27 Δεκεμβρίου 2024

Αναπτυξιακός Νόμος: Έως 70% ενισχύσεις για επιχειρήσεις στην ΑΜΘ

Διφορούμενες είναι οι απόψεις ως προς το αν ο υπό επεξεργασία και ψήφιση στη Βουλή Αναπτυξιακός Νόμος περιλαμβάνει ισχυρά κίνητρα για επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τα κίνητρα στηρίζονται στον ανανεωμένο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος ψηφίστηκε την περασμένη άνοιξη κι ισχύει από την 1η Ιανουαρίου. Εκεί αναφέρονται Περιφέρειες και όχι Νομοί. Η Περιφέρεια της ΑΜΘ μάλιστα μνημονεύεται σε αυτές που πρέπει να ενισχυθούν περισσότερο και με βάση τον υπό επεξεργασία Αναπτυξιακό Νόμο ενισχύονται με έως και 70%.

Την Τρίτη 18/01 εισήχθη στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής προς επεξεργασία πριν την τελική του ψήφιση το νομοσχέδιο «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη» του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που στοχεύουν στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα μας και στην επιτάχυνση και ευελιξία των προβλεπόμενων διοικητικών διαδικασιών για τις ιδιωτικές επενδύσεις. Βασίζεται σε συγκεκριμένους πυλώνες ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας προκειμένου να επιτευχθεί ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων ακολουθώντας τις επιταγές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης (Industry 4.0), η πράσινη μετάβαση, η δημιουργία οικονομιών κλίμακας και η στήριξη καινοτόμων επενδύσεων. Επιπρόσθετα, ενισχύονται οι τομείς του τουρισμού, της μεταποίησης και της αγροδιατροφής ενώ υπάρχει ειδική μέριμνα για τις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν στις περιοχές απολιγνιτοποίησης.

Ειδικότερα θεσπίζονται 13 θεματικά καθεστώτα:

  1. Ψηφιακός και Τεχνολογικός Μετασχηματισμός Επιχειρήσεων.
  2. Πράσινη Μετάβαση – Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Επιχειρήσεων.
  3. Νέο Επιχειρείν, με κύριο σκοπό την υποστήριξη νέων επιχειρηματιών που θέλουν να υλοποιήσουν τις επενδυτικές τους πρωτοβουλίες.
  4. Καθεστώς Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, μέσω του οποίου θα υλοποιηθεί η εγκεκριμένη ευρωπαϊκή πολιτική για την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης για τη στήριξη της απασχόλησης και ανάπτυξης αυτών των περιοχών.
  5. Έρευνα και Εφαρμοσμένη Καινοτομία.
  6. Αγροδιατροφή – Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Αλιεία.
  7. Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα.
  8. Επιχειρηματική Εξωστρέφεια.
  9. Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων.
  10. Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού.
  11. Μεγάλες Επενδύσεις, προκειμένου να υπάρξει ειδική αντιμετώπιση σε επενδυτικά σχέδια που επηρεάζουν σημαντικά τις τοπικές οικονομίες και γενικότερα την άνοδο των οικονομικών κλαδικών δεικτών.
  12. Ευρωπαϊκές Αλυσίδες Αξίας.
  13. Επιχειρηματικότητα 360ο.

Θετικά και αρνητικά σημεία λέει ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης
Θετικά και αρνητικά σημεία εντοπίζει στον υπό επεξεργασία και ψήφιση Αναπτυξιακό Νόμο ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης ΑΜΘ Κώστας Σιμιτσής στο ράδιο Χρόνος 87.5fm. Θετικό, κατά τον ίδιο, είναι η μείωση γραφειοκρατίας και η επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων, ενώ αρνητικό είναι ότι επιχειρείται μία συγκέντρωση των διαδικασιών στο υπουργείο Ανάπτυξης με ταυτόχρονη μείωση των αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες. 

Στην πρώτη ανάγνωση του Αναπτυξιακού Νόμου ο κος Σιμιτζής εντοπίζει επίσης ότι οι διαφορές μεταξύ των περιφερειών εκλείπουν με βάση τον ανανεωμένο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να υπάρχει μεγαλύτερη ομοιομορφία στις χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός. Δηλώνει πως πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη μέριμνα για ενίσχυση επιχειρήσεων σε διασυνοριακές, που υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό από γειτονικές χώρες όπως Τουρκία και Βουλγαρία και επισημαίνει τέλος το πόσο σημαντικό είναι για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη που ενισχύονται οι τομείς της αγροδιατροφής, της μεταποίησης γεωργικών προϊόντων και της αλιείας.

Έως 70% ενισχύσεις για επιχειρήσεις στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Ο νέος Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων 2022-2027 προβλέπει υψηλά ποσοστά ενίσχυσης στην πλειοψηφία των Περιφερειών της χώρας (30-50% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 40-60% για τις μεσαίες και 50-70% για τις μικρές επιχειρήσεις) με επιπλέον προσαύξηση 10% για τις περιοχές Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης». Ειδικά για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη οι μέγιστες εντάσεις ενίσχυσης αυξάνονται κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες για επενδύσεις που πραγματοποιούνται από μεσαίες επιχειρήσεις. Κατά 20 εκατοστιαίες μονάδες για επενδύσεις μικρών επιχειρήσεων, για τις αρχικές επενδύσεις τους με επιλέξιμες δαπάνες έως 50 εκατ. ευρώ. 

«Τέτοια ποσοστά είχαμε χρόνια να δούμε» σχολίασε στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας, κάνοντας γνωστό ότι με βάση τα όσα μέχρι τώρα έγιναν γνωστά οι μεγαλύτερες ενισχύσεις δίνονται σε επιχειρήσεις στο Βόρειο Αιγαίο, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και την Κεντρική Μακεδονία.

 

Πηγή: xronos.gr

Μοιραστείτε το

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ