Απούλητα έμειναν μεγάλα ποσοστά των αμνοεριφίων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Στη Θράκη όχι τόσο, αλλά η Ανατολική Μακεδονία το ένιωσε πιο έντονα.
Αυτό ανέφερε μιλώντας στο περιφερειακό πρόγραμμα της ΕΡΤ ΑΜ-Θ, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας και μέλος της πρωτοβουλία των Κτηνοτροφικών Συλλόγων της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Νίκος Δημόπουλος.
Εξηγώντας δε τους λόγους των αδιάθετων αμνοεριφίων, στάθηκε στο ότι εδώ και τρεις εβδομάδες γίνεται ένας επικοινωνιακός καταιγισμός για τις τιμές τους, γεγονός που απέτρεψε το αγοραστικό να προμηθευθεί αρνάκι ή και κατσικάκι, καθώς στην κυριολεξία τρόμαξε από τα 14 και 15 ευρώ το κιλό και στράφηκε στο χοιρινό και το κοτόπουλο.
«Δηλαδή τα 20 ευρώ, που θα έδινε παραπάνω είναι το θέμα για το πασχαλινό τραπέζι, το οποίο είναι μια φορά το χρόνο; Δηλαδή τώρα που πέρασε το Πάσχα λύθηκε το θέμα; Μήπως το πρόβλημα είναι βαθύτερο και μιλάμε πια για φτωχοποίηση του Ελληνικού λαού; Επίσης ρόλο-όχι μεγάλο- έπαιξε και η εισαγωγή αμνοεριφίων από Ρουμανία, που οι τιμές τους δεν ήταν και φθηνότερες από τα Ελληνικά. Ωστόσο, ήλθαν και πουλήθηκαν ως Ελληνικά, με την γνωστή διαδικασία της “ελληνοποίησης”… Αν και ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς τομέα διαβεβαιώνει πως ήταν ελάχιστα τα αμνοερίφια από την Ρουμανία… Κάτι που επίσης θα πρέπει να προσέξουμε είναι οι αυτοκόλλητες ταινίες που αποδεικνύουν πως είναι της ΕΕ, ή και Ελληνικής προέλευσης…μια αυτοκόλλητη ταινία όμως που πολύ εύκολα μπορεί να αντικατασταθεί, να πέσει κατά λάθος ή και εσκεμμένα… Εδώ θέλουμε την παρέμβαση του κράτους για τους ελέγχους», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Δημόπουλος.
Επιπλέον ο κ. Δημόπουλος κάλεσε το αρμόδιο υπουργείο να βρει άμεσα τρόπο και να διαθέσει τις ποσότητες των αμνοεριφίων, που δεν διατέθηκαν στην αγορά, στο Στρατό, στα Νοσοκομεία, στα Πανεπιστήμια, στους Δημόσιους φορείς.
«Δεν μπορούν οι Κτηνοτρόφοι να τα κρατήσουν πέραν μιας εβδομάδας, γιατί θα πρέπει να φροντίσουν να τραφούν με γάλα, ενώ το γάλα το χρειάζονται για να το πουλήσουν μια και η τιμή είναι καλή. Και πρέπει να συνεχίζονται να τρέφονται με γάλα και όχι άλλη ζωοτροφή, προκειμένου να πουληθούν ως γάλακτος. Επίσης ζητάμε και μια επιπλέον ενίσχυση για τον περιορισμό της ζημιάς, ίσως από τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας-de minimis-.Τέλος μιλάμε για τραγελαφικές καταστάσεις και με την ενίσχυση του 2% επί του τζίρου, που είναι εξαιρετικά μικρή και κάποιοι δεν την έλαβαν κιόλας. Η ενίσχυση πρέπει να πάει ανά ζωική μονάδα, ας το καταλάβουν στο υπουργείο και ας εφαρμόσουν αυτό που τους λέμε και όχι μόνο να μας ακούνε», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Δημόπουλος.