Search

Θράκη: Οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού & 13 Υπουργών

Πρωθυπουργός, … 13 υπουργοί και περιφερειάρχης μίλησαν για τη Θράκη στην Κομοτηνή, για περίπου τρεις ώρες, στην πολιτική εκδήλωση παρουσίασης του κυβερνητικού σχεδίου «Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης 2030» .

Τον κύκλο τοποθετήσεων άνοιξε ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος που τόνισε πως όλα όσα γίνονται γνωστά στο περιθώριο της εκδήλωσης, πάνω από 360 έργα προϋπολογισμού 6,8δις ευρώ, «δεν αποτελούν προτάσεις, αλλά είναι έργα που έχουν υλοποιηθεί ή υλοποιούνται τώρα ή έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση». Κάλεσε τους πολίτες «να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις για το μέλλον» αναφερόμενος στο εκλογικό στοίχημα στην εθνική και περιφερειακή κάλπη. Στο λόγο του  αναφέρθηκε στην ΑΜΘ ως «πέρασμα, γέφυρα και κόμβο» υποστηρίζοντας πως μέσα από σημαντικά έργα σε υποδομές κι ενέργεια, η ΠΑΜΘ αναβαθμίζεται και γίνεται ένας τόπος «που παράγει, αναπτύσσεται και ευημερεί». Στη συνέχεια, ανέπτυξε αναλυτικά τους άξονες του περιφερειακού προγράμματος της διοίκησής του αλλά και το σχεδιασμό ενόψει του νέου ΕΣΠΑ. Πιο αναλυτικά, ανέλυσε το σχέδιο στους άξονες υποδομών, πρωτογενούς τομέα, ενεργειακών, τουρισμού, επιχειρηματικότητας, υγείας, κοινωνικής πολιτικής, εκπαίδευσης, περιβάλλοντος, δημόσιας διοίκησης. Ξεχώρισε η αναφορά του στο αρδευτικό φράγμα Νέστου που προχωράει, στις συνεργασίες της Περιφέρειας με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στη δημιουργία Αγροδιατροφικής Σύμπραξης ΑΜΘ, την κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου σε έξι πόλεις της ΑΜΘ, την προώθηση της γεωθερμίας, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας εν μέσω covid κι όχι μόνο, τον εξοπλισμό Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας με νέα μηχανήματα, τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής για ευάλωτους κι άλλα έργα ή παρεμβάσεις της διοίκησης του.

Άκης Σκέρτσος: «Η ΑΜΘ πρέπει να κάνει άλματα»

Μερικές σκληρές αλήθειες για την Περιφέρεια ΑΜΘ δεν δίστασε να πει δημόσια ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Προλογίζοντας την εκδήλωση, ο υπουργός τόνισε πως υπάρχουν 368 έργα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και σαφές χρονοδιάγραμμα στην ΑΜΘ που αφορούν όλες τις περιοχές κι όλους τους πολίτες. «Η Ελλάδα και ειδικά η ΑΜΘ πρέπει να κάνει άλματα, πρέπει να μπει στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, που δεν το έχουμε κάνει μέχρι σήμερα» αναγνώρισε. Στόχος των έργων είναι «να είναι περήφανοι οι πολίτες που θα ζουν εδώ και να επιλέγουν να ζουν εδώ» όπως είπε ενώ παραδέχθηκε πως η ΑΜΘ έχει διπλάσια δημογραφική συρρίκνωση από την υπόλοιπη Ελλάδα και χαμηλό ΑΕΠ, γι’ αυτό «πρέπει να αναπτυχθεί ταχύτερα και πολύ πιο δυναμικά από την υπόλοιπη Ελλάδα. Πρέπει να ρίξουμε πολλά περισσότερα πολεμοφόδια».

Το ΔΠΘ γίνεται το τρίτο μεγαλύτερο στην Ελλάδα

Το όραμα «επέκτασης» του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και στην Ανατολική Μακεδονία φαίνεται πως γίνεται πράξη. Όπως κατέστησε σαφές ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος «το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης θα γίνει το τρίτο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα». Νωρίτερα, συνάντηση επί του θέματος είχε στο ξενοδοχείο Χρήστος & Εύη η υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως με τον πρύτανη του ΔΠΘ Φώτη Μάρη και τον βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Ως προς την τοποθέτηση της υπουργού στην εκδήλωση στάθηκε στις προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών που έκανε την τελευταία διετία η κυβέρνηση, σχεδόν 1.400 στην ΑΜΘ, στην αύξηση του φοιτητικού επιδόματος ενοικίου, όπου για φέτος από το ΔΠΘ δίνονται σε φοιτητές 6,2εκ ευρώ, καθώς και στις νέες εστίες που θα αναγερθούν στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής μέσω ΣΔΙΤ.

Έργα πολιτισμού στη Ροδόπη

Τα έργα του χαρτοφυλακίου της που υλοποιούνται στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη ανέδειξε η υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Χαρακτήρισε την ΑΜΘ «τόπο ευλογημένο με πλήθος μνημείων και εξαιρετικό γεωγραφικό περιβάλλον» κι απαρίθμησε έργα γύρω από τον πολιτισμό που υλοποιούνται. Στη Ροδόπη αυτά αφορούν το βυζαντινό κάστρο Κομοτηνής, την αποκατάσταση του Ιμαρέτ στο οποίο λειτουργεί το εκκλησιαστικό μουσείο Κομοτηνής, τη συνεργασία Μεγάρου Μουσικής και Λυρικής Σκηνής, τις παρεμβάσεις σε Μαξιμιανούπολη, Σύμβολα, Μαρώνεια και Άγιο Χαράλαμπο, μεταξύ άλλων. Τα έργα αυτά γίνονται και για τη σύνδεσή του με το τουριστικό προϊόν, όπως είπε.

Στο επίκεντρο το Νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής

«Το Νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής θα το ζηλεύουν όλοι» είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Μιλώντας για τις επενδύσεις στο χώρο της υγείας στην ΑΜΘ, αναγνώρισε πως η μεγαλύτερη γίνεται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κι αφορά την κατασκευή του Νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής. Παράλληλα, σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει ή δρομολογεί ανακαινίσεις συνολικού ύψους 10εκ ευρώ σε όλα τα Κέντρα Υγείας της ΑΜΘ, σε συνέχεια της ενίσχυσής τους με εξοπλισμό. Επίσης, εργασίες γίνονται και στα Νοσοκομεία της ΑΜΘ, ενώ συγχρόνως από το Υπουργείο Υγείας γίνεται προσπάθεια ενίσχυσής τους με προσωπικό, όπου έφερε ως παράδειγμα το Νοσοκομείο Κομοτηνής για το οποίο έχουν βγει συνολικά τέσσερις προκηρύξεις το τελευταίο διάστημα για προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Τέλος, αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, υποστήριξε πως το Υπουργείο το καθιστά πιο ελκυστικό για τους επαγγελματίες υγείας.

«Θα προσληφθούν νέοι συνοριοφύλακες στη Ροδόπη» δεσμεύεται ξανά

«Προχωράμε άμεσα» στην προκήρυξη για μόνιμες προσλήψεις 150 συνοριακών φυλάκων που θα ενισχύσουν Ροδόπη (100) και Καβάλα (50), δεσμεύτηκε ξανά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος. Αναγνώρισε πως οι δύο αυτοί Νομοί, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, δεν έχουν ενισχυθεί μέχρι στιγμής με νέους συνοριοφύλακες, ενώ τόνισε πως συνολικά τα τελευταία χρόνια έχουν προσληφθεί από την κυβέρνηση 750 νέοι.

Αναφορικά με την κυβερνητική πολιτική, χαρακτήρισε προτεραιότητες τη φύλαξη των συνόρων κατά της μη νόμιμης μετανάστευσης και την ασφάλεια των Ελλήνων από την εγκληματικότητα εντός των συνόρων. Ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό, κατηγόρησε την Τουρκία για εργαλειοποίηση αλλοδαπών από τις Καστανιές μέχρι και σήμερα με διαρκή τρόπο, ενώ μετέφερε στοιχεία της ΕΛΑΣ σύμφωνα με τα οποία το 2022 απετράπη η είσοδος στην Ελλάδα σε 260.000 μη νόμιμους μετανάστες και συνελήφθησαν σχεδόν 1.500 διακινητές. Αναφορικά με τον φράχτη, υπενθύμισε πως αυτός επεκτείνεται βάσει σχεδίου, καθώς ήδη υπογράφηκε η σύμβαση για 35χλμ, ενώ συνολικά θα γίνει σε όλα τα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου. «Τα σύνορα της πατρίδας απροσπέλαστα» ήταν το μήνυμα του υπουργού. Τέλος, στάθηκε στο πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη κάνοντας λόγο για έξαρση με επίκεντρο μάλιστα την Κομοτηνή, εξαγγέλλοντας πως το 2023 θα δημιουργηθεί γραφείο ενδοοικογενειακής βίας στην πόλη προς αυτό το σκοπό.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Δεν έκλεισαν κι ενισχύθηκαν τα στρατόπεδα του Έβρου

«Έχουμε υπαρκτές παρούσες απειλές κατά της ασφάλειας» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Γι’ αυτό, όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση εργάζεται σε δύο άξονες, πρώτον διπλωματικά οικοδομώντας κι ενισχύοντας συμμαχίες, και δεύτερον ενισχύοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας με εξοπλιστικά προγράμματα και προσωπικό. Ο υπουργός θυμήθηκε τα γεγονότα των Καστανεών στα οποία όμως η Ελλάδα βρέθηκε προετοιμασμένη, κάνοντας λόγο για «απόπειρα παραβίασης των συνόρων».

Σε πιο τοπικά ζητήματα, ξεκαθάρισε πως «δεν έκλεισε κανένα στρατόπεδο στον Έβρο, αντιθέτως ενισχύθηκε με τη μεταφορά κι εγκατάσταση περισσότερων μονίμων οπλιτών και στελεχών». Αναφορικά με την απόφαση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων να μην εκπαιδεύονται νεοσύλλεκτοι στα στρατόπεδα του Έβρου, ο υπουργός εξήγησε στόχος των στρατοπέδων αυτών δεν είναι ν’ ασχολούνται με την εκπαίδευση των νεοσύλλεκτων αλλά να διατηρούν στελεχωμένες κι αξιόμαχες μονάδες. Τέλος, για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με νέο προσωπικό, σημείωσε πως κάθε εξάμηνο «τρέχει» μία νέα προκήρυξη ΕΠΟΠ, η πλειοψηφία των οποίων ενισχύει τις μονάδες της Θράκης.

Αυτοδιοίκηση κι ενεργειακή κρίση

«Πολύ εποικοδομητική» χαρακτήρισε τη συνεργασία με τους δημάρχους της ΑΜΘ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του χαρακτήρισε «εμβληματικό» το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, ενώ υποσχέθηκε έργα και σε Δήμους της ΑΜΘ που έχουν αναπτυχθεί λιγότερο. Ακόμη, εξήγγειλε χρηματοδότηση έργων οδικής ασφάλειας από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αναφορικά με τα αυξημένα κόστη ενέργειας που καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν οι Δήμοι αυτό το διάστημα, υποστήριξε πως η κυβέρνηση στηρίζει βραχυπρόσθεσμα με έκτακτες χρηματοδοτήσεις την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης, ώστε ν’ ανταποκρίνονται στην ενεργειακή κρίση.

Τίποτα νεότερο για τον σιδηρόδρομο της Κομοτηνής

Λιμάνια, σιδηρόδρομος και οδικοί άξονες ήταν το περιεχόμενο της ομιλίας του υπουργού Υποδομών & Μεταφορών Κώστα Καραμανλή. Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση δεν έχει απλώς όραμα, αλλά το κάνει πράξη με συγκεκριμένα έργα που έχουν εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις και προχωρούν. Αναφορικά με τα λιμάνια, χαρακτήρισε τα λιμάνια Θεσσαλονίκης-Καβάλας-Αλεξανδρούπολης «θαλάσσιο τόξο του Βορρά» που πλέον αξιοποιείται αναπτυξιακά, επενδυτικά και μεταφορικά από την κυβέρνηση.

Για τον σιδηρόδρομο, έκανε λόγο για δρομολογημένα έργα κατασκευής σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου, αναγνωρίζοντας πάντως ότι σε αυτό το κομμάτι «η Ελλάδα έχει μείνει πίσω» αλλά πλέον όπως υποστήριξε το σιδηροδρομικό δίκτυο στη Βόρεια Ελλάδα αναβαθμίζεται. Στις εξελίξεις, έκανε γνωστό πως ήδη δημοπρατήθηκε η νέα σιδηροδρομική «Εγνατία» Θεσσαλονίκη-Τοξότες, έργο των 1,7δις ευρώ. Επίσης, δημοπρατήθηκε η αναβάθμιση της γραμμής Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο, της τάξης των 1,6δις ευρώ, τμήμα ιδιαίτερα σημαντικό καθώς σε συνδυασμό με το λιμάνι Αλεξανδρούπολης συμβάλλει στο bypass του τουρκικού μονοπωλίου μεταφορών μέσω των Στενών του Βοσπόρου. Αναφορικά με το υπάρχον σιδηροδρομικό δίκτυο, στάθηκε στο ότι συντηρείται με έργο ΣΔΙΤ ύψους 190εκ ευρώ, αλλά δεν είπε κουβέντα συγκεκριμένα για τη σιδηροδρομική εγκατάλειψη της Κομοτηνής. Στον τομέα των κάθετων αξόνων, στάθηκε στα έργα που υλοποιούνται, ιδίως δε στη νέα διασυνοριακή γέφυρα Κήποι-Ύψαλα.

Με πλωτό ασθενοφόρο εξοπλίζεται και η Θάσος

Μετά τη Σαμοθράκη και η Θάσος εξοπλίζεται με πλωτό ασθενοφόρο, για την ασφάλεια κατοίκων και τουριστών, εξήγγειλε ο υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης. Τόνισε, πρώτα, ότι ήδη η ύπαρξη τέτοιου τύπου ασθενοφόρου στη Σαμοθράκη έχει αποδειχθεί σημαντική για το νησί. Αναφορικά με άλλα ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου του, στάθηκε στο ότι το λιμάνι Αλεξανδρούπολης εντάχθηκε στο διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών και με απόφαση Μητσοτάκη παραμένει στην κυριότητα του Δημοσίου, συγχρόνως όμως συνεχίζεται το επενδυτικό του πρόγραμμα. Ως προς το δεύτερο μεγάλο λιμάνι της ΑΜΘ, δηλαδή της Καβάλας, έκανε γνωστό πως προχωράει η αξιοποίησή του.

Ενεργειακό κέντρο η ΑΜΘ;

Την κυβερνητική πολιτική γύρω από την ενέργεια, ανέπτυξε ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Ο υπουργός απέδωσε την ενεργειακή κρίση μόνο στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ υποστήριξε πως η κυβέρνηση βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις. Στόχος είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους στη χώρα μας, που επικουρικά θα καταστήσει την οικονομία πιο ανταγωνιστική. Σε αυτό το σημείο υποστήριξε πως η κυβέρνηση φορολογεί τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας και απορροφά κατ’ ελάχιστο στο 50% στις αυξήσεις σε τιμολόγια ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Παράλληλα, προωθεί την πράσινη μετάβαση, μειώνοντας την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο και τα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα που είναι κατά κύριο λόγο εισαγόμενα.

Αναφορικά με την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη τη χαρακτήρισε «ενεργειακό κέντρο ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», αναφερόμενος στις επενδύσεις των αγωγών φυσικού αερίου TAP και IGB, στο σταθμό αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Κομοτηνή και στο υπό κατασκευή στην Αλεξανδρούπολη.

Γ. Γεωργαντάς: «Δέσμευσή μας το φράγμα Κομψάτου»

Ως «το μεγαλύτερο αρδευτικό έργο της χώρας» χαρακτήρισε την κατασκευή φράγματος και δικτύων ύδρευσης στον ποταμό Νέστο για την κοιλάδα της Ξάνθης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς. Παράλληλα, υποσχέθηκε πως η πολιτεία δεν έχει ξεχάσει το φράγμα ποταμού Κομψάτου στη Ροδόπη, όπου με πρωτοβουλία της Περιφέρειας ΑΜΘ και συνεργασία του ΥΠΑΑΤ γίνεται επικαιροποίηση των περιβαλλοντικών μελετών. «Είμαστε σε ετοιμότητα να προχωρήσουμε. Είναι μία δέσμευση που γίνεται από εμάς για εδώ. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο» είπε, ενώ για το φράγμα Ιασίου έκανε γνωστό πως έχει μελετώνται τα δίκτυα άρδευσης.

Σε λοιπά ζητήματα του ΥΠΑΑΤ, έκανε γνωστό πως την τριετία 2020-2022 ο ΕΛΓΑ και οι κρατικοί οικονομικές ενισχύσεις κατέβαλαν συνολικά 863εκ ευρώ, δηλαδή όπως είπε «τα περισσότερα χρήματα που δόθηκαν ποτέ από μία κυβέρνηση σε τρία χρόνια. Τα μισά είναι από εισφορές αγροτών και τα υπόλοιπα από τον κρατικό προϋπολογισμό». Τέλος, εξήγγειλε πως πλέον θα επιδοτούνται οι καλλιέργειες αραβόσιτου και μαλακού σιταριού, όπου η χώρα μας έχει πολύ μεγάλα ποσοστά εισαγωγών. Αυτό γίνεται, ώστε να καλλιεργηθούν εντός των συνόρων πιο φθηνές ζωοτροφές.

Ξάνθη, Σαμοθράκη και… καθαρισμοί δασών

«Το φυσικό περιβάλλον της χώρας είναι ένα θησαυροφυλάκιο» δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς. Αναφορικά με παρεμβάσεις της κυβέρνησης, έφερε ως παράδειγμα την Ξάνθη όπου «27 χρόνια περίμενε να καθαριστεί το δάσος γύρω από την παλιά πόλη», επικαλούμενος λόγια του δημάρχου Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη, αλλά αυτό έγινε μόνο από την παρούσα κυβέρνηση. Αντίστοιχα, καθαρίστηκαν σχεδόν 200 κρίσιμα οικοσυστήματα στη χώρα και διανοιχτήκαν 2.000 χλμ αντιπυρικών ζωνών. Παράλληλα, στάθηκε στο πρόγραμμα «απάτητα βουνά» το οποίο εφαρμόζεται στο όρος Σάος της Σαμοθράκης, παρέχοντάς του προστασία από σχεδόν κάθε είδους παρέμβαση. Τέλος, εξήγγειλε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για τη χάραξη οικοτουριστικών μονοπατιών.

Επενδύσεις στη Θράκη μέσω του νέου Αναπτυξιακού Νόμου

Φιλοεπενδυτικό κλίμα δημιουργεί η κυβέρνηση στη Θράκη, ισχυρίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης. Ο αν. υπουργός ανέδειξε ως αναπτυσσόμενη την ελληνική οικονομία κι ως μειούμενη την εγχώρια ανεργία, ενώ συνέκρινε τις επενδύσεις που έχουν γίνει στη Θράκη τα χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης. Στην ΑΜΘ, σύμφωνα με τον κο Παπαθανάση, τα τελευταία τρία χρόνια υπάρχουν 110 νέες επενδύσεις στη μεταποίηση ύψους σχεδόν 300εκ ευρώ, 58 στον πρωτογενή τομέα ύψους 110 εκ ευρώ, 33 στον τουρισμό ύψους 102 εκ ευρώ και 13 στον τομέα των υπηρεσιών ύψους 49 εκ ευρώ. Ενδεικτικά, μετέφερε πως 16 επενδύσεις στον κλάδο της μεταποίησης έχουν προχωρήσει στη Ροδόπη.

Στάθηκε ιδίως στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο, ο οποίος παρέχει αυξημένα κίνητρα εγκατάστασης επιχειρήσεων κυρίως σε Έβρο, αλλά και Ροδόπη και Ξάνθη, ενημερώνοντας χαρακτηριστικά πως απ’ όταν βγήκε ο νέος Νόμος, στην ΑΜΘ είχαμε μόλις σε 3 μήνες 24 αιτήσεις υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων 54εκ ευρώ. Αναφορικά με εμβληματικές επενδύσεις, στάθηκε στη Sunlight που επενδύει 102 εκ ευρώ στο Νέο Όλβιο Ξάνθης δημιουργώντας 220 νέες θέσεις εργασίας, ενώ για άλλα project στάθηκε στο Κέντρο Πολιτικής Προστασίας που θα δημιουργηθεί στη Ροδόπη και στις νέες Φοιτητικές Εστίες Πανεπιστημιούπολης Κομοτηνής.

Κ. Μητσοτάκης: «Αφήνουμε το έργο μας να μιλάει…»

 «Για ακόμη μία φορά μαζί σας στην Κομοτηνή» είπε μιλώντας τελευταίος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ χαρακτήρισε «εξαιρετικά αναλυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη της ΑΜΘ» το οποίο όπως υποστήριξε «δεν αποτυπώνει απλά το όραμά μας, αλλά μία ολόκληρη φιλοσοφία διακυβέρνησης, για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση σημαντικών έργων σε όλη την Ελλάδα». Όλα όσα καταγράφονται στο σχέδιο ως έργα ή παρεμβάσεις, έχουν χρηματοδότηση και σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, είναι περισσότερα από 360 έργα που ανταποκρίνονται σε 6,8δις ευρώ, τα οποία έχουν καταρτιστεί σε συνεννόηση με τη διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ, με τελικούς αποδέκτες τους κατοίκους.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πως το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων κατευθύνεται προς έργα υποδομών. Στόχος είναι η ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών, λιμάνια-σιδηρόδρομος-αυτοκινητόδρομοι, ώστε να ξεκλειδωθεί η αναπτυξιακή δυναμική της ΑΜΘ ιδίως μέσω των εμπορευματικών τρένων και της σύνδεσής τους με το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, που με απόφαση πρωθυπουργού παρέμεινε στην κυριότητα του δημοσίου.

«Η Αλεξανδρούπολη ήταν ένας γίγαντας εν υπνώσει κι η ανάπτυξή της μπορεί να συμπαρασύρει ολόκληρη την ΑΜΘ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ενώ στάθηκε και στο αρδευτικό φράγμα Νέστου, χαρακτηρίζοντάς το ως το σημαντικότερο αρδευτικό έργο για τον πρωτογενή τομέα. Για τον τουρισμό, έκανε λόγο για 50εκ δυνητικούς επισκέπτες μέσω αυτοκινήτου στην ΑΜΘ κάτι που αποτελεί «μεγάλη ευκαιρία». Αναγνώρισε πάντως ότι «μείναμε πίσω» στις πύλες εισόδου, όπου«δεν τα κάναμε όλα καλά, πρέπει να αναγνωρίζουμε τις αδυναμίες μας» όπως είπε, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα υποστηρίζει την είσοδο Βουλγαρίας και Ρουμανίας στη Σένγκεν, που θα έχει θετικά τουριστικά οφέλη για την Ελλάδα αλλά κι αρνητικές προεκτάσεις για την αγορά της Κομοτηνής. Για το περιβάλλον, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση έχει στόχο την προστασία της βιοποικιλότητας στη Θράκη.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στα ζητήματα ασφάλειας, κάνοντας μία ιστορική αναδρομή στα γεγονότα των Καστανεών, στα οποία όμως βρέθηκε έτοιμη η κυβέρνηση. «Προστατεύσαμε τα σύνορά μας, που είναι ελληνικά αλλά κι ευρωπαϊκά» τόνισε, ενώ υποστήριξε πως πλέον η κυβέρνηση εφαρμόζει μία αυστηρή μεν αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. «Στην προστασία των συνόρων και την ασφάλεια των ακριτών μας, δεν πρόκειται να κάνω βήμα πίσω» διαμήνυσε και τόνισε πως ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί με εθνικούς πόρους, αφού η ΕΕ δεν χρηματοδοτεί τεχνικά εμπόδια συνόρων.

Στον τομέα της Υγείας, υποστήριξε πως εάν εμπιστευτούν οι πολίτες ξανά τη ΝΔ ως κυβέρνηση, θα είναι προτεραιότητα στην επόμενη τετραετία η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ  ευχαρίστησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την κατασκευή του Νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής, δεσμευόμενος ότι η πολιτεία θα το στελεχώσει κι οργανώσει κατάλληλα. Για την Παιδεία, άφησε να εννοηθεί πως το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης θα γίνει το τρίτο μεγαλύτερο σε επίπεδο Τμημάτων σε όλη τη χώρα, αφού θα απλωθεί στην Ανατολική Μακεδονία.

«Πρέπει να αφήνουμε το έργο μας να μιλάει, κι είναι πολύ και σημαντικό, από τα μεγάλα ως τα μικρά. Δεν μας αρέσουν τα μεγάλα λόγια» κατέληξε, ενώ έφερε ως παράδειγμα πως η παρούσα κυβέρνηση έλυσε το ζήτημα με τα χρωστούμενα του μισθοδοτικού κόστους εργασίας στη Θράκη.

Πηγή: xronos.gr
Μοιραστείτε το