Search

Ιλχάν Αχμέτ: Ίσως οι μειονοτικοί βουλευτές της Θράκης του ΣΥΡΙΖΑ να βρέθηκαν σε αδιέξοδο και αποχώρησαν από το κόμμα…

“Ίσως οι μειονοτικοί βουλευτές της Θράκης του ΣΥΡΙΖΑ να βρέθηκαν σε αδιέξοδο και αποχώρησαν από το κόμμα…”, υποστήριξε μεταξύ άλλων, σχολιάζοντας την αποχώρηση των Οζγκιούρ Φερχάτ από τη Ροδόπη και Χουσεϊν Ζεϊμπέκ της Ξάνθης, από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Ροδόπη, Ιλχάν Αχμέτ.

Ο Ιλχάν Αχμέτ, μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΔΕΛΤΑ Τηλεόρασης, είπε πως και οι δύο συνάδελφοί του από τη Θράκη που ανεξαρτητοποιήθηκαν, ανήκαν πάντα στη συγκεκριμένη ομάδα ιδεολογικά. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η ανεξαρτητοποίησή τους, αποτελεί ένα “μεγάλο άλμα στο κενό”, αλλά όπως λέει, ίσως να μη μπορούσαν να κάνουν και διαφορετικά.

Σύμφωνα με τον Βουλευτή Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ, όταν καταγγέλθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πως το τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή, έχει παρέμβει στις εκλογές του Μαϊου 2023, οι ίδιοι, ποτέ δεν πήραν μια σαφή θέση για το θέμα.

Όπως τονίζει ο Ιλχάν Αχμέτ («αποκηρυγμένος» από το σύστημα του Προξενείου, καθώς υποστηρίζεται από τα προοδευτικά τμήματα της μουσουλμανικής μειονότητας), τόσο ο Οζγκιούρ Φερχάτ από τη Ροδόπη, όσο και ο Χουσεϊν Ζεϊμπέκ από την Ξάνθη, στηρίχθηκαν από τους ανθρώπους που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και συγκροτούν τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα.

 

Δείτε πως σχολίασε ο Ιλχάν Αχμέτ τις ανεξαρτητοποιήσεις των μειονοτικών βουλευτών της Θράκης:

Υπενθυμίζεται πως λίγους μήνες πριν, υπήρχαν δημοσιεύματα στον μειονοτικό Τύπο, που ζητούσαν από τους δύο βουλευτές την ανεξαρτητοποίησή τους, καθώς όπως αναφερόταν σε αυτό, «η Ελλάδα ζητά από τους βουλευτές να επισημάνουν ότι πρόκειται περί μουσουλμανικής μειονότητας και ότι αναγνωρίζουν τη Συνθήκη της Λωζάνης», για να τονίσει ότι η Ελλάδα προσπαθεί «να επιβάλει» στην «τουρκική» μειονότητα να καλείται «ελληνική μειονότητα».

Φιρμάνι για «αντάρτικο» στη Θράκη – Τουρκόφωνη εφημερίδα ζητά από τους μειονοτικούς βουλευτές να ανεξαρτητοποιηθούν

Το συγκεκριμένο άρθρο, τον περασμένο Ιούνιο, είχε εγείρει σοβαρά ερωτήματα κυρίως λόγω του πολύ επιθετικού ύφους, αλλά και του καλέσματος για κοινοβουλευτική «εξέγερση», με πολλές ερμηνείες.

Ο αρθρογράφος , σε καμία περίπτωση, δεν εξυπηρετεί και δεν βοηθά στην ομαλή και ειρηνική συνύπαρξη μουσουλμάνων και χριστιανών στην περιοχή. Υποστήριζε δε, ότι «η Ελλάδα ζητά από τους βουλευτές να επισημάνουν ότι πρόκειται περί μουσουλμανικής μειονότητας και ότι αναγνωρίζουν τη Συνθήκη της Λωζάννης», για να τονίσει ότι η Ελλάδα προσπαθεί «να επιβάλει» στην «τουρκική» μειονότητα να καλείται «ελληνική μειονότητα».

Διαβάστε επίσης: Οζγκιούρ Φερχάτ: Οι λόγοι της αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ – “Βασανιστικός ο τρόπος με τον οποίο αποφάσισα να φύγω”

Ωστόσο, στη δημιουργία της νέας ΚΟ των ανταρτών του ΣΥΡΙΖΑ, θα συμμετέχουν όπως έχουν δηλώσει και οι δύο Μουσουλμάνοι Βουλευτές της Θράκης, ο Οζγκιούρ Φερχάτ από τη Ροδόπη και ο Χουσεϊν Ζεϊμπέκ από την Ξάνθη.

Μάλιστα ο πολυσυζητημένος Οζκιούρ Φερχάτ,  φιλοξενήθηκε στην εκπομπή 2ΜΑΖΙ της ΔΕΛΤΑ Τηλεόρασης , για να υποστηρίξει σχολιάζοντας την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, πως επί 20 χρόνια συστρατεύτηκε με την Αριστερά, τον τότε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ και τον ΣΥΡΙΖΑ μεταγενέστερα, με ανθρώπους που μπορούν να ηγηθούν. Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας πως του χρωστάει πολλά, ενώ με την παρουσία του κ. Τσίπρα αισθανόταν πολιτικά ασφαλής.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα έντιμο και καθαρό άνθρωπο που αγκάλιασε ολόκληρη την κοινωνία και τον αγκάλιασε και αυτή. «Τον θεωρώ ως τον φυσικό ηγέτη του χώρου. Ίσως είναι ο μοναδικός πολιτικός που θα μπορούσε να νικήσει τη δεξιά του κ. Μητσοτάκη», είπε ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής.

Το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών, είπε από την πλευρά του δεν αμφισβητήθηκε καθώς ήταν ξεκάθαρο, ωστόσο εξ αρχής, πίστευε πως το πρόσωπο της Έφης Αχτσιόγλου, ήταν το καταλληλότερο για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα.

“Δεν τίθεται μόνο ζήτημα ονομάτων” είπε χαρακτηριστικά ο Φερχάτ Οζγκιούρ, “δεν φταίει μόνο ο κ. Κασσελάκης, αλλά φταίμε και μεις” . Παράλληλα ο ίδιος, υποστήριξε πως όλα όσα γίνονται στο κόμμα, μέσα και έξω από αυτό, δεν άφηναν άλλα περιθώρια. “Έπρεπε να στηριχθεί ένας νέος φορέας που θα καλύπτει το πολιτικό κενό που υπάρχει από την Αριστερά μέχρι το Κέντρο”, είπε.

“Εγώ σας λέω πως από το οργανωμένο κόμμα, έχει αποχωρήσει το 70 %”

“Δεν δέχομαι τον χαρακτηρισμό αποστάτης” είπε ο Οζγκιούρ Φερχάτ, “όποιος το λέει, θα αναγκαστεί σε τρεις μήνες, είτε να το διορθώσει, είτε να εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγοντας πανιά γι αλλού”.

Ποιος είναι ο Οζγκιουρ Φερχάτ

Ο Οζγκιούρ Φερχάτ, γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στον Ίασμο είναι γνωστό στέλεχος της Αριστεράς στην περιοχή.  Ο Οζγκιούρ Φερχάτ είναι αντιπρόεδρος στον Οδοντιατρικό Σύλλογο Ροδόπης, ενεργό μέλος της τοπικής κοινωνίας, με ερείσματα στη μειονότητα, άλλωστε συνηθίζει να κάνει όλες τις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις δύο γλώσσες, τουρκικά και ελληνικά. Η συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις στις τοπικές οργανώσεις του κόμματος και ήδη από τον Ιανουάριο παραιτήθηκε ο Θανάσης Καλογιαντσίδης καταγγέλλοντας τον Φερχάτ για στενές σχέσεις με το τουρκικό προξενείο, ενώ τον Αύγουστο με μια δημόσια ανάρτησή της για τον βουλευτή και τις ίδιες σχέσεις του παραιτήθηκε η Ελένη Λαφτσή.

Η ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Ροδόπης, Οζγκιούρ Φερχάτ, από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς τις τελευταίες μέρες ακουγόταν έντονα η αποχώρηση των δύο μειονοτικών βουλευτών. Για την ιστορία να αναφερθεί ότι ο Οζγκιούρ Φερχάτ ήταν υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ και στις εκλογές του Ιουλίου του 2019, όταν συγκέντρωσε 5.384 ψήφους και δεν κατάφερε να εκλεγεί, ενώ στην εκλογική αναμέτρηση του περασμένου Μαΐου, οι ψήφοι του εκτοξεύτηκαν στις 12.650 και τον έστειλαν στην Ελληνική Βουλή.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί το παράδοξο της απόφασης ανεξαρτητοποίησής τόσο του ίδιου όσο και του συναδέλφου του στην Ξάνθη, Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, καθώς το ζητούμενο όπως τόσα χρόνια λένε οι βουλευτές της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, είναι να ακούγεται δυνατά η φωνή τους στη βουλή. Αποχωρώντας λοιπόν από ένα κόμμα που σήμερα βρίσκεται στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και οδεύοντας στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα, ουδείς γνωρίζει αν και κατά πόσο το ζητούμενο της φωνής της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη θα υφίσταται…

Στον αντίποδα, ο Χουσεϊν Ζεϊμπέκ από την Ξάνθη, με μία ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο Κοινωνικού Δικτύου, στα τουρκικά, αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Τα προηγούμενα χρόνια πολεμήθηκα και λοιδορήθηκα δίχως έλεος. Αντιμετώπισα την πιο σκληρή προπαγάνδα, ένα τεράστιο κύμα αμφισβήτησης και στοχοποιήθηκα τόσο από τους φασίστες στην Βουλή, όσο και από την ίδια την Κυβέρνηση. Σε όλες αυτές τις δοκιμασίες δεν θα τα είχα καταφέρει χωρίς τους συντρόφους μου και φυσικά τον Αλέξη Τσίπρα που με στήριξαν απεριόριστα. Όλα αυτά, φυσικά, δεν τα ξεχνώ. Θα πορευόμαστε μαζί στους δρόμους των αγώνων.
Το αξίωμα, όμως, του Βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου συνοδεύεται από μεγάλη ευθύνη. Την ευθύνη αυτή δεν πρόκειται να την αποποιηθώ. Θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθώ στο βάρος της και να εργάζομαι πάντα για τον Λαό και υπέρ του Λαού. Παρότι σήμερα κλείνει για εμένα ένα μεγάλο κεφάλαιο με την αποχώρησή μου από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν θα σταματήσω τον αγώνα, θα συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντά μου με αίσθημα ευθύνης, ακεραιότητα και αξιοπρέπεια, όπως έκανα τόσα χρόνια. Και σε αυτόν τον δρόμο ευελπιστώ να είστε συνοδοιπόροι μου, προκειμένου να κατορθώσουμε να στηρίξουμε την κοινωνία, να επαναφέρουμε την Αριστερά στο προσκήνιο και να χτίσουμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον”.

Τέλος, ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ξάνθης, αποφάσισε να κάνει και δήλωση σε τοπικό ΜΜΕ και να δώσει έμμεσες απαντήσεις αναφορικά με την απόφασή του αυτή

Μοιραστείτε το