4 Απριλίου 2025

Βουλή: Μητσοτάκης – Δένδιας ξεδιπλώνουν την «Ατζέντα 2030» για τα εξοπλιστικά

Από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί σήμερα στην προ ημερησίας συζήτηση στις κινήσεις για την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς, σε ένα 12ετές σχέδιο που θα ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις με νέες τεχνολογίες και σύγχρονα οπλικά συστήματα.

Την εξειδίκευση φυσικά θα αναλάβει ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα ξεδιπλώσει την «Ατζέντα 2030» που διαμορφώθηκε σε συνεργασία με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τους Αρχηγούς των τριών Κλάδων, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της αμυντικής ετοιμότητας της χώρας, ειδικά σ’ ένα γεωπολιτικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από εντεινόμενες προκλήσεις.

Το νέο αυτό πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 28 δισεκατομμυρίων ευρώ και δεν αποσκοπεί μόνο στην προμήθεια νέων όπλων, αλλά και στην ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, την αναβάθμιση υφιστάμενων συστημάτων και την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στον τομέα της κυβερνοάμυνας και των μη επανδρωμένων συστημάτων.

Με την συζήτηση αυτή η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει συνολικά την ατζέντα και να φέρει την αντιπολίτευση στο τερέν των εθνικών θεμάτων και συνολικά της εξωτερικής πολιτικής που είναι προνομιακός τομέας για το γαλάζιο ακροατήριο.

Η συζήτηση αναμένεται να μετατραπεί σε εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση για την αμυντική και την εξωτερική πολιτική, για τον ρόλο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ αλλά και στις σχέσεις με την Τουρκία και το Κυπριακό, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι με αυτό τον τρόπο θα φέρουν προ των ευθυνών τους όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία θα αναγκαστούν να πάρουν ξεκάθαρη θέση για το πώς θέλουν να οχυρωθεί η Ελλάδα έναντι των παγκόσμιων γεωπολιτκών προκλήσεων.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Άμυνα της χώρας περνούν στη νέα εποχή και η Ελλάδα γίνεται ισχυρή δύναμη πυρός», θα είναι το κεντρικό μήνυμα του πρωθυπουργού, ο οποίος αναμένεται να αναδείξει τις γενικές γραμμές του πλαισίου και δεν θα δώσει διαβαθμισμένες πληροφορίες.

Πιο συγκεκριμένος θα είναι ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας στην κλειστή συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής που θα ακολουθήσει όπου θα έχει την ευκαιρία να ξεδιπλώσει το νέο στρατιωτικό δόγμα της χώρας.

Η χώρα μας μπαίνει στο κάδρο των μεγάλων προμηθειών και της αξιοποίησης όλων των όπλων στον σύγχρονο πόλεμο (drones, anti-drones, σύνθετα συστήματα radar, αντιπυραυλική προστασία κλπ) με ευρύτερη αξιοποίηση της τεχνολογίας και στρατηγικά (π.χ ένταξη στις ΕΔ της κυβερνοάμυνας) και πρακτικά (Ιδρύματα του Στρατού που θα συνεργάζονται με ερευνητικά κέντρα και ελληνικές επιχειρήσεις για την παραγωγή δικών μας πρότυπων όπλων).

Τρίτο κομμάτι στο οποίο θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός είναι οι προμήθειες που θα προϋποθέτουν συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία (ΕΑΒ, Ναυπηγεία και Αμυντικά Συστήματα). Καμία προμήθεια δεν θα γίνεται αν δεν συνοδεύεται από ελληνικά εξαρτήματα ή τη συμμετοχή ελληνικού ανθρώπινου δυναμικού. Τα προαναφερθέντα θα πλαισιώνονται από μια συνολική δέσμη μέτρων: από τη νέα οργάνωση της θητείας, τη νέα οικονομική ενίσχυση (όπου θα εξηγήσει γιατί γίνεται και γιατί τώρα), μέχρι τη νέα διάταξη των στρατοπέδων (με επιχειρησιακά πλέον κριτήρια και όχι με γεωγραφικά. Όσον αφορά το πέρασμα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στη νέα εποχή, ο Πρωθυπουργός θα αναλύσει από το βήμα της Βουλή τη σημασία που έχει η Άμυνα και η σταθερότητα για την κοινωνία στο σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον, αλλά και τον ρόλο της οικονομίας που θα πρέπει παράλληλα να αναπτύσσεται, για να τροφοδοτεί, μεταξύ άλλων, και την Άμυνα.

Να θυμίσουμε ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει ήδη περιγράψει με δηλώσεις του το αποτύπωμα και τις προθέσεις κυβέρνησης και για τον κοινωνικό ρόλο των Ε.Δ.. Ο Νίκος Δένδιας ήταν σαφής: «Η συνολική ενίσχυση των βασικών μισθών και των επιδομάτων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων θα ανέρχεται σε 268 εκατ. ευρώ… Τα στελέχη μας δεν επιτρέπεται να διάγουν σε ‘έντιμη πενία’». Και τόνισε ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις καθίστανται πλέον αναπτυξιακός μοχλός της οικονομίας» και «παύουν να είναι απλώς καταναλωτής δημοσίου χρήματος». Σε αυτό το πλαίσιο κινείται γενικότερα και η δράση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΜΑΚ), που έχει ως αντικείμενο τις καινοτόμες λύσεις διττής χρήσης, που ενισχύουν την εθνική άμυνα και παράλληλα, την ανάπτυξη της πατρίδας μας. Το Κέντρο ανακοίνωσε πρόσφατα τον φιλόδοξο Προγραμματικό Ορίζοντα Έργων Έρευνας και Ανάπτυξης για το 2025.

Η δε ανακοίνωση για τη «συμμετοχή του ελληνικού οικοσυστήματος επιχειρήσεων άμυνας με τουλάχιστον 25% στα νέα προγράμματα εξοπλισμών» εκ μέρους του ΥΕΘΑ, αναδεικνύει την πρόθεση της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το πρόγραμμα ReArm της ΕΕ και οι συμμετοχές που θα προκύψουν, αναμένεται ότι μέχρι το 2030 θα «μπουστάρουν» τον κλάδο στην Ελλάδα.

Μοιραστείτε το

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ