Σε καθεστώς υψηλής προστασίας θέτει με Υπουργική Απόφαση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) 6 βουνά της χώρας απαγορεύοντας κάθε δραστηριότητα, ακόμα και αν η σχετική διαδικασία έχει ξεκινήσει.
Η πρωτοβουλία υπό την ονομασία Απάτητα Βουνά αφορά τα Λευκά Όρη (έκταση: 382,06 τ. χλμ. και Υψόμετρο 2.453 μ.) στην Κρήτη, το Σάος (97,30 τ.χλμ. – 1.611 μ.) στη Σαμοθράκη, το Σμόλικα (102,89 τ.χλμ. – 2.637 μ.) στα Ιωάννινα, την Τύμφη (202,75 τ.χλμ. – 2.497 μ.) επίσης στα Ιωάννινα, τον Ταΰγετο (143,23 τ.χλμ. 2.407 μ.) στην Πελοπόννησο και το Χατζή (45,61 τ.χλμ. – 2.038 μ.) στο νομό Τρικάλων.
«Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την εξέλιξη που ακυρώνει τις άδειες για τα αιολικά πάρκα, ωστόσο δεν εφησυχάζουμε», δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η αντιδήμαρχος Οικονομικών και Περιβάλλοντος Σαμοθράκης, Αναστασία Τερζή, μετά την ανακοίνωση του υπουργού Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, ότι το όρος Σάος της Σαμοθράκης μαζί με τα Λευκά όρη της Κρήτης και το όρος Χατζή στην νότια Πίνδο, μπαίνουν σε καθεστώς απόλυτης προστασίας και χαρακτηρίζονται «απάτητα βουνά».
Η κα. Τερζή ανέφερε πως από το 2017, όταν η τοπική κοινωνία της Σαμοθράκης κατάλαβε ότι έχουν εκδοθεί δυο άδειες για εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην κορυφή του ΣΑΟΣ, προσπάθησε να το αποτρέψει, μέσω των κινήσεων πολιτών που αντέδρασαν έντονα στα συγκεκριμένα σχέδια, αλλά και των αποφάσεων της προηγούμενης δημοτικής αρχής, τις οποίες επικαιροποίησε και η σημερινή διοίκηση του δήμου.
«Η απόφαση του υπουργείου δικαιώνει τους αγώνες και τις προσπάθειές μας», σημείωσε η κα. Τερζή, υπογραμμίζοντας ότι το έργο που σχεδιαζόταν να γίνει στο απαράμιλλης ομορφιάς όρος Σάος, ήταν δυσανάλογο σε σχέση με το μέγεθος του νησιού, και η τυχόν υλοποίησή του θα προκαλούσε τεράστια καταστροφή. Η ίδια ανέφερε πως τις επόμενες ημέρες θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους του υπουργείου, προκειμένου να λάβει και επισήμως, πλέον, όλες τις λεπτομέρειες για την εξέλιξη ακύρωσης των σχεδιασμών εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Σάος.