Search

Ο πρωθυπουργός στη Βουλή για Θεσσαλία και Έβρο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα Τετάρτη στις 11:00 θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής, σε συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την υλοποίηση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου, αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Η σχετική ενημέρωση θα γίνει από τον πρόεδρο της κυβέρνησης σε ειδική συνεδρίαση,  στην αίθουσα της Ολομέλειας. Ο κ. Μητσοτάκης κάνει χρήση των προβλέψεων του άρθρου 142Α του Κανονισμού του κοινοβουλίου «Aνακοινώσεις και δηλώσεις της Kυβέρνησης ενώπιον της Bουλής» και αναμένεται να προβεί σε αναλυτική ενημέρωση τα έργα που πραγματοποιούνται αυτό τον καιρό τόσο στην πολύπαθη Θεσσαλία που επλήγη από την κακοκαιρία Daniel με έντονες βροχοπτώσεις και πλημμυρικά φαινόμενα όσο και για το δάσος της Δαδιάς, ένα σημαντικό μέρος του οποίου κάηκε τον περασμένο Αύγουστο.

Πολιτική σύγκρουση στη βουλή για Θεσσαλία και Έβρο

Με πολλά όπλα στην φαρέτρα του θα εμφανιστεί ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας ο πρωθυπουργός προκειμένου να αναμετρηθεί με τους πολιτικούς του αντιπάλους από τους οποίους έχει δεχθεί σφοδρή κριτική αλλά και να ενημερώσει τους πολίτες για την πορεία ανασυγκρότησης των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου μετά τα σφοδρά κύματα κακοκαιρίας αλλά και τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού αντίστοιχα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρακτικό επίπεδο θα εξηγήσει ότι απέδωσαν καρπούς οι προσπάθειες που έγιναν αμέσως μετά το χτύπημα των ακραίων καιρικών φαινομένων και η Ευρώπη στέκεται έμπρακτα δίπλα στην Ελλάδα.

Η χώρα μας σε επίπεδο θεσμών εισέπραξε δυο «ναι» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ένα για τον προϋπολογισμό.

Όμως, ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Κομισιόν έδωσε θετική αξιολόγηση στο αναθεωρημένο σχέδιο  ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που είχε υποβάλλει η Ελλάδα, γνωστό και ως «Ελλάδα 2.0» στο οποίο δίνεται έμφαση όχι μόνο σε έργα αποκατάστασης περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές αλλά και στην πρόληψη των φυσικών καταστροφών.

Όπως θα υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός, με την ανακατεύθυνση υφιστάμενων πόρων, εξασφαλίζεται συνολική χρηματοδότηση 686 εκατ. € για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η κακαιρία Daniel στο οδικό δίκτυο και σε γέφυρες στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, για την ανακατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου στη Θεσσαλία και για την αντιπλημμυρική και αντιδιαβρωτική προστασία στις περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Ως προς την πρόληψη φυσικών καταστροφών, ενισχύεται χρηματοδοτικά το πρόγραμμα καθαρισμού δασών και διάνοιξης δασικών οδών και ζωνών Anti-nero, προστίθεται πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου σε δημόσια κτίρια και γίνεται επέκταση της δράσης για την ανθεκτικότητα υποδομών «Έξυπνες Γέφυρες».

Οι τόνοι της αντιπαράθεσης θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ανέβουν στη Βουλή καθώς η συζήτηση γίνεται εν μέσω δημοσκοπήσεων οι οποίες δείχνουν μεν την κυριαρχία της ΝΔ αλλά το ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον δημοσκοπικά διεκδικεί τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ πάντα σύμφωνα με τις μετρήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ κατρακυλάει σε ποσοστά και βρίσκεται να διαγκωνίζεται για την 3η θέση με το ΚΚΕ.

Η ενημέρωση γίνεται με την διαδικασία του άρθρου 142Α του κανονισμού της Βουλής στο πλαίσιο της οποίας, οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ήδη ότι σύντομα θα έρθει στη βουλή σχέδιο νόμου όπου η πολιτική προστασία θα τεθεί σε νέες βάσεις με άξονα την εμπειρία των τελευταίων θεομηνιών. Σε αυτό θα προβλέπονται ηλεκτρονικός έλεγχος για τον καθαρισμό των οικοπέδων, υποχρεωτικές διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών, ελεύθερων χώρων γύρω από τους σταθμούς μεταφοράς ρεύματος αλλά και νέοι τρόποι αντιμετώπισης των πλημμυρών.

Από το βήμα της βουλής ο πρωθυπουργός αναμένεται σήμερα να αναφερθεί διεξοδικά και στο πόρισμα από την πραγματογνωμοσύνη που έκανε στην πληγείσα περιοχή η ολλανδική εταιρεία HVA International με στόχο τη θωράκιση του θεσσαλικού κάμπου, καθώς απαιτείται ανασχεδιασμός, ο οποίος χρειάζεται χρόνο και έχει κόστος.

«Στόχος η περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή που υπέστη η περιφέρεια Θεσσαλίας να λειτουργήσει σαν εφαλτήριο για να οργανώσουμε ξανά και καλύτερα από μηδενικής βάσης τα έργα διαχείρισης υδάτων, αντιπλημμυρικής προστασίας, καλλιεργειών, δόμησης και κρίσιμων υποδομών στις περιοχές που κρίνονται ως οι πλέον ευπαθείς και ευάλωτες σε νέα πλημμυρικά φαινόμενα» έχει επισημάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το βάρος από την κυβέρνηση δίνεται και στο θέμα των αποζημιώσεων των πληγέντων, καθώς ήδη έχει γίνει και η 17η καταβολή πρώτης αρωγής σε πλημμυροπαθείς. Συνολικά έχουν καταβληθεί 108,1 εκ. ευρώ προς 29.130 αιτούντες από τη Θεσσαλία και από περιοχές της Στερεάς Ελλάδας.

Ο ΕΛΓΑ έχει πιστώσει 104 εκ. ευρώ στους λογαριασμούς περίπου 30.000 αγροτών. Παράλληλα, έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής 2.497.896 ευρώ ως αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο σε 6.681 δικαιούχους στους εργαζόμενους πυρόπληκτων και πλημμυροπαθών επιχειρήσεων, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή.

 

 

 

Μοιραστείτε το