Search

Παρέμβαση του Αντιπροέδρου της Βουλής για την επιχείρηση εκβιασμού και εκδίωξης του βουλευτή, Ιλχάν Αχμέτ, από το αλεβίτικο έθιμο της πάλης στον Κέχρο της ορεινής Ροδόπης

Παρέμβαση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή για την επιχείρηση εκβιασμού και εκδίωξης του βουλευτή, Ιλχάν Αχμέτ, από το αλεβίτικο έθιμο της πάλης στον Κέχρο της ορεινής Ροδόπης

Στην παρέμβασή του ο κ. Κωνσταντινόπουλος ανέφερε στον αρμόδιο Υπουργό Εξωτερικών τα εξής:
Είμαστε υπέρ της Ελληνοτουρκικής φιλίας το ίδιο και η παράταξής μας. Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ έζησε κάτι πρωτόγνωρο. Σε μία εκδήλωση που παρέστη ο βουλευτής υπήρξε παρέμβαση για να φύγει από την εκδήλωση αλλά σωστά έμεινε, για να τιμήσει τον θεσμό του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Παρόλα αυτά έφυγε ο υποπρόξενος καθώς και ο παράτυπος μουφτής.

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι τα εξής:

  • Ήταν σε γνώση του Υπουργείου Εξωτερικών όλα όσα έγιναν στη Ροδόπη;
  • Είχε κληθεί να παραστεί εκπρόσωπος και της ελληνικής Αρχής σε αυτή την εκδήλωση;

Νομιμοποιείται μια ξένη διπλωματική αρχή και ο υποπρόξενος να μην σέβονται τη νομοθετική και θεσμική πραγματικότητα της χώρας που την φιλοξενεί;

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος μετά την πρωτολογία του Υπουργού ρώτησε ευθέως γιατί δεν έχει διερευνηθεί μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο θέμα; Πόσο χρόνο χρειάζεται το Υπουργείο για να το διερευνήσει ώστε να δοθεί μια ξεκάθαρη απάντηση;
Επίσης, σημείωσε ότι η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ενώ μιλούσαν προεκλογικά για παρεμβάσεις του Τουρκικού Προξενείου, μετά τις εκλογές φαίνεται ότι τα ξέχασαν όλα.

Ο Ιλχάν δεν είναι βουλευτής μόνο των Χριστιανών ή μόνο των Μουσουλμάνων, αλλά βουλευτής του νομού που εκλέγεται και από χριστιανούς και από μουσουλμάνους.

Γι’ αυτό είναι ουσιαστικό θέμα η διερεύνηση του συμβάντος το οποίο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί καθώς είχαμε συγκεκριμένες παρεμβάσεις, συγκεκριμένων ανθρώπων, συγκεκριμένου προξενείου.

Η Κυβέρνηση δεν πρέπει να εκπέμπει το μήνυμα ότι ασχολείται μόνο προεκλογικά με τις παρεμβάσεις του προξενείου. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ και ο Βουλευτής μας έχουμε μια συνεπή πορεία στο θέμα αυτό στηρίζοντας τόσο τα εθνικά ζητήματα όσο και τη μειονότητα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας στον κ. Κωνσταντινόπουλο, είπε χαρακτηριστικά: “Το Υπουργείο Εξωτερικών, μεριμνά παγίως για τα θέματα εφαρμογής των Διεθνών Συμβάσεων, σε ό,τι αφορά στην ισονομία και ισοπολιτεία όλων των πολιτών στη Θράκη.

Είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά κυριαρχικά την Ελλάδα και όπως είπα, δεν δεχόμαστε καμία παρέμβαση από κανέναν απολύτως και ούτε δεχόμαστε καμία συζήτηση σε ό,τι αφορά στο καθεστώς των Ελλήνων πολιτών. Είναι ένα ζήτημα κυριαρχίας, το οποίο εκφεύγει της οποιασδήποτε συζήτησης σε διεθνές επίπεδο.

Δεύτερον, εν προκειμένω, μιλούμε για ένα σωματείο. Τα σωματεία και ιδιαίτερα τα σωματεία της Θράκης, όπως ορίζεται, προστατεύονται από το Σύνταγμα και από τη Συνθήκη της Βιέννης αλλά και από το Δίκαιο της ΕΕ. Υπάρχει μια αυτονομία των σωματείων, στο πλαίσιο του δικαιώματος του “συναιτερίζεσθαι” και αυτήν την αυτονομία, πρέπει να σεβόμαστε.

Η ελευθερία των νομίμων συλλόγων να διοργανώνουνε εκδηλώσεις ανά την επικράτεια υπό την προϋπόθεση τήρησης της Ελληνικής νομοθεσίας, είναι προστατευμένη.

Τρίτον, η Ελληνική Πολιτεία, το Υπουργείο Εξωτερικών, δεν καλούνται σε εκδηλώσεις τέτοιων σωματείων και κατά τούτο, δεν μπορεί να έχει συγκεκριμένη συμμετοχή. Προφανώς, εφόσον υπήρξε η οποιαδήποτε παραβίαση στο πρόσωπο του κ. Ιλχάν Αχμέτ, οφείλει να διερευνηθεί. Εντούτις, πρέπει πάντοτε να λαμβάνουμε υπόψιν μας ότι τόσο τα Προξενεία θα πρέπει να λειτουργούν εντός της Σύμβασης της Βιέννης του 1963, περί των Προξενικών Σχέσεων, περαιτέρω δε, ότι τα σωματεία αυτά, οφείλουν να ενεργούν στο πλαίσιο του Δικαίου. Βεβαίως θα παρακολουθήσουμε την κατάσταση αυτή και σε περίπτωση που προκύψει οποιαδήποτε παρανομία, τότε θα παρέμβει, τόσο του Υπουργείο Εξωτερικών, όσο και η Ελληνική Δικαιοσύνη”.

Μοιραστείτε το