Search

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο κεντρικός ρόλος στο μεγάλο ευρωπαϊκό παζάρι για τα αξιώματα στην ΕΕ – Τι χαρτοφυλάκιο συζητά η Ελλάδα

Μια εβδομάδα μετά τις ευρωεκλογές, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συγκεντρώνονται σήμερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να βάλουν σε μια σειρά τη συζήτηση για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα. Σε αυτή τη συζήτηση που μοιάζει να μπαίνει σε μια… σειρά, κεντρικό ρόλο θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς μαζί με τον Πολωνό ομόλογο του Ντόναλντ Τουσκ θα είναι οι δύο διαπραγματευτές του ΕΛΚ, με δεδομένο ότι ήταν και οι δύο ηγέτες κομμάτων που στήριξαν την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν.

Μετά την καθαρή νίκη του ΕΛΚ στις ευρωεκλογές και το γεγονός ότι παραμένει η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή δύναμη, στις Βρυξέλλες θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι η Γερμανίδα πολιτικός θα έχει μια δεύτερη θητεία. Η πολιτική συμφωνία γι’ αυτό μπορεί να διαπιστωθεί ακόμα και σήμερα, στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών, ενώ έχουν προηγηθεί παρασκηνιακές συζητήσεις εδώ και μέρες. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, η κυρία Φον ντερ Λάιεν θα μπορούσε να «περάσει» από το Ευρωκοινοβούλιο στις 17 Ιουλίου, προκειμένου η εκκρεμότητα να κλείσει πριν το θέρος.

Το μεγάλο παζάρι

Και μπορεί το αποτέλεσμα της κάλπης να αποδραματοποίησε τη συζήτηση για τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τορπιλίζοντας τα σχέδια του Εμμανουέλ Μακρόν για ένα άλλο πρόσωπο, εντούτοις ο διάβολος κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες. Και σε αυτές θα επικεντρωθεί ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα ξεκινήσει σήμερα το πρόγραμμα του από τη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ που θα προηγηθεί της άτυπης ευρωπαϊκής Συνόδου. Η εν λόγω κομματική σύναξη δεν είναι διεκπεραιωτική, καθώς τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Τουσκ πρέπει να συζητήσουν και πολιτικές προτεραιότητες της επόμενης πενταετίας με την κυρία Φον ντερ Λάιεν π.χ. για την κατανομή των πόρων της ΚΑΠ, την ευρωπαϊκή άμυνα και το μέλλον του Ταμείου Ανάκαμψης.

Από εκεί και μετά, υπάρχουν και άλλες λεπτομέρειες επί τάπητος. Φερ ειπείν, το ΕΛΚ επιδιώκει να ελέγξει την Κομισιόν και την πλειοψηφία των καίριων χαρτοφυλακίων. Παράλληλα, παίρνουν και την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου με τη Μαλτέζα Ρομπέρτα Μέτσολα να βαίνει προς ανανέωση θητείας. Σε αυτή την εξίσωση, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να προστεθεί και ένας Έλληνας αντιπρόεδρος από τη ΝΔ, με πιθανότερο όνομα αυτό του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, καθώς τα ηνία της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ ανέλαβε η Ελίζα Βόζενμπεργκ.

Οι Σοσιαλιστές από την άλλη ζητούν την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την οποία έχουν να ελέγξουν από την εποχή του Ιταλού Ρομάνο Πρόντι. Το φαβορί είναι ο Πορτογάλος πρώην πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, αν και φωνές εντός του ΕΛΚ ζητούν να μην συμφωνηθεί πενταετής θητεία του, σε μια προσπάθεια να γίνει ροτέισον μετά από 2,5 χρόνια. Οι φιλελεύθεροι του Μακρόν ήρθαν τρίτοι σε δύναμη, με μειωμένους απόλυτους αριθμούς, και παίρνουν κατά τα φαινόμενα την ηγεσία του ΝΑΤΟ με τον Ολλανδό Μαρκ Ρούτε και μάλλον το χαρτοφυλάκιο του Ύπατου Αρμοστή, με την Εσθονή πρωθυπουργό Κάγια Κάλας να φαντάζει φαβορί για τη διαδοχή του Ζοζέπ Μπορέλ. Τέλος, οι Πράσινοι που επίσης πρέπει να «μπουν» στη συμφωνία, για να βγαίνουν με άνεση τα νούμερα στο Κοινοβούλιο, θέλουν ένα καλό χαρτοφυλάκιο στην Επιτροπή π.χ. αυτό της Ενέργειας.

Τα χαρτοφυλάκια

Αρμόδιες ευρωπαϊκές πηγές εκτιμούν ότι στη σημερινή Σύνοδο θα γίνει μια συζήτηση για τα «μεγάλα» του νέου ευρωπαϊκού πολιτικού χάρτη και οι ηγέτες δεν θα μπουν σε λεπτομέρειες για τα επιθυμητά χαρτοφυλάκια στη νέα Κομισιόν. Αυτή η συζήτηση θα εξελιχθεί τις επόμενες εβδομάδες, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι πρώτα θα καταλήξει η συζήτηση για το ελληνικό χαρτοφυλάκιο και μετά θα ακολουθήσει αυτή για το πρόσωπο του επιτρόπου.

O προσανατολισμός του κ. Μητσοτάκη είναι ένα αναπτυξιακό χαρτοφυλάκιο που θα συνδέεται με τη διαχείριση κρίσιμων ευρωπαϊκών πόρων. Επίσης, η Πολωνία ενδιαφέρεται για το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας που θα συσταθεί στη νέα Επιτροπή, εφόσον όμως έχει χρηματοδοτικά εργαλεία.

Όσο για τα πρόσωπα, είναι δεδομένο ότι η κυρία Φον ντερ Λάιεν θα ήταν θετική για τη συνέχιση της παρουσίας του νυν αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά στις Βρυξέλλες. Ο κ. Σχοινάς είχε μια επαφή με τον κ. Μητσοτάκη προ ημερών, όμως δεν έγινε σοφότερος για τις προθέσεις του πρωθυπουργού. Τις εξελίξεις παρακολουθεί και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας που είναι κεντρικό στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών. Τέλος, ένα πρόσωπο που είδε τις μετοχές του να «ανεβαίνουν» εσχάτως με το καλό αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς είναι ο γενικός γραμματέας του ΕΛΚ Θανάσης Μπακόλας, άλλοτε στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος χαίρει της εμπιστοσύνης της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Μοιραστείτε το