Με τη φράση «τώρα ή ποτέ» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, «ξεδίπλωσε» το πολιτικό διακύβευμα στο δρόμο προς τις εκλογές, στη σκιά του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.
«Και η δική μας απάντηση είναι τώρα, και μάλιστα προσπαθώντας περισσότερο και με μεγαλύτερο πείσμα. Πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, ξεκινώντας άμεσα» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας σαφές ότι στην προμετωπίδα της εκστρατείας προς της εκλογές θα είναι η… «ανασύσταση» του κράτους, «ο πόλεμος με το σκοτεινό κράτος του αναχρονισμού», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Αναλαμβάνω την ευθύνη»
Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη για το τραγικό δυστύχημα – καλώντας παράλληλα και τις προηγούμενες κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν από κοινού και με θάρρος ότι… «φταίνε» για την καθυστέρηση της υλοποίησης του έργου της τηλεδιοίκησης στα σιδηρόδρομο – άφησε αιχμές και κατά συντεχνιών… Τις καταλόγισε ότι «εμπόδιζαν κάθε αξιολόγηση του προσωπικού των τρένων» και μίλησε για ένα κράτος που «παραμένει βαθύ» και δομημένο πάνω σε «κατεστημένες νοοτροπίες» αλλά και «ανεύθυνες συμπεριφορές».
«Είναι το προβληματικό κράτος το οποίο σας ζητώ να ανατρέψουμε και θα το ανατρέψουμε, σε όποιον τομέα και αυτό εκδηλώνεται, όσα εμπόδια και αν συναντήσουμε” τόνισε. “Δεν έκανα πίσω τότε, δεν θα κάνω πίσω τώρα» πρόσθεσε.
Τηλεδιοίκηση ως το τέλος του καλοκαιριού
Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός αναγνωρίζουν ως απόλυτα δικαιολογημένη την οργή και τον θυμό των πολιτών και δεσμεύτηκε ότι ως το τέλος του καλοκαιριού το έργο της φωτοσήμανσης και της τηλεδιοίκησης θα έχει παραδοθεί ώστε να μην ξαναζήσει άλλη τραγωδία.
«Όχι εκλογές πριν από το Πάσχα»
Μέσα σε αυτό το κλίμα ήταν ξεκάθαρο από την πρώτη ημέρα του τραγικού δυστυχήματος ότι ο εκλογικός σχεδιασμός επιβάλλεται να αλλάξει.
Χθες, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε κάθε συζήτηση για εκλογές πριν από το Πάσχα και έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες στους υπουργούς του.
Ζήτησε να είναι όλοι παρόντες στο δημόσιο διάλογο, αλλά με ενσυναίσθηση, όπως είπε, χωρίς κανένα συμψηφισμό ευθυνών, με ειλικρίνεια και αλήθεια, με στόχο την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί η στήριξη στις οικογένειες των θυμάτων “με σεμνό τρόπο”.
Επί της ουσίας, ο Πρωθυπουργός έδειξε μετάθεση των εκλογών με ορίζοντα ως την 21η Μαΐου. Αυτή είναι η καταληκτική ημερομηνία του εκλογικού σχεδιασμού.
Στελέχη της κυβέρνησης δεν αποκλείουν και την 23η ή τις 30 Απριλίου για τις πρώτες κάλπες της απλής αναλογικής. Ωστόσο, η κυρίαρχη άποψη είναι ότι η εκλογική μάχη θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη χρονική απόσταση από την εθνική τραγωδία και επιμένουν ότι η καταλληλότερη ημερομηνία είναι η 21 Μαΐου, χωρίς να αποκλείουν και την Κυριακή 14 Μαΐου, με τις δεύτερες κάλπες να στήνονται στις 2 Ιουλίου, μετά το πέρας των πανελλαδικών εξετάσεων.
Γιατί προκρίνεται ο Μάιος;
Ένας ακόμη λόγος που προκρίνεται ο Μάιος για τις εκλογές είναι ότι, επιπλέον, η χρονική απόσταση από το σιδηροδρομικό δυστύχημα θα αφήσει χώρο για να μπορέσει η κυβέρνηση να
αναπτύξει την προγραμματική της ατζέντα για την επόμενη τετραετία και να αναδείξει τα πεπραγμένα της, εν μέσω πολλαπλών κρίσεων, σε όλους τους τομείς της.
Με το βλέμμα στραμμένο στις δημοσκοπήσεις
Τα πρώτα δείγματα από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, στη σκιά του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, δεν είναι ενθαρρυντικά και με «αγωνία» στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που θα δημοσιοποιηθούν το Σαββατοκύριακο.
Η προσδοκία στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι οι πολίτες συν τω χρόνω θα αναγνωρίσουν ότι η κυβέρνηση αντέδρασε με ειλικρίνεια, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, στηρίζει τις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών και «τρέχει» με ταχείς ρυθμούς τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου, ώστε η χώρα να μην ξαναζήσει άλλη τραγωδία.