Για το μεταναστευτικό αλλά και τις αυτοδιοικητικές εκλογές μίλησε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Οικονόμου στη «ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση».
Συγκεκριμένα όπως σημείωσε είναι η τρίτη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, και σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχουμε συνεχή παρουσία εδώ, μιας και ο Υφυπουργός, ο κύριος Κατσαφάδος βρίσκεται κάθε εβδομάδα σχεδόν στον Έβρο, αποδίδοντας τη σημασία που πρέπει να αποδώσουμε στις προτεραιότητες που έχουμε εδώ, προτεραιότητες που δεν αφορούν μόνο τον Έβρο, αφορούν την Ελλάδα, θα σας έλεγα αφορούν και την Ευρώπη ολόκληρη, τη φύλαξη των συνόρων, τη διαρκή ματιά που έχουμε σε ολόκληρη την περιοχή της Θράκης.
Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Οικονόμου, οφείλει ως ένα ευρωπαϊκό κράτος, που πήρε καθαρή και σαφή θέση καταδίκης της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς, να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται προκειμένου να μην αφήσουμε την ανησυχία που εύλογα υπάρχει να κορυφωθεί ή να πάει προς άλλες κατευθύνσεις
Αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές στον Έβρο, ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως στον Έβρο είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με τα συνολικά νούμερα της χρονιάς, σημειώνοντας πως λαμβάνουν χώρα πολλές αποτροπές και συλλήψεις.
«Και θέλω να πω κάτι που το έχω επαναλάβει αρκετές φορές, να εξάρω τη σπουδαία δουλειά που κάνουν τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας στον Έβρο, στη Ροδόπη, παντού, στο πεδίο, οι Αξιωματικοί, οι άνδρες και οι γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, οι συνοριοφύλακες, μια πολύτιμη δουλειά, εκτελώντας το καθήκον τους, συλλαμβάνοντας λαθροδιακινητές, πετυχαίνοντας αποτροπές, φρουρώντας στην ουσία τα σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Και αντίστοιχα, οι άνδρες των εθνικών αρχών ασφαλείας και στα νησιά μας».
Αναφερόμενος στην ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό, σημείωσε «ήδη από το καλοκαίρι και μετά που ήρθαμε, την πρώτη φορά που ήρθαμε εδώ στη Θράκη, η καινούρια πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας, ακούσαμε τους ανθρώπους που είναι στο πεδίο, τις ανάγκες που υπάρχουν, κάποιες τις δρομολογήσαμε για ενίσχυση άμεσα, αυτές δηλαδή που οι δαπάνες το επέτρεπαν, αλλά υπάρχει ένας πολύ μεγάλος σχεδιασμός ενίσχυσης με μέσα επιτήρησης, εναέριας επιτήρησης, με κάμερες, με εξοπλισμό άλλου τύπου που χρειάζονται στο πεδίο, με αυτοκίνητα, που αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, το επόμενο διάστημα σταδιακά θα δρομολογείται η ενίσχυση».
Σχετικά με τον φράχτη στον Έβρο ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως στο Διδυμότειχο υπάρχει καταρχήν στο πλαίσιο κατασκευής του φράχτη στα συνοδά έργα ή εν πάση περιπτώσει στα συμπληρωματικά έργα η δυνατότητα να έχουμε οικονομικούς πόρους για να μετεγκαταστήσουμε την διοίκηση της αστυνομίας εκεί σε κάποιο άλλο κτήριο. Είμαστε σε μία συνεννόηση με την εταιρία αξιοποίησης τουριστικής περιουσίας δημόσιου την ΕΤΑΔ για κάποιες εγκαταστάσεις υποδομές δικές της που έχει εκεί στο Διδυμότειχο, αισιοδοξώ ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να ανακοινώσουμε κάτι συγκεκριμένα για την μετεγκατάσταση και από άποψη συμφωνίας με την ΕΤΑΔ για να βρούμε την υποδομή και την εγκατάσταση.
Τέλος, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην παιδική παραβατικότητα επισημαίνοντας πως «πρόκειται για ένα θέμα που χρειάζεται πολύ λεπτό χειρισμό και για τα ίδια τα παιδιά είτε ως θύτες είτε ως θύματα και για την αντιμετώπιση του φαινομένου συνολικά για αυτό και θα δουλέψουμε συνολικά ως Κυβέρνηση στο κομμάτι όλα τα συναρμόδια υπουργεία, με κοινωνικούς λειτουργούς και με ψυχολόγους θα κάνει το καλύτερο δυνατό με τις δυνάμεις που έχει με τους πόρους που έχει για να αισθάνεται ο κόσμος ασφαλής για να αισθάνεται ασφαλής στην αποτροπή και την πρόληψη δεν μπορείς να έχει ένα αστυνομικό σε κάθε γωνία ή πίσω από κάθε επίδοξο παραβάτη αλλά μπορείς να εμπνέεις ένα αίσθημα ασφάλειας με την σωστή στρατηγική και την σωστή ανάπτυξη των δυνάμεων και βεβαίως στην εξιχνίαση για να έχουν όλοι όχι απλώς το αίσθημα της δικαιοσύνης αλλά να έχουν και κατά νου ότι καμία υπόθεση για την Ελληνική Αστυνομία όσο χρόνο και αν απαιτηθεί δεν θα είναι υπόθεση που θα παραδοθεί ή θα την αφήσει στο πλάι».