23 Νοεμβρίου 2024

Άγγ. Συρίγος: «Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ν’ αγκαλιάσει όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ»

Η στήριξη της πολιτείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης είναι δεδομένη, υποστήριξε ο Άγγελος Συρίγος, φιλοξενούμενος σε αναλυτική συνέντευξη στο ράδιο Χρόνος 87.5fm. Ο υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στάθηκε στα τρία βήματα του Υπουργείου Παιδείας για τη στήριξη του Πανεπιστημίου:

«Πρώτο το Τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο. Δεύτερο το Τμήμα Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή. Και τρίτο ν’ αγκαλιάσει το Δημοκρίτειο Θράκης όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Το Υπουργείο παίρνει θέση, για πρώτη φορά
Ως προς το τρίτο σκέλος, ιδιαίτερης σημασίας είναι η δήλωση του υφυπουργού στο ράδιο Χρόνος 87.5fm, αφού για πρώτη φορά ξεκαθαρίζει δημόσια πως η κυβέρνηση είναι με το πλευρό της διεκδίκησης του Πανεπιστημίου Θράκης για διερεύνηση στην ΑΜΘ. Πρόκειται για ένα ζήτημα με το οποίο έχει ασχοληθεί στενά η εφημερίδα μας, στον απόηχο της πρώτης σχετικής δήλωσης του αντιπρύτανη Οικονομικών ΔΠΘ Φώτη Μάρη που γνωστοποίησε το όραμα του ΔΠΘ για διερεύνηση, αλλά και των αντιδράσεων που ήρθαν από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το οποίο διατηρεί Τμήματα σε Καβάλα και Δράμα.

Δεδομένο είναι πάντως, ότι αυτό το διάστημα βρισκόμαστε σε προπαρασκευαστικό σημείο των συζητήσεων και οι όποιες αποφάσεις χρονικά απέχουν αρκετά. Ο Άγγελος Συρίγος δήλωσε αναλυτικά τα εξής: «(η διαβούλευση για αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού «χάρτη» της χώρας) σε πρώτη φάση περνάει από την Εθνική Αρχή για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που είναι ανεξάρτητη αρχή. Οπότε δεν μου επιτρέπεται να έχω δημόσια άποψη ως προς το τι γίνεται με συγχωνεύσεις κι αλλαγές. Είναι ένα θέμα που εξετάζεται σε πρώτη φάση από την ανεξάρτητη αρχή. Μετά έχει άποψη το Υπουργείο.

Επειδή όμως μιλήσαμε για στρατηγικό σχεδιασμό, να έχουμε κατά νου ότι ο τελικός στόχος είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ν’ αγκαλιάσει όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως είναι το σωστό. Είναι όμως ορισμένα βήματα που πρέπει να γίνουν σωστά και με προσοχή. Δεν πρέπει να κάνουμε πράγματα… άρπα κόλλα και να τα βρίσκουμε μπροστά μας. Μιλάμε για ακαδημαϊκά Τμήματα, δεν ιδρύουμε έναν παιδικό σταθμό που την επόμενη χρονιά μπορούμε να κλείσουμε».

Προχωράει, αλλά όχι με ταχύτητα το νέο Τμήμα Εργοθεραπείας
«Ειλημμένη» χαρακτήρισε την απόφαση λειτουργίας των νεοιδρυθέντων Τμημάτων Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο και Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή ο υφυπουργός Παιδείας.

Δεν έκρυψε πάντως ότι τα πράγματα δεν κινούνται με την αρχικώς ανακοινωθείσα ταχύτητα, επιχειρηματολογώντας επί της ουσίας πως αυτό γίνεται για ν’ αποφευχθούν… προχειροδουλειές. «Είναι ειλημμένες αποφάσεις ότι θα γίνουν αυτά τα Τμήματα. Αλλά υπάρχουν κάποιες διαδικασίες οι οποίες εκ των πραγμάτων καθυστερούν, υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις κι από πλευράς αρχών στη Θράκη -θα το πω έτσι γενικώς και αορίστως. Δεν υπάρχουν αντιρρήσεις, αλλά χρειάζεται κάποια πράγματα να γίνουν με γρήγορους ρυθμούς.

Αυτή τη στιγμή έχουμε επιτύχει μία καλή συνεργασία μεταξύ Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, Περιφέρειας ΑΜΘ και Δήμου Διδυμοτείχου για την Ψυχολογία. Έχει βρεθεί ο χώρος όπου θα ανεγερθεί το επόμενο διάστημα πανεπιστημιούπολη. Και παράλληλα θα προχωρήσει η Εργοθεραπεία Κομοτηνής, θα γίνει αλλά θέλει σωστά βήματα και να μη γίνονται πράγματα στο πόδι. Στόχος είναι το νέο Τμήμα να λειτουργήσει αμέσως με επάρκεια, όταν λειτουργήσει. Θυμίζω πως όταν ιδρύθηκε η Νομική Σχολή, ξεκίνησε μετά από δύο-τρία χρόνια τη λειτουργία της», είπε αναλυτικά.

Γεμίσαμε μηχανικούς και δικηγόρους;
Κληθείς να σχολιάσει τις αρνητικές επιπτώσεις που είχε η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής σε συγκεκριμένα Τμήματα του Δημοκριτείου, που είδαν τους εισακτέους τους να ελαχιστοποιούνται, ο υφυπουργός παρουσίασε μία διαφορετική κατάσταση, εξηγώντας πως στόχος είναι να υπάρχουν δυνατά Τμήματα, με φοιτητές που να μην παρατούν τις σπουδές στη μέση και πτυχία που να τους προσφέρουν επαγγελματική αποκατάσταση.

Ο υφυπουργός τοποθετήθηκε με νόημα ως εξής: «δεν θέλετε Τμήματα τα οποία είναι στα χαρτιά κι όχι στην πραγματικότητα, δεν θέλετε Τμήματα που εγκαταλείπονται από τους φοιτητές τους στο δεύτερο έτος ή δίνουν κακό όνομα στο Πανεπιστήμιο διότι δεν έχουν επαγγελματική αποκατάσταση […]. Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό εγκαταλείψεως φοιτητών στην Ευρώπη, με υπερδιπλάσιο από το δεύτερο, γιατί είχαμε φαινόμενα να μπαίνει κάποιος στο Πανεπιστήμιο με 2, 3 ή 4 μονάδες. Πόσους μαθηματικούς, πολιτικούς μηχανικούς, γεωπόνους και δικηγόρους ν’ αντέξει η χώρα; Ποιές ανάγκες υπάρχουν;».

Ως προς τις μετεγγραφές που -βάσει στοιχείων- πλήττουν βάναυσα το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, μειώνοντας κατά εκατοντάδες κάθε χρόνο τους φοιτητές τους, ο υφυπουργός αναγνώρισε πλήρως το πρόβλημα, εξηγώντας πως πλήττει κυρίως τα ακριτικά ιδρύματα Θράκης και Αιγαίου. Επιχειρηματολόγησε όμως, πως έχουν ληφθεί μέτρα από το Υπουργείο για μείωση των μετεγγραφών, όπως ακαδημαϊκά κριτήρια όταν τα Τμήματα έχουν πολύ μεγάλη απόκλιση στη βάση εισαγωγής και έμφαση στην κατασκευή νέων εστιών στις ακριτικές περιοχές, όπως και στην Κομοτηνή μέσω μεγάλου έργου ΣΔΙΤ, αλλά και αύξηση των δικαιούχων του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος.

«Στόχος μας είναι σε βάθος χρόνου, όποιος έρχεται στο Δημοκρίτειο και δεν έχει τα οικονομικά μέσα η οικογένειά του, να μη σκέφτεται ούτε τη στέγαση ούτε τη σίτιση», είπε χαρακτηριστικά ο κος Συρίγος.

Ουκρανοί φοιτητές στο ΔΠΘ;
Στο περιθώριο της συνέντευξης, ο υφυπουργός Παιδείας ερωτήθηκε και για την κατάσταση που επικρατεί σε πανεπιστημιακά Τμήματα της Ουκρανίας που φιλοξενούν Τμήματα Ελληνικών Σπουδών, απαντώντας πως εξετάζεται ακόμη κι οι φοίτηση Ουκρανών τη νέα χρονιά σε ελληνικά Τμήματα, μεταξύ των οποίων και το ΔΠΘ.

«Είμαστε σε επαφή με την πρόεδρο του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας στη Μαριούπολη και προσπαθούμε να έρθουμε σε επικοινωνία με το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας στο Κίεβο. Ο στόχος μας είναι, εάν μπορέσουμε, να τους μεταφέρουμε την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά να φοιτήσουν στην Ελλάδα, σε κάποιες σχολές της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου», δήλωσε.

Στήριξη της μειονοτικής εκπαίδευσης στην Αλβανία
Να σημειωθεί πως η συνέντευξη του υφυπουργού δόθηκε μετά την επιστροφή του από το Αργυρόκαστρο Αλβανίας, όπου συναντήθηκε με ανθρώπους της ελληνικής μειονότητας και παρέστη στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Αργυροκάστρου.

«Τα δύο πανεπιστήμια έχουν αναπτύξει στενές σχέσεις και συνεργάζονται από το 1993 στους τομείς της εκπαίδευσης και έρευνας σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο σπουδών», είπε καταληκτικά μιλώντας για τον στόχο στήριξης της μειονοτικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες της.
 

 

Πηγή: xronos.gr

Μοιραστείτε το

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ