Search

Στη βουλή οι παρεμβολές από Τουρκία σε ραδιοφωνικούς σταθμούς στον Εβρο

Με γραπτή Ερώτηση που κατέθεσε στις 19/12 στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, καθώς οι κύριοι πέντε ιδιωτικοί ενημερωτικοί και  Ελληνικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί του Ν. Έβρου βρίσκονται  αντιμέτωποι με τις παρεμβολές από τουρκικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Το γεγονός δεν είναι κάτι καινούριο, ωστόσο ο κόμπος έφθασε στο χτένι, καθώς οι “γείτονες” εκπέμπουν πάνω στις προβλεπόμενες από το ΕΣΡ και την ΕΕΤΤ συχνότητες, με αποτέλεσμα, οι σταθμοί του Έβρου, να εκπέμπουν σε διαφορετικές συχνότητες στο νότιο και βόρειο τμήμα του νομού.

Με την κοινοβουλευτική του παρέμβαση, ο Βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας, τονίζει πως τα τοπικά ΜΜΕ υπηρετούν μεταξύ άλλων και εθνικούς σκοπούς, υπογραμμίζοντας ότι είναι αναγκαίο να εξεταστούν τα προτεινόμενα μέτρα,

ΘΕΜΑ: ΟΙ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ (Ρ.Σ) ΤΟΥ Ν.ΈΒΡΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ
ΤΗΝ «ΦΩΝΗ» ΤΩΝ ΑΚΡΙΤΩΝ!!

ΕΘΝΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΕΠΙΤΆΣΣΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΣΦΆΛΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠΡΌΣΚΟΠΤΗΣ
ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΤΟΥΣ!

Ακολουθεί αναλυτικά η Γραπτή Ερώτηση :
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΦΙΜΩΣΗ» ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ, ΟΠΩΣ ΑΥΤΗ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ Ν.ΈΒΡΟΥ

Η ‘’εργαλειοθήκη’’ της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία παρεμβολών κυρίως στους πέντε (5) ιδιωτικούς ενημερωτικούς Ελληνικούς Ραδιοφωνικούς Σταθμούς του Έβρου (Status Radio 94,2, Maximum FM 93,6, ΔΕΛΤΑ FM 102,3, ΘΡΑΚΗ FM 99,8, ΡΑΔΙΟ ΈΒΡΟΣ Ν.Ορεστιάδα) καθώς & σε άλλους Ρ/Σ με ποικίλα προγράμματα..!

Πρόκειται για ένα μείζον πρόβλημα, όπως έχω αναδείξει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου και του δημόσιου λόγου μου, που αντιμετωπίζουν οι ελληνικοί τοπικοί Ρ/Σ εδώ και δεκαετίες, καθώς γειτονικοί τουρκικοί Ρ/Σ εκπέμπουν δίπλα ή συχνότατα και πάνω στις προβλεπόμενες από το ΕΣΡ και την ΕΕΤΤ συχνότητες.

Συνέπεια αυτού είναι να υπάρχει αδυναμία εκπομπής στους Ελληνικούς Ρ/Σ ή παρεμβολές που καθιστούν αδύνατη την ακρόασή τους, με αποτέλεσμα να φιμώνονται ουσιαστικά οι ελληνικές φωνές!!

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ιδιωτικοί τουρκικοί Ρ/Σ, επιδοτούνται από το γειτονικό κράτος, προκειμένου να αγοράζουν μηχανήματα εκπομπής υψηλής ισχύος και υψηλών δυνατοτήτων καιρεοσυστημάτων.

Σε αυτό το παράνομο και άνισο αγώνα που επιδίδεται η γειτονική Τουρκία, οι περισσότεροι ιδιωτικοί ελληνικοί Ρ/Σ, αναζητούν λύσεις προκειμένου να κρατήσουν ζωντανή την «φωνή» της τοπικής κοινωνίας!!

Οι περισσότεροι εξ αυτών, αναγκάστηκαν σε πολλές περιπτώσεις να αλλάξουν συχνότητα εκπομπής μετακινούμενοι σε ελεύθερες συχνότητες, οι οποίες όμως είναι ελάχιστες, είτε στο Κέντρο Εκπομπής Πλάκας Αλεξ.πολης, είτε στο αντίστοιχο Πυθίου-Διδ.χου

Η λύση όμως αυτή είναι παράτυπη, καθώς το ΕΣΡ προβλέπει μόνο μία συχνότητα ανά Ρ/Σ, με αποτέλεσμα να κληθούν σε απολογία από το ΕΣΡ και την ΕΕΤΤ.

Συνδυαστικά δε, με την υπάρχουσα αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, όλοι οι Ρ/Σ του Νομού το τελευταίο τρίμηνο ειδικά, μείωσαν στο ελάχιστο την κατανάλωση των πομπών τους, άρα και την ισχύ τους.

Καθώς τα λειτουργικά έξοδα των τοπικών Ρ/Σ ήταν έτσι κι αλλιώς απαγορευτικά, μιας και έχει σημειωθεί δραματική μείωση της διαφημιστικής δαπάνης των επιχειρήσεων του Έβρου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, οι πέντε (5) Ρ/Σ σε σχετική συνάντηση ενημέρωσης (09/10/2022), μου ενεχείρισαν ενημερωτικό υπόμνημα το οποίο υποβάλλεται συνημμένα προτείνοντας μάλιστα ενδεδειγμένες λύσεις, που θα εξασφαλίσουν τον υπερδιπλασιασμό της ισχύος των ελληνικών.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, ερωτάσθε :
-Προτίθεται το Υπουργείο να εξετάσει τα ως άνω δίκαια αιτήματα των πέντε (5) ραδιοφωνικών σταθμών κλπ άλλων Ρ/Σ του ακριτικού Ν.Έβρου, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη εκπομπή αυτών, πρωτίστως για λόγους εθνικούς;

 

 

Μοιραστείτε το