Το γεγονός πως το υπουργικό συμβούλιο δεν θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, και μια σειρά από πρωτοβουλίες και νομοθετήματα θα πάνε πιο πίσω πιθανότατα να αλλάζει τα δεδομένα
Σαββατοκύριακο πένθους, θλίψης, περισυλλογής, αλλά και αποφάσεων είναι αυτό που έρχεται για το Μέγαρο Μαξίμου. Η ατμόσφαιρα στη χώρα από τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη είναι βαριά και χρειάζεται πολύς χρόνος ώστε η καθημερινότητα να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς. Όλες οι πολιτικές και κομματικές δραστηριότητες έχουν «παγώσει» και η Ελλάδα βγήκε με τον πιο βίαιο και δυσάρεστο τρόπο από την προεκλογική περίοδο στην οποία βρισκόταν εδώ και καιρό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως στις περιπτώσεις των πυρκαγιών τον Αύγουστο του 2021, αλλά και στην υπόθεση των υποκλοπών κινήθηκε γρήγορα στο ζήτημα της απόδοσης των ευθυνών. Ο Κώστας Καραμανλής με την παραίτησή του από το χαρτοφυλάκιό του διευκόλυνε τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και τον πρωθυπουργό.
Ο προγραμματισμός στην Ηρώδου Αττικού αλλάζει και το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο θα επηρεάσει το χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες. Είναι σαφές πως όλη η προσοχή και η ενέργεια από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι στραμμένη στην φροντίδα των τραυματιών, στη στήριξη των οικογενειών των θυμάτων και στη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος. Οι εκλογές περνούν σε δεύτερη μοίρα και μόνο η λήξη της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης που πλησιάζει τις θυμίζουν. Χωρίς ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει δημοσιοποιήσει ποτέ τις προθέσεις του όλες οι πληροφορίες κατέληγαν πως στις 9 Μαρτίου η Βουλή θα διαλυόταν προκειμένου οι εκλογές να πραγματοποιηθούν στις 9 Απριλίου. Τα κυβερνητικά αντανακλαστικά έως τώρα, με την παραίτηση και των επικεφαλής των ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ και την τοποθέτηση του Γιώργου Γεραπετρίτη στο υπουργείο Μεταφορών, θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως βούληση να μην διαφοροποιηθεί ο βασικός σχεδιασμός.
Το γεγονός πως το υπουργικό συμβούλιο δεν θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, και μια σειρά από πρωτοβουλίες και νομοθετήματα θα πάνε πιο πίσω πιθανότατα να αλλάζει τα δεδομένα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε ανοίξει ποτέ τα χαρτιά του. Με δεδομένο πως η επόμενη εβδομάδα μετά την 9η Απριλίου είναι το Πάσχα η στιγμή που μπορεί να διεξαχθούν οι εκλογές θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης. Στην «εξίσωση» πρέπει να μπει και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς στις 30 του ίδιου μήνα. Με αυτό το σκεπτικό η 23η του Απρίλη είναι πλέον ένα νέο ορόσημο. Με τον αστερίσκο πως και ο Μάιος μπορεί να είναι η λύση προκειμένου η χώρα να επουλώσει τις πληγές της από την εθνική τραγωδία.
Ο χρόνος σταμάτησε στα Τέμπη, η χώρα πενθεί, ωστόσο η επόμενη μέρα από τις πολιτικές δυνάμεις που επιθυμούν να αναλάβουν την εξουσία θα πρέπει να σχεδιαστεί στη βάση της αποφυγής ανάλογων τραγικών περιστατικών. Αυτό θα πρέπει να γίνει μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες και με σεβασμό στις αδικοχαμένες ψυχές. Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και τα αίτια της τραγωδίας θα μπει μοιραία και στην προεκλογική κουβέντα.