23 Νοεμβρίου 2024

Φράχτης στον Έβρο: Τι περιλαμβάνει το έργο της επέκτασης – Απετράπησαν 250.000 αφίξεις το 2022

Ως έργο υψίστης σημασίας λογίζεται για την κυβέρνηση η επέκταση του φράχτη στον Έβρο καθώς θα συμβάλει στην περαιτέρω θωράκιση των εξωτερικών συνόρων τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια αποτροπής των μεταναστευτικών ροών.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί σε Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο και το Σουφλί στέλνοντας για ακόμη φορά το μήνυμα πως η καρδιά της Ελλάδας χτυπά στον ακριτικό Έβρο. Παράλληλα όπως έχει προαναγγείλει το πρωθυπουργικό γραφείο το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο  και τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής – επέκτασης του φράχτη και συνοδών έργων, κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου στην περιφερειακή ενότητα Έβρου.

Τι περιλαμβάνει η επέκταση του φράχτη στον Έβρο

Το έργο της επέκτασης του φράχτη σε όλο το μήκος των χερσαίων συνόρων είχε αποφασιστεί τον περασμένο Αύγουστο σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε το πρωθυπουργικό γραφείο η επέκταση θα προχωρήσει «κατά προτεραιότητα σε επίμαχα σημεία όπως αυτά προσδιορίζονται από τα συναρμόδια Υπουργεία και το ΓΕΕΘΑ. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι ο διαγωνισμός για συμφωνία- πλαίσιο. Αποφασίστηκε επίσης η αναβάθμιση και η ενίσχυση των μέσων επιτήρησης».

Τον περασμένο Ιανουάριο, σε εφαρμογή της απόφασης του ΚΥΣΕΑ και του σχεδίου ΑΚΡΙΤΑΣ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, υπέγραψαν την διακήρυξη για το νέο φράχτη στον Έβρο. Η επέκταση του φράχτη θεωρείται αναγκαία και κατεπείγουσα, σε μήκος περίπου 35 χιλιομέτρων στην περιοχή μεταξύ του οικισμού «Ψαθάδες» Διδυμοτείχου έως την περιοχή Κορνοφωλιάς Σουφλίου και το οποίο αποτελεί το πρώτο κομμάτι από τα συνολικά 140 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, τα έργα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ισχυρό κιγκλίδωμα, χωματουργικά έργα συντήρησης, αναβάθμισης και κατασκευής νέων οδών επιτήρησης και συντήρησης των τεχνητών εμποδίων κατά μήκος του Έβρου, ενίσχυσης υφιστάμενων τεχνικών και ενίσχυση αναχωμάτων. Θα κατασκευαστούν θυροφράγματα καθώς και επτά νέα υπερυψωμένα παρατηρητήρια κατά μήκος του φράχτη.

Την ίδια ώρα προβλέπονται εργασίες βελτίωσης, συντήρησης και αναβάθμισης σε τέσσερα επιτηρητικά φυλάκια (Μαύρου Όγκου, 126, Παγαλας, Σουφλίου, Φυλακτού και Ψαθάδων) καθώς και σε τρία κτήρια της ΕΛ.ΑΣ. ( Τ.Σ.Φ. Κυπρίνου, Τ.Σ.Φ. Διδυμοτείχου και Α.Τ.-Τ.Α. Διδυμοτείχου). Τέλος αναμένεται να τοποθετηθεί νέο προκατασκευασμένο κτίριο επιφάνειας 300 τ.μ. φύλαξης εξοπλισμού φύλαξης συνόρων.

Ύψιστης σημασίας ο φράχτης για την μεταναστευτική πολιτική

Την ίδια ώρα, ο φράχτης αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στην χώρα μας, όπως απέδειξε περίτρανα και η ανταπόκριση στην υβριδική απειλή που εξαπέλυσε η Τουρκία τον Μάρτιο του 2020, όταν και δεκάδες χιλιάδες παράνομοι μετανάστες επιχείρησαν, σε ορισμένες περιπτώσεις και δια της βίας να περάσουν σε ελληνικό έδαφος.

fraxtis-evros-1
Την περίοδο της υβριδικής επίθεσης στον Έβρο, στις Καστανιές

Από τότε, ακόμη κι αν δεν υπήρξε ξανά συντονισμένη και ενορχηστρωμένη από την Τουρκία προσπάθεια παραβίασης των ελληνικών συνόρων στον Έβρο, η Ελληνική Αστυνομία και η συνοριοφυλακή αξιοποιώντας μεταξύ άλλων και τον φράχτη έχουν επιτύχει να αποτρέψει την είσοδο σε εκατοντάδες χιλιάδες παράνομους μετανάστες οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση θα βρίσκονταν στην χώρα μας φέρνοντας ξανά εικόνες από τη Μόρια και την Ειδομένη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία και χάρις στην αλλαγή πολιτικής στο μεταναστευτικό έχουν αυξηθεί ραγδαία οι αποτροπές εισόδου παράνομων μεταναστών στην περιοχή του Έβρου από την Ελληνική Αστυνομία. Χαρακτηριστικό είναι πως μόνο την περασμένη χρονιά απετράπησαν πάνω από 250.000 παράνομες αφίξεις.

Δείτε αναλυτικά τις αποτροπές από το 2015 έως και το 2022:

2015: 42.991
2016: 42.991
2017: 73.554
2018: 99.702
2019: 127.903
2020: 182.536
2021: 175.301
2022: 256.060

Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν την συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται για την προστασία των συνόρων, επιφέροντας έτσι μείωση των μεταναστευτικών ροών σε χαμηλό δεκαετίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δίνει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Δείτε τις μεταναστευτικές ροές από το 2015 έως και σήμερα:

2015: 874.735
2016: 45.828
2017: 33.853
2018: 45.828
2019: 72.422
2020: 14.848
2021: 8.745
2022: 17.000
2023 (έως 28/02): 2.505

Αντιπαράθεση για την «τροπολογία Παπαδημούλη»

Την σημασία του εν λόγω έργου τόνισε χθες ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στον Γέρακα όπου και έκανε ειδική αναφορά στην επίσκεψή του στον Έβρο λέγοντας «θα έχω την ευκαιρία να υπογράψω την επέκταση του έργου του φράχτη που θωράκισε τον Έβρο και την πατρίδα από τις παράνομες μεταναστευτικές εισβολές».

Η συγκεκριμένη αναφορά μόνο τυχαία δεν ήταν αφού τις τελευταίες ώρες ο φράχτης στον Έβρο αποτελεί ξανά θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης, λόγω της κίνησης του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη να είναι εισηγητής της πρωτοβουλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σύμφωνα με την οποία ζητείται να μην χρηματοδοτηθεί η επέκταση του φράχτη στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες περιοχές της ΕΕ όπου οι εθνικές κυβερνήσεις το ζητούν.

«Θέλω να θυμίσω ποιοι είναι αυτοί που τη στήριξαν και ποιοι είναι ακόμα απέναντι σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια να ασφαλίσει η χώρα τα σύνορά της. Μόλις χθες ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τροπολογία με την οποία ζητά από την Ευρώπη να μην χρηματοδοτήσει το έργο στον Έβρο. Να το ακούσετε όλοι, δεν χρειάζονται αποδοκιμασίες. Χρειάζεται απλά κρίση και σωστή επιλογή για την επόμενη μέρα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

mitsotakis-evros-5_3
Από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020
Θεοδωρικάκος: Να αποπεμφθεί ο Παπαδημούλης

Εν τω μεταξύ και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος σχολίασε την ενέργεια του κ. Παπαδημούλη και ζήτησε τη αποπομπή του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποπέμψει τον Δημήτρη Παπαδημούλη για το ψήφισμα για τον φράχτη και τόνισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει να υιοθετεί την απαράδεκτη θέση του ευρωβουλευτή του, άρα αφήνει απροστάτευτα ξανά τα σύνορα της χώρας και κρατά μια συμπεριφορά που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα για την ασφάλεια και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ανέφερε ότι το ψήφισμα είναι συνεπές στη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ ότι στη θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα και στη στεριά τα αφήνουμε ξέφραγο αμπέλι. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε ότι αποτελεί ξεκάθαρη απόφαση του Πρωθυπουργού να ολοκληρωθεί η κατασκευή του φράχτη κατά μήκος των 140 χλμ των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο».

Μηταράκης: Θέλουν την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι!

Παράλληλα και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης με ανάρτησή του στα social media εξαπέλυσε επίθεση κατά του κ. Παπαδημούλη αλλά και του κ. Τσίπρα λέγοντας πως «θέλουν την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι!» και πως ο λαός στις 21 Μαΐου θα τους δώσει την απάντηση που πρέπει.

Η προσπάθεια για μπλόκο από τον Παπαδημούλη στον φράχτη στον Έβρο

Υπενθυμίζεται ότι στην τροπολογία που εισηγήθηκε ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην Ευρωβουλή και την οποία φαίνεται να στήριξαν οι σκιώδεις εισηγητές των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και της Πολιτικής Ομάδας του Μακρόν Renew Europe, εκφράζεται η «έντονη ανησυχία για την ερμηνεία που έδωσαν ορισμένα κράτη μέλη στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 9ης Φεβρουαρίου 2023“» ζητείται να μην ξοδευτούν ευρωπαϊκά χρήματα «για την κατασκευή φρακτών ή τειχών στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης».

Όπως αναφέρει η εν λόγω τροπολογία, «αναμένει ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να αρνείται οποιαδήποτε τέτοια χρηματοδότηση τώρα και στο μέλλον».

Την κίνηση αυτή δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος αναφέρει ότι πρόκειται για «ηχηρό Όχι της Ευρωβουλής στην προσπάθεια ορισμένων κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων Ελλάδας, Ιταλίας κ Αυστρίας, να χρησιμοποιήσουν ευρωπαϊκά κονδύλια για κατασκευή φραχτών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Την συγκεκριμένη ενέργεια σχολίασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ο οποίος τονίζει σε ανακοίνωσή του πως «μετά την επιτυχία της χώρας μας να εξασφαλίσει την υποστήριξη και την χρηματοδότηση της ΕΕ σε μέτρα επιτήρησης στο φράχτη στον Έβρο ο κ. Παπαδημούλης κατέθεσε τροπολογία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την οποία ζητά να μην χρηματοδοτεί η ΕΕ την κατασκευή φρακτών στα εξωτερικά της σύνορα». Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, πρόκειται για πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ «να επανέλθει η κατάσταση χάους στο μεταναστευτικό και να μας γυρίσουν πίσω στην αλήστου μνήμης εποχή των ανοιχτών συνόρων στη στεριά, του ‘δεν υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα’ και των μεταναστών που κατά εκατοντάδες χιλιάδες «λιάζονταν» στην επικράτειά μας».

Η ανακοίνωση του Γιάννη Οικονόμου:

«Μετά την επιτυχία της χώρας μας να εξασφαλίσει την υποστήριξη και την χρηματοδότηση της ΕΕ σε μέτρα επιτήρησης στο φράχτη στον Έβρο ο κ. Παπαδημούλης κατέθεσε τροπολογία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την οποία ζητά να μην χρηματοδοτεί η ΕΕ την κατασκευή φρακτών στα εξωτερικά της σύνορα. Η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφέστατη, έχει εκδηλωθεί άλλωστε και από τις απόψεις άλλων στελεχών του όπως του κ. Τζανακόπουλου: να επανέλθει η κατάσταση χάους στο μεταναστευτικό και να μας γυρίσουν πίσω στην αλήστου μνήμης εποχή των ανοιχτών συνόρων στη στεριά, του «δεν υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα» και των μεταναστών που κατά εκατοντάδες χιλιάδες «λιάζονταν» στην επικράτειά μας. Αυτά, και άλλα παρόμοια- σαν τα σχέδια για την εκ νέου φορολογική εξόντωση των πολιτών που αποκάλυψε ο κ. Δραγασάκης-εννοούν όταν λένε για «προοδευτική διακυβέρνηση». Ο ΣΥΡΙΖΑ πασχίζει να αλλάξει ταχύτητα στην Ελλάδα, βάζοντας την όπισθεν».

Παπαδημούλης: Ψήφισε το μισό ΕΛΚ

Απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε λόγι για αντισύριζα προπαγάνδα από τον Γιάννη Οικονόμου ισχυριζόμενος ότι η τροπολογία είναι πλέον επίσημη θέση του ευρωκοινοβουλίου καθώς περιλαμβάνεται σε έκθεση που την ψήφισε και το μισό Ευρωπαϊκό Λαικό Κόμμα.

Δείτε την ανάρτησή του

papadim_anart
Μοιραστείτε το

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ