16 Νοεμβρίου 2024

Προς διαβούλευση το νέο φορολογικό: Οι 12 παρεμβάσεις στους άμεσους φόρους – Από το τέλος επιτηδεύματος έως τον ΕΝΦΙΑ

Δώδεκα διαφορετικές μειώσεις φόρων, ενσωματώνει το φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο πρόκειται να αναρτηθεί σήμερα 4/11 για διαβούλευση.

Οι μειώσεις– κυρίως στην άμεση φορολογία– εκτείνονται από τα ακίνητα και φθάνουν έως το Τέλος Επιτηδεύματος και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Οι περισσότερες παρεμβάσεις αποτελούν δεσμεύσεις της κυβέρνησης που θα εφαρμοστούν το 2025 ενώ προωθούνται και τεχνικού χαρακτήρα αλλαγές όπως αυτές που αφορούν στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Στο νομοθέτημα αναμένεται να συμπεριληφθούν και οι διατάξεις με τα κίνητρα για τις επιχειρήσεις που συγχωνεύονται ή μετασχηματίζονται.

Ειδικότερα:

*Καταργείται από το 2025 το Τέλος Επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, εργαζόμενους με «μπλοκάκι»).

*Βελτιώνεται ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες με μείωση κατά 50% του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για όσους δραστηριοποιούνται σε περιοχές με έως 1.500 κατοίκους, μεταφέρεται στο τέλος το κριτήριο για το μέγιστο μισθό εργαζομένου και αυξάνεται ο μέσος τζίρος του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

*Απαλλάσσονται για τρία χρόνια από το φόρο εισοδήματος οι ιδιοκτήτες που θα ανοίξουν τα κλειστά ακίνητά τους ή θα μετατρέψουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες υπό την προϋπόθεση ότι το ακίνητο είναι κενό για τουλάχιστον 3 έτη, το εμβαδόν του δεν ξεπερνά τα 120 τ.μ. και ανήκει σε φυσικά πρόσωπα

*Αυξάνεται στο 20% (από 10%) η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ για ιδιοκτήτες με κατοικίες συνολικής αξίας έως 500.000 ευρώ που έχουν ασφαλίσει το σπίτι ή τα σπίτια τους από φυσικές καταστροφές. Για όσους έχουν στην κατοχή τους ασφαλισμένες κατοικίες αξίας άνω των 500.000 ευρώ η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ παραμένει στο 10%.

*Απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος οι χρηματικές παροχές από εργοδότες σε νέο γονέα για χρονικό διάστημα έως δώδεκα μήνες από την απόκτηση τέκνου και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως. Το ποσό προσαυξάνεται κατά 5.000 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Επίσης παρέχεται φοροαπαλλαγή στα voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς από  επιχειρήσεις σε εργαζομένους τους.

*Καταργείται ο φόρος ασφαλίστρου 15% σε συμβόλαιο υγείας για παιδιά.

*Φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 22% οι εφημερίες του ΕΣΥ.

*Από την 1η Νοεμβρίου 2024 καθιερώνεται αφορολόγητο μέχρι 300 ευρώ τον μήνα ή 3.600 ευρώ το χρόνο για τα φιλοδωρήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις εστίασης, παροχής υπηρεσιών ατομικής φροντίδας κλπ. Ανεξαρτήτως ποσού, τα φιλοδωρήματα απαλλάσσονται πλήρως από ασφαλιστικές εισφορές.

Παράλληλα, εισάγεται διάταξη για τη διασφάλιση της μη καταστρατήγησης του μέτρου από τους εργοδότες που θα επιχειρήσουν να μειώσουν τεχνητά τους μισθούς συνυπολογίζοντας τα φιλοδωρήματα.

*Παρατείνεται η αναστολή ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων για ένα ακόμα χρόνο, έως το τέλος του 2025.

*«Παγώνει» εκ νέου  ο φόρος υπεραξίας ακινήτων ( σύμφωνα με την νομοθεσία προβλέπεται η  επιβολή φόρου 15% επί της θετικής διαφοράς (υπεραξίας) που προκύπτει από την πώληση ακινήτου σε τιμή υψηλότερη από την τιμή στην οποία αποκτήθηκε).

*Θεσπίζεται σταθερό χρονοδιάγραμμα από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Επίσης με τις διατάξεις προβλέπεται  κλιμακωτή έκπτωση 2%-4% για εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος ανάλογα με το χρόνο υποβολής της δήλωσης.

Όσοι υποβάλλουν δήλωση από τις 14 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου και αποπληρώσουν εφάπαξ το φόρο μέχρι τις 31 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 4%, για υποβολή δήλωσης από 1η Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου η έκπτωση ανέρχεται σε 3% και για δηλώσεις από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου το ποσοστό της έκπτωση διαμορφώνεται στο 2%.

*Χορηγούνται κίνητρα για επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν ή θα μετασχηματισθούν. Συγκεκριμένα προβλέπονται υπερεκπτώσεις δαπανών που αφορούν προϊόντα έρευνας και τεχνολογίας έως και 315% από 200% που ισχύει σήμερα, ενώ διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για νέους επενδυτές με αύξηση του ανώτατου ορίου της επένδυσης σε startups στα 900.000, ενώ πλέον παρέχεται η δυνατότητα να επενδύσουν και σε αμοιβαία κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών.

Μοιραστείτε το

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ