23 Νοεμβρίου 2024

Ροδόπη: Η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση – Ποιοι προηγούνται, ποια τα προβλήματα, ποια η εικόνα για τους αρχηγούς των κομμάτων

Μεγάλη έρευνα της ΚΑΠΑ RESEARCH σε δείγμα 986 ατόμων στην Ροδόπη χριστιανών και μουσουλμάνων

Προβάδισμα σε δημοτικότητα και καταλληλότητα εκπροσώπησης για τους τρεις βουλευτές

Σημαντικές διαφοροποιήσεις στην ψήφο χριστιανών και μουσουλμάνων 

Την πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση για το εκλογικό περιβάλλον στο νομό Ροδόπης παρουσιάζει σήμερα ο «ΠτΘ», δεκαεπτά μέρες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την γνωστή εταιρεία ΚΑΠΑ RESEARCH το διάστημα 10 έως τις 18 Απριλίου 2023 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 986 πολιτών στη Ροδόπη (515 Χριστιανών και 471 Μουσουλμάνων) από 17 ετών και άνω, με την μέθοδο τηλεφωνικών συνεντεύξεων, με τα αποτελέσματα να είναι σταθμισμένα ως προς με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών του 2019 και μέγιστο σφάλμα 3%.

Η έρευνα κατέγραψε τα σημαντικότερα προβλήματα της Ροδόπης, την εκτίμηση των πολιτών για την πορεία της χώρας, την άποψη για το έργο της κυβέρνησης, την δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, την δημοτικότητα των τριών τοπικών βουλευτών την περίοδο 2019-2023, την ιεράρχηση των κριτηρίων που επηρεάζουν την ψήφο για τους βουλευτές, το ποιοι είναι εκείνοι οι πολιτικοί της Ροδόπης που συμβάλουν στην αρμονική συμβίωση και ποιους συμβαίνει στο αντίστροφο, καθώς και ποιοι θεωρούνται ως καταλληλότεροι για να εκπροσωπήσουν τη Ροδόπη.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι στην έρευνα περιλαμβάνονται και πρόσωπα που τελικώς αποσύρθηκαν από την εκλογική κούρσα σε μεταγενέστερο χρόνο, όπως είναι η περίπτωση του Ναζμή Αρήφ του ΜεΡΑ 25, ενώ δεν περιλαμβάνονται άλλοι που ανακοινώθηκαν από τα κόμματά τους, ενώ είχαν ήδη δομηθεί τα ερωτηματολόγια της συγκεκριμένης έρευνας, όπως για παράδειγμα οι Θεοφάνης Κωφίδης και Λένα Χατζή στη Ν.Δ.

Ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας αυτής είναι το ότι το 35% των χριστιανών ψηφοφόρων δηλώνει ότι θα ψήφιζε μουσουλμάνο υποψήφιο βουλευτή, την ίδια στιγμή που το 49% των μουσουλμάνων ψηφοφόρων δηλώνουν ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να ψηφίσουν χριστιανό υποψήφιο βουλευτή.

Υπενθυμίζουμε άλλωστε ότι τουλάχιστον δύο εκ των υποψηφίων βουλευτών οι κ.κ. Ιλχάν Αχμέτ και Ευριπίδης Στυλιανίδης έχουν δηλώσει και στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» πως απευθύνονται και στα δύο σύνοικα στοιχεία από τα οποία και σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις έχουν καταγράψει ψήφους.

 

Ανεργία και έλλειψη θέσεων εργασίας τα μεγαλύτερα προβλήματα σύμφωνα με τους πολίτες

Σε ό,τι αφορά τα σημαντικότερα προβλήματα της περιοχής ως κορυφαίο αξιολογείται η ανεργία και η έλλειψη δουλειάς σε ποσοστό 50%, η επιδείνωση της τοπικής οικονομίας σε ποσοστό 44% και η μείωση των εισοδημάτων σε ποσοστό 36%.

 

 

Στην εκτίμηση για την πορεία της χώρας το 58% του δείγματος απαντά ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση με ένα 32% να εκτιμά το αντίθετο. Το 57% των χριστιανών αποτιμά την πορεία της χώρας ως λανθασμένη, ενώ στο ίδιο ερώτημα το αντίστοιχο ποσοστό των μουσουλμάνων ανέρχεται στο 60%.

Στην άποψη για το έργο της κυβέρνησης το 39% του δείγματος δηλώνει απογοητευμένο από τις επιδόσεις της, το 34% της αναγνωρίζει ότι προσπαθεί αν και θεωρεί ότι έχει υποπέσει σε σοβαρά λάθη και μόλις το 16% θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει να επιδείξει σοβαρό έργο.

Στις επιμέρους κατηγορίες το ποσοστό αποδοχής της κυβέρνησης ανέρχεται σε 20% στους χριστιανούς και σε 12% στους μουσουλμάνους, ενώ ο βαθμός πλήρους απόρριψης είναι 42% για τους χριστιανούς και 36% για τους μουσουλμάνους, ενώ η ενδιάμεση στάση καταγράφει 37% στους χριστιανούς και 31% στην μειονότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ «πείθει» την μειονότητα

Στην δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών προηγείται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 44% θετικών γνωμών για το πρόσωπό του, ακολουθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με 37%, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης με 25%, ο γραμματέας του ΚΚΕ , Δημήτρης Κουτσούμπας με 16% όπως και ο ομόλογός του ΜεΡΑ 25 με το ίδιο ποσοστό και τέλος ο Κυριάκος Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης με 11%.

Σε αυτό το ερώτημα παρατηρούμε ότι η θετική άποψη στην Μειονότητα για τον Αλέξη Τσίπρα καταγράφεται στο συντριπτικό 71%, ενώ στους χριστιανούς μόνο στο 17%.

Πιο ισορροπημένη, αλλά σαφώς διαφοροποιημένη στα δύο σύνοικα πληθυσμιακά στοιχεία είναι η εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος εμφανίζει θετικές γνώμες 46% στους χριστιανούς και 29% στους μουσουλμάνους, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζεται να διαθέτει δημοτικότητα της τάξης του 33% στους χριστιανούς και 15% στους μουσουλμάνους.

Σε ό,τι αφορά τον Δημήτρη Κουτσούμπα τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 26% και 5% σε χριστιανούς και μουσουλμάνους αντίστοιχα, του Γιάνη Βαρουφάκη 23% και 9% και του Κυριάκου Βελόπουλου 21% και 1%.

Από τους τρεις τοπικούς βουλευτές, για τους οποίους υπήρχε συγκεκριμένο ερώτημα, προηγείται σε δημοτικότητα ο Αχμέτ Ιλχάν με 46%, ακολουθεί ο Ευριπίδης Στυλιανίδης με 41% και ο Δημήτρης Χαρίτου με 34%, ωστόσο και στις τρεις περιπτώσεις το ποσοστό όσων δεν απάντησαν ανέρχεται σε υψηλά ποσοστά, 17%, 25% και 35%.

Στις επιμέρους κατηγορίες ψηφοφόρων χριστιανών και μουσουλμάνων, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης 61% στους χριστιανούς και 22% στην Μειονότητα, ο Ιλχάν Αχμέτ διαθέτει δημοτικότητα 29% στους χριστιανούς και 63% στην Μειονότητα και ο Δημήτρης Χαρίτου 49% στους χριστιανούς και 19% στην Μειονότητα.

Ποια τα κριτήρια της ψήφου Στο ερώτημα με δυνατότητα πολλαπλών απαντήσεων για το κριτήριο της ψήφου στην πρώτη θέση βρίσκεται το έργο για τη στήριξη των κατοίκων της Ροδόπης σε ποσοστό 91% (πολύ- αρκετά), οι προσπάθειες για την προώθηση της ελληνοτουρκικής φιλίας με 83%, η στάση απέναντι στην Τουρκία με 82%, οι θέσεις για τα μειονοτικά ζητήματα με 80%, το θρήσκευμα του βουλευτή με 49%, το κόμμα που τον υποστηρίζει με 46% και η πιθανότητα υπουργοποίησής του με ποσοστό 38%.

 

Και μιας και η Ροδόπη είναι γνωστή για την αρμονική συμβίωση Χριστιανών και Μουσουλμάνων στο σχετικό ερώτημα για το ποιοι υποψήφιοι βουλευτές συμβάλουν σε αυτήν, και πάλι οι τρεις βουλευτές της περιόδου 2019-2023 προηγούνται με πρώτο τον Ιλχάν Αχμέτ με 32%.

Ακολουθεί ο Ευριπίδης Στυλιανίδης με 26% και ο Τάκης Χαρίτου με 18%, ενώ στους νέους υποψηφίους ακολουθεί ο Γιώργος Πεταλωτής με 15%, ο Φερχάτ Οζγκιούρ με 14%, η Σιμπέλ Μουσταφάογλου με 11% , ο Μουσταφά Κατραντζή με 10%, ο Γιώργος Μανανάς με 5%, ο Αλή Καμπέρ με 4% κ.λ.π Και σε αυτήν ωστόσο την ερώτηση αξίζει να σημειωθεί πως ένα ισχυρό ποσοστό, αυτό του 22% επέλεξε να μην απαντήσει.

Τέλος, στο ερώτημα για το ποιος κρίνεται καταλληλότερος να εκπροσωπήσει τους κατοίκους της Ροδόπης προηγείται ο Ευριπίδης Στυλιανίδης με 28%, ακολουθεί ο Ιλχάν Αχμέτ με 24% και την πρώτη τριάδα κλείνει ο Δημήτρης Χαρίτου με 20%. Ακολουθούν πιο κάτω ο Γιώργος Πεταλωτής με 14%, ο Φερχάτ Οζγκιούρ με 13%, η Σιμπέλ Μουσταφάογλου με 11%, ο Μουσταφά Κατραντζή με 8%, ο Γιώργος Μανανάς με 4%, ο Αλή Καμπέρ με 4% κ.λ.π. ενώ το 18% των ερωτηθέντων επέλεξαν να μην απαντήσουν. Στις επιμέρους κατηγορίες ο Ευριπίδης Στυλιανίδης κρίνεται ως ικανός από το 50% των χριστιανών και το 6% των μουσουλμάνων, ο Αχμέτ Ιλχάν από το 14% των χριστιανών και το 35% των μουσουλμάνων, ο Τάκης Χαρίτου από το 38% των χριστιανών και το 2% των μουσουλμάνων, ο Γιώργος Πεταλωτής από το 29% των χριστιανών, ο Φερχάτ Οζγκιούρ από το 3% των χριστιανών και το 23% των μουσουλμάνων, η Σιμπέλ Μουσταφάογλου από το 5% των χριστιανών και το 18% των μουσουλμάνων, ο Κατραντζή Μουσταφά από το 2% των χριστιανών και το 14% των μουσουλμάνων και ο Γιώργος Μανανάς από το 8% των χριστιανών και το 1% των μουσουλμάνων.

 

 

 

 

Πηγή : www.paratiritis-news.gr

Μοιραστείτε το

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ