Search

Μητσοτάκης για πυρκαγιά στον Έβρο: “Είμαι ο τελευταίος που θα δηλώσει ικανοποιημένος από την αποτελεσματικότητα του κράτους απέναντι στις πρόσφατες θεομηνίες”

“Είμαι ο τελευταίος που θα δηλώσει ικανοποιημένος από την αποτελεσματικότητα του κράτους απέναντι στις πρόσφατες θεομηνίες, αλλά υπογράμμισε ότι χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανθρώπων του κρατικού μηχανισμού σώθηκαν ανθρώπινες ζωές” υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής, σε επίπεδο πολιτικών Αρχηγών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημέρωσε την Ολομέλεια της Βουλής, για τα κυβερνητικά μέτρα ανασυγκρότησης των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου, αλλά και για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης .

«Η αποκατάσταση ζημιών θα ξεπεράσει τα 3,3 δις ευρώ»

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις υποδομές και ειδικά στα σχολεία, είπε ότι με εξαίρεση την αρχική καθυστέρηση στην έναρξη της χρονιάς δεν χάθηκαν ώρες μαθημάτων και πως θα ανακατασκευαστούν 25 σχολεία σε συννενόηση με την Ένωση Εφοπλιστών και αυτά που έπαθαν ζημιές θα γίνουν καλύτερα από ότι ήταν πριν.

«Εχουν ήδη ξεκινήσει αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα», συνέχισε και έδειξε φωτογραφία από την περιοχή της Δαδιάς στη Παλαγία και μία φωτογραφία από την Πάρνηθα όπου έχουν ήδη μπει συνεργεία.

«Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Πιστεύουμε ότι μπορούμε μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου να αποκαταστήσουμε εμπορική γραμμή Λάρισας – Λιανοκλάδι. Αντίστοιχη παρέμβαση και στο τμήμα από τη Λάρισα στο Βόλο. Ο μεγάλος στόχος η σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη να γίνει καλύτερη και η τηλεδιοίκηση να γίνει από την αρχή στο τμήμα που καταστράφηκε.

Αναφέρθηκε επίσης στους πόρους και τα κονδύλια που εξασφάλισε η Ελλάδα από την Ευρώπη. «Το Ταμείο Αλληλεγγυης αυτή την στιγμή δεν έχει πόρους και μία από τις προσπάθειες είναι να το προικίσουμε με περισσότερους πόρους. Εξασφαλίσαμε πρόσθετη βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης για τις αγροτικές καταστροφές», σημείωσε ενώ μίλησε και για τους πόρους που εξασφαλίστηκαν για παρεμβάσεις στις υποδομές.

«Τα σημαντικά έργα υποδομής που κατασκευάστηκαν μετά τον “Ιανό” άντεξαν όλα», συμπλήρωσε και έδειξε σχετικές φωτογραφίες. «Οι προδιαγραφές που βάζουμε στα νέα έργα θα είναι για να αντέξουν και εντός κόστους που μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε. Το βέβαιο είναι ότι τα έργα του “Ιανού” άντεξαν στον Ντάνιελ. Αυτό είναι αχτίδα αισιοδοξίας. Η αποκατάσταση ζημιών θα ξεπεράσει τα 3,3 δις ευρώ, κυρίως με ευρωπαϊκούς πόρους αλλά και θα χρειαστεί να συνδράμει και ο κρατικός προϋπολογισμός από το πλεόνασμα της ανάπτυξης και των υψηλότερων εσόδων που φέρνει η πολιτική που ακολουθούμε», ανέφερε.

«Νοιώθω και εκείνους που έζησαν τη μανία της φύσης και στον Έβρο. Θα είμαστε δίπλα τους. Το κάναμε με τον “Ιανό”. Θα το ξανακάνουμε με τον “Daniel” σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Έχουμε τη δύναμη να κάνουμε μια καταστροφή αφετηρία ανάταξης. Αφορμή για μεγάλες και τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Απέναντι σε όλα αυτά η κυβέρνηση αντιπαρατάσσει τρεις προτεραιότητες. Την πιο άμεση κινητοποίηση για τη διάσωση ζωών, τη μεγαλύτερη αποκατάσταση πόρων και ένα συνολικό σχέδιο πια άμυνας στην κλιματική επίθεση», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πρέπει να συνεργαστούμε με τους ειδικούς επιστήμονες όπως συμβαίνει στον Έβρο με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Ως προς τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας είπε ότι έχουμε ζητήσει τη συνδρομή ειδικής ολλανδικής εταιρείας η οποία στην πρώτη της αποτίμηση επισημαίνεται η ανάγκη ριζικής αναμόρφωσης των υποδομών. «Οι Ολλανδοί μας τον λένε ξεκάθαρα. Το κλειδί είναι η διαχείριση και η στενή συνεργασία πέραν των ορίων ενός δήμου ή μιας περιφέρειας. Χωρίς αποσπασματικά έργα. Η κυβέρνηση θα συστήσει φορέα διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας», υπογράμμισε.

Επιπρόσθετα, έκανε ειδική μνεία στο 112 και στο γεγονός ότι προειδοποίησε σε πολλές περιπτώσεις τους κατοίκους, έτσι ώστε να προστατευθούν.

Χαρακτήρισε υπόθεση παγκόσμια την άμυνα απέναντι στην κλιματική κρίση αλλά και κρίσιμη την έννοια της ανθεκτικότητας.

Όσον αφορά στην αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, είπε ότι εκατοντάδες πολίτες απεγκλωβίστηκαν με εναέρια μέσα, είχαν αμέσως ιατρική φροντίδα, ενώ καθόλου αμελητέα δεν είναι τα μέτρα που πάρθηκαν για  την αποφυγή μίας υγειονομικής κρίσης.

«Αυτό που συνέβη στη Θεσσαλία είχε τα χαρακτηριστικά μια ιατρικής υγειονομικής βόμβας», είπε, χαρακτηρίζοντας τα όσα συνέβησαν πρωτόγνωρα. Ευχαρίστησε και τις Ένοπλες Δυνάμεις, γιατί, όπως είπε, δεν προβλεπόταν αυτό στην αποστολή τους.

Για την κρατική αρωγή είπε ότι έτσι όπως έχει θεσμοθετηθεί είναι μια κατάκτηση. Βρίσκεται δίπλα στους πληγέντες από την πρώτη ημέρα και με εκταμιεύσεις που έχουν προχωρήσει γρήγορα, σε χρόνο-ρεκόρ, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τις επόμενες ημέρες το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης

«Η καταστροφή δεν πλήγωσε μόνο περιουσίες, αλλά και τις ψυχές των ανθρώπων», τόνισε. «Μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινά το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησηςΘέλουμε να στηρίξουμε τους πλημμυροπαθείς, ώστε να φτιάξουν το σπίτι τους όσο το δυνατόν πιο σύντομα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Η αυτοδιοίκηση γνωρίζει καλύτερα τα δεδομένα και τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στους δρόμους και σε αναχώματα, έτσι ώστε το κράτος να ρίξει το βάρος σε υποδομές εθνικού χαρακτήρα, είπε χαρακτηριστικά.

Για τις υποδομές ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στα σχολεία τελείωσαν οι πρώτες επισκευές και δεν χάθηκαν ώρες μαθημάτων. Είκοσι πέντε (25) σχολεία θα ανακατασκευαστούν σε συνεννόηση με την Ένωση Εφοπλιστών και θα γίνουν, όπως σημείωσε, καλύτερα από πριν. Επίσης, ξεκίνησαν ήδη αντιπλημμυρικά έργα και αντιδιαβρωτικά έργα. Το ίδιο συμβαίνει και με την αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου, έτσι ώστε να καταστεί λειτουργικό πριν τα Χριστούγεννα.

«Η ευρωπαϊκή ενίσχυση θα συμπληρωθεί από το πλεόνασμα της ανάπτυξης» – Οι τρεις προτεραιότητες

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, εξασφαλίστηκαν 686 εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης για την αποκατάσταση των οδικών δικτύων και του σιδηροδρομικού.

Τα σημαντικά έργα υποδομής που έγιναν μετά τον Ιανό, είπε ο πρωθυπουργός άντεξαν όλα, τόσο οι δρόμοι όσο και οι γέφυρες και η κατεύθυνση που πρέπει να δοθεί στους μελετητές είναι να κατασκευαστούν έτσι ώστε να αντέξουν επίσης.

«Η ευρωπαϊκή ενίσχυση θα συμπληρωθεί από το πλεόνασμα της ανάπτυξης» είπε και τόνισε ότι ο δρόμος που υπάρχει μπροστά είναι μακρύς και δύσκολος. «Ξέρω ότι υπάρχει οργή αλλά και θλίψη και στενοχώρια και απογοήτευση», τόνισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι υπάρχουν 3 προτεραιότητες: Η άμεση κινητοποίηση για την διάσωση ανθρώπινων ζωών, η εξασφάλιση πόρων και ένα συνολικό σχέδιο άμυνας στην κλιματική επίθεση.

Υποχρεωτική ασφάλιση για επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ

Υπάρχει ανάγκη ριζικής αναμόρφωσης των υποδομών με καθετοποιημένη διοίκηση, με συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και με νέα πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων, είπε ο πρωθυπουργός και σχεδιασμένες υποδομές με βάση τα πραγματικά δεδομένα και χωρίς αποσπασματικά έργα, που δε χαρακτηρίζονται από διαλειτουργικότητα.

Στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα ανακοινωθεί ο νέος φορέας διαχείρισης υδάτινων πόρων. Τον Φεβρουάριο θα υπάρχει η ολοκληρωμένη πρόταση των Ολλανδών. Το σημαντικό είναι οι αγρότες της Θεσσαλίας να έχουν αρκετό νερό, για να ποτίζουν τις καλλιέργειές τους, είπε χαρακτηριστικά.

Ανακοίνωσε ότι διπλασιάζονται τα κονδύλια της κρατικής αρωγής από 300 σε 600 εκατομμύρια και έκανε αναφορά και στο πράσινο τέλος στα κρατικά καταλύματα.

Προειδοποίησε ότι οι πόροι του κράτους δεν είναι ανεξάντλητοι: από το 2024 επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ ευρώ υποχρεωτικά πρέπει να ασφαλίζονται, δεν θα υπάρχει πάντα το «κράτος πατερούλης». Παροτρύνουμε τους πολίτες να κάνουν το ίδιο με έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ σε όσους ασφαλίζουν τα σπίτια τους. «Δεν μασάω τα λόγια μου, οι αγρότες έχουν λάβει μεγάλα ποσά σε αποζημιώσεις που ξεπερνούν κατά πολύ τα έσοδα του ΕΛΓΑ από τις ασφαλιστικές εισφορές», τόνισε ακόμα.

Θα χρειαστούμε ένα νέο κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ και από αυτές τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να μιλήσουμε ανοικτά και για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και πως τα παράγουμε με περισσότερη ευελιξία απέναντι στον καιρό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ανάγκη μετεγκατάστασης οικισμών. «Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις όταν δούμε όλα τα δεδομένα και για πιθανές μετεγκαταταστάσεις οικισμών π.χ. στη Μεταμόρφωση οι κάτοικοι είναι θετικοί», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα αξιοποιηθεί η τεχνολογία»

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα ότι θα αξιοποιήσουμε από τη νέα χρόνια τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα. «Επενδύουμε στον περαιτέρω εξοπλισμό του πυροσβεστικού σώματος και βέβαια περισσότερα μέσα για την εκπαίδευση σε αυτό το νέο περιβάλλον.  Δήμοι και Περιφέρειες πρέπει να συνεννοούνται με την Πολιτική Προστασία με άλλα πρωτόκολλα, όπως και με την συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων. Καθαρισμοί οικοπέδων θα πρέπει να γίνονται από τους πολίτες, ενώ πρέπει να ξεπεραστούν χρονιές αγκυλώσεις πχ καθαρισμός Κηφισού».

Η μεγαλύτερη αντισεισμική άσκηση που έχει γίνει ποτέ θα γίνει στην Κρήτη, αναζητούμε την επιστημονική γνώση αλλά ενσωματωμένη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, τόνισε και είπε χαρακτηριστικά: «Θέλω όλους τους ειδικούς στο ίδιο δωμάτιο να ακούω τις προβλέψεις τους, ώστε να είναι και υπόλογοι, όλοι οι επιστήμονες με την υπογραφή τους ως επίσημοι πλέον συνεργάτες του Υπουργείου θα καταθέτουν τις απόψεις τους».

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η χώρα μας είναι πρωταγωνίστρια στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης σε δυο επίπεδα: στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, ενώ πρέπει να δώσουμε σημασία στην προσαρμογή της κλιματικής κρίσης, που ήδη χτυπά την πόρτα μας, που αποτελεί απόλυτη πολιτική προτεραιότητα. Θα ακούσω με προσοχή την αντιπολίτευση, δεν άσκησα καμία κριτική, θέλω να ακούσω τις αντιπροτάσεις σας, δεσμεύομαι αν αυτή ξεπερνά συνθήματα, γιατί αυτό το πρόβλημα δεν έχει ούτε κόμμα ούτε χρώμα».

Μοιραστείτε το