα άτομα δεν τα αποκαλώ καν μουφτήδες. Ελπίζω ότι έχουν καταλάβει το λάθος τους και δεν θα συμπεριφερθούν ξανά με αυτόν τον τρόπο».

Μπουρχάν Μπαράν: «Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον»

Ο διαγραφείς από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και ανεξάρτητος πλέον Βουλευτής Ξάνθης Μπουρχάν Μπαράν μίλησε για «προκλήσεις» και δήλωσε ότι «η επιβολή μουφτή στην μειονότητα αποτελεί πάντοτε πηγή ανησυχίας».

«Η εικόνα που δημιουργήθηκε δεν ήταν ευχάριστη. Είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν άλλοι στόχοι πίσω από αυτό. Αν αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν πάει στο τζαμί φορώντας τήβεννο και τουρμπάνι, αλλά είχαν έρθει μόνο ως πολίτες για να προσευχηθούν και δεν διεκδικούσαν την ιδιότητα του μουφτή, θα μπορούσαν να προσευχηθούν. Αν ήρθαν με καθοδηγούμενο σκοπό, να ξέρουν ότι η Ξάνθη και η μειονότητα δεν θα το επιτρέψουν ποτέ», τόνισε, προσθέτοντας πως «όλοι γνωρίζουν πόσο ψύχραιμη και ήρεμη είναι η μειονότητά μας. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι τρεις διορισμένοι μουφτήδες, οι οποίοι δεν είχαν πάει ποτέ στο τζαμί Τσινάρ μέχρι εκείνη την ημέρα, θέλησαν να μπουν όλοι μαζί φορώντας την ενδυμασία του μουφτή, είναι ένα ζήτημα που χρήζει περαιτέρω αξιολόγησης. Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον».

Πηγή: φωνή της Ροδόπης
Μοιραστείτε το