26 Νοεμβρίου 2024

Ελληνοτουρκικά: Αιχμηρή απάντηση στην Άγκυρα για τη Θράκη

Σε υπενθύμιση ότι η Ελλάδα τηρεί στο ακέραιο της υποχρεώσεις της, όπως αυτές απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, έναντι της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και με βάση, μάλιστα, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, προχώρησε χθες η Αθήνα, μετά τις τουρκικές αιτιάσεις περί παραβίασης των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων Ελλήνων της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου ανάδειξης των θρησκευτικών ηγετών (μουφτήδων) έχει τη στήριξη ευρύτατων στρωμάτων των μουσουλμάνων της Θράκης, οι οποίοι αντιδρούν στις προσπάθειες χειραγώγησης από το –ασυνήθιστα ενεργό τα τελευταία τρία χρόνια– τουρκικό προξενείο.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας στη Θράκη ζουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Απολαμβάνουν όλα όσα μια δημοκρατική και ευνομούμενη πολιτεία παρέχει στο σύνολο των πολιτών της, χωρίς εξαιρέσεις. Ας αναλογισθεί η Τουρκία, πριν προβεί σε υποδείξεις προς οποιονδήποτε, πόσα από τα άρθρα της Συνθήκης της Λωζάννης έχει η ίδια σεβασθεί. Για ποιους λόγους και με ποιες συστηματικές πολιτικές της Αγκυρας η άλλοτε ακμάζουσα ελληνική μειονότητα σε Κωνσταντινούπολη, Ιμβρο και Τένεδο έχει σχεδόν αφανισθεί. Η Τουρκία, μέχρις ότου δώσει ειλικρινείς και πειστικές απαντήσεις στα αμείλικτα αυτά ερωτήματα, θα εξακολουθεί να είναι υπόλογη τόσο έναντι των ίδιων των πολιτών της, τους οποίους εξανάγκασε να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες τους, όσο και της διεθνούς κοινότητας».

Από το υπουργείο Εξωτερικών τονίζεται ότι μια άσκηση έντιμης αυτοκριτικής «θα ήταν χρήσιμη πρωτίστως για την Τουρκία, αλλά και για το μέλλον των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας». Ως προς τον νέο νόμο για τα μουφτεία, από το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζεται ότι συντάχθηκε έπειτα από μακρά διαβούλευση με εκπροσώπους της μειονότητας και είναι «πλήρως συμβατός με το Σύνταγμα της Ελλάδας και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, όπως ορίζονται από τη Συνθήκη της Λωζάννης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς και τις αρχές και τα νενομισμένα του Ισλάμ».

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με υποτιθέμενη «παραβίαση των δικαιωμάτων» της «τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης», όπως την αποκαλεί η Αγκυρα αποδίδοντάς της εθνικά και όχι θρησκευτικά χαρακτηριστικά. «Ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να παρέχει στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης την απαραίτητη υποστήριξη και διευκόλυνση για την εκλογή, τη διαχείριση και τη διάρθρωση των μουφτήδων της, είναι απαράδεκτο να προσπαθεί να φέρει τον μουφτή υπό τον δικό της έλεγχο, παρά τη θέληση της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Μοιραστείτε το

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ