Search

Γ. Οικονόμου στην επίσκεψη της Υπουργού Εσωτερικών, κα. Suella Braverman, στον Έβρο: Μοιραζόμαστε κοινές αρχές και αξίες για την προστασία και ασφάλεια των πολιτών – Η Ελλάδα ασκεί αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Οικονόμου, και ο Υφυπουργός, κ. Κώστας Κατσαφάδος, συνόδευσαν την Υπουργό Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, κα. Suella Braverman, στον Έβρο κατά την επίσκεψή της στη χώρα μας. Επισκέφτηκαν το ΠΕΚΟΔΙΣΜΕ Αλεξανδρούπολης, τον Φράχτη στις Φέρες και το ΕΦ 126 στο Σουφλί, όπου η Βρετανίδα Υπουργός ενημερώθηκε από Αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας για την επιχειρησιακή τεχνογνωσία στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και των εγκληματικών δικτύων των  λαθροδιακινητών, ενώ συνεχάρη την Ελλάδα για τη σημαντική πρόοδο που έχει κάνει σε αυτό τον τομέα τα τελευταία χρόνια.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, o Έλληνας Υπουργός συζήτησε με τη Βρετανίδα ομόλογό του για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε πεδία όπως είναι η εγκατάσταση καμερών -δεδηλωμένη πολιτική πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την υποβοήθηση του έργου της Τροχαίας- που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εφαρμόσει αποτελεσματικά, αλλά και την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας που απασχολεί πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε: «Είχα τη χαρά να βρεθώ με τη Βρετανίδα ομόλογό μου, κα. Suella Braverman, σήμερα στην περιοχή του Έβρου και να την συνοδεύσω στην επίσκεψή της στη χώρα μας. Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο διατηρούν μακροχρόνια καλή συνεργασία σε πολλαπλά επίπεδα, μοιράζονται κοινές αξίες και αρχές για την προστασία των πολιτών και την ασφάλεια. Η κα. Braverman συνεχάρη την Ελλάδα, πλέκοντας το εγκώμιο της Πατρίδας μας, για την πολύ σημαντική πρόοδο στο μεταναστευτικό και την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων των λαθροδιακινητών, ενώ ενημερώθηκε από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. για την επιχειρησιακή τεχνογνωσία, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στα λόγια της Βρετανίδας Υπουργού αντανακλάται η θέση των Ευρωπαίων για την πρόοδο που έχει επιτύχει η χώρα μας, αντιμετωπίζοντας την παράνομη μετανάστευση, με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και τα δικαιώματα. Η Ελληνική Αστυνομία, στον Έβρο, προσφέρει μία πολύ σημαντική υπηρεσία όχι μόνο στην ελληνική επικράτεια, αλλά συνολικά και στην Ευρώπη. Η Ελλάδα ασκεί μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, που έχει φέρει αποτελέσματα. Είμαστε πάντοτε σε εγρήγορση και σε ετοιμότητα. Με συνεχή ενίσχυση σε ανθρώπινους πόρους, σε μηχανολογικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, με την επέκταση του Φράκτη του Έβρου που είναι μία σημαντική πρόκληση, καθώς ήδη προχωράμε την επέκταση του νέου κομματιού και είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων, στέλνουμε μήνυμα αποφασιστικότητας. Στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήσαμε για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε πεδία όπως είναι η εγκατάσταση καμερών -δεδηλωμένη πολιτική πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την υποβοήθηση του έργου της Τροχαίας- που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εφαρμόσει αποτελεσματικά, αλλά και την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας που απασχολεί πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

 

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Κώστας Κατσαφάδος, δήλωσε: «Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχθήκαμε μαζί με τον Υπουργό, κ. Γιάννη Οικονόμου, την Υπουργό Εσωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Σουέλα Μπρέιβερμαν στον Έβρο. Η παρουσία της Βρετανίδας Υπουργού, στο άκρο της Ελλάδας και της Ευρώπης, έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς έρχεται σε μια χρονική περίοδο που το μεταναστευτικό είναι ένα από τα πλέον φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της αποτρέποντας τους παράνομους διακινητές, αλλά και πρωτοστατεί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην προσπάθεια εξεύρεσης κοινών λύσεων με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης για τη διαχείριση του μείζονος αυτού ζητήματος. Η εντατική μέριμνα στον Έβρο δείχνει πως είμαστε πάντα σε εγρήγορση και σε ετοιμότητα, όπως δείχνει και η επέκταση του φράκτη του Έβρου που συνεχίζεται εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουμε θέσει».

Σε δηλώσεις της, στον ελληνικό και βρετανικό Τύπου, η Βρετανίδα Υπουργός, κα. Suella Braverman, τόνισε: «Βρεθήκαμε εδώ στον Έβρο για να δούμε από κοντά πώς οι Αρχές, η Ελληνική Κυβέρνηση, έχουν επιτύχει αυτά τα πολύ σημαντικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Πρόκειται για μία παγκόσμια πρόκληση, αλλά βλέπουμε εδώ, από όσα έχει κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση και οι Αρχές, ότι υπάρχει πραγματική πρόοδος: εξαιρετικά ασφαλή χερσαία σύνορα, ισχυρός φράχτης, ο οποίος ανεγέρθηκε γρήγορα και λειτουργεί αποτρεπτικά, διάθεση μεγάλων δυνάμεων και πόρων από την Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τη FRONTEX, για την επιτήρηση και τη διασφάλιση της τάξης, συνεργασία με άλλους φορείς. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα την τεράστια μείωση των παράνομων αφίξεων μέσω των χερσαίων συνόρων εδώ στον Έβρο. Σας ευχαριστώ, κ. Υπουργέ, που μοιραστήκατε με την ομάδα μου και εμένα το πώς επιτύχατε αυτά τα σημαντικά αποτελέσματα και προσβλέπω σε περαιτέρω συνεργασία με το Υπουργείο σας, ώστε να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία και εξειδικευμένες γνώσεις».

Μοιραστείτε το