Με τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και την καθοριστική συμβολή του Υπερταμείου, ξεκινά η μεγάλη «επανεκκίνηση» για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, απέναντι στις απειλές της κλιματικής αλλαγής.
Η ΕΤΕπ, η «Τράπεζα για το Κλίμα» της Ευρώπης, επενδύει στη βιωσιμότητα τριών κομβικών ελληνικών λιμένων –του Βόλου, της Πάτρας και της Αλεξανδρούπολης–, ξεκινώντας μελετητικές διαδικασίες για την εκπόνηση Αξιολογήσεων Κινδύνου και Τρωτότητας έναντι της Κλιματικής Αλλαγής (CRVAs). Στόχος, η προστασία των κρίσιμων υποδομών από παράκτιες πλημμύρες, άνοδο της στάθμης της θάλασσας και ακραία καιρικά φαινόμενα.
Στην περίπτωση της Αλεξανδρούπολης, που αποτελεί στρατηγικό κόμβο ενεργειακής και εμπορικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή, η σημασία της πρωτοβουλίας είναι διπλή: αναπτυξιακή και γεωπολιτική.
«Ανθεκτικότητα σημαίνει βιωσιμότητα»
Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Γιάννης Τσακίρης σημείωσε ότι η τράπεζα επενδύει σε λύσεις που εξασφαλίζουν τη μακροχρόνια επιχειρησιακή βιωσιμότητα των λιμενικών εγκαταστάσεων. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, υπογράμμισε πως πρόκειται για τη δεύτερη ουσιαστική συνεργασία με την ΕΤΕπ, που εντάσσεται στο στρατηγικό πλάνο του Growthfund για ανθεκτικές και ανταγωνιστικές δημόσιες υποδομές.
Το πρόγραμμα CRVAs περιλαμβάνει:
Ανάλυση υφιστάμενης κατάστασης: Κλιματικά δεδομένα και ιστορικές επιπτώσεις.
Εκτίμηση τρωτότητας: Εντοπισμός κινδύνων και πρόταση μέτρων προσαρμογής.
Οικονομική αξιολόγηση: Ανάλυση συνεπειών και αναγκών επένδυσης.
Αλεξανδρούπολη, κόμβος με προοπτική
Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του λιμένα έρχεται σε μια περίοδο έντονης κινητικότητας και επενδυτικού ενδιαφέροντος στην περιοχή, ενώ συμπίπτει και με τις πιέσεις για ενεργειακή αυτάρκεια, εμπορική ανάπτυξη και αύξηση του τουριστικού ρεύματος.
Το έργο εναρμονίζεται πλήρως με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. για τις ανθεκτικές υποδομές και εντάσσεται στις «πράσινες πολιτικές» της νέας ευρωπαϊκής αναπτυξιακής στρατηγικής.
Ένα λιμάνι για το μέλλον
Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αναβαθμίζεται, όχι μόνο με τεχνικούς όρους, αλλά και ως σύμβολο μετάβασης σε μια νέα εποχή βιωσιμότητας, όπου η πρόληψη προηγείται της καταστροφής και η ανάπτυξη συμπορεύεται με την ανθεκτικότητα.