Μετά από 32 χρόνια καλής συνεργασίας, Gazprom και Προμηθέας Gas αποφάσισαν να χωρίσουν τους δρόμους τους. Η Gazprom Export, θυγατρική του ρωσικού κολοσσού, αποχωρεί από την ελληνική εταιρεία.
Η Προμηθέας Gas θα προχωρήσει στην εξαγορά του 50% που κατείχε στην εταιρεία η Ρωσική πλευρά και θα διατηρήσει την δραστηριότητά της στον τομέα του φυσικού αερίου, η οποία λόγω του πολέμου περιορίστηκε. Σήμερα το 50% της εταιρείας ελέγχεται από την Πυρσός Συμμετοχών Α.Ε., σχήμα που ανήκει στον ελληνικό όμιλο. Το υφιστάμενο συμβόλαιό της με την Gazprom δεν θα ακυρωθεί, θα διατηρηθεί ως τη λήξη του, το 2027.
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, το «διαζύγιο» των δύο μερών ήταν συναινετικό. Χωρίζουν με φιλικό τρόπο, με την πρωτοβουλία να ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου.
Η επικύρωση της απόφασης αποεπένδυσης και οι λεπτομέρειες υλοποίησής της θα συζητηθούν στο διοικητικό συμβούλιο της Gazprom, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, στις 27 Ιανουαρίου, στην έδρα της, τη Μόσχα.
Ήταν μια προδιαγεγραμμένη εξέλιξη που την επισπεύδει η γεωπολιτική κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Η Προμηθέας Gas έφερνε στην ελληνική αγορά περί το 1 δισ. κ.μ. ρωσικού αερίου. Με το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης, η ποσότητα αυτή άρχισε να μειώνεται, για να φθάσει στα περίπου 500.000 κ.μ. Από αυτά, περί τα 400.000 κ.μ. συμφωνήθηκε το 2022 μεταξύ Gazprom-Προμηθέας Gas-ΔEΗ να τα προμηθεύεται η ΔΕΗ απευθείας από τη Ρωσία. Έτσι, απέμειναν στην Προμηθέας Gas για διάθεση στην εγχώρια αγορά περί τα 100.000 κ.μ.
Παράλληλα, ο όμιλος Κοπελούζου είχε αρχίσει να στρέφει το ενδιαφέρον του σε άλλες δραστηριότητες. Την κατασκευή των δύο FSRU στην Αλεξανδρούπολη, μέσω των οποίων θα εξυπηρετείται και η διακίνηση αμερικανικού LNG, το ηλεκτρικό καλώδιο με την Αίγυπτο για την προμήθεια «πράσινης» ενέργειας και η συμμετοχή του στην κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη, με συνεταίρους τη ΔEΗ και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Σήμερα, μακροπρόθεσμα συμβόλαια με την Gazprom Export έχουν, επίσης, η ΔΕΠΑ Εμπορίας (περί τα 2 δισ. κ.μ.), η Mytilineos (για περίπου 1 δισ. κ.μ.) και εσχάτως και η ΔEΗ για 400.000 κ.μ.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η Προμηθέας Gas ιδρύθηκε το 1991, με ισότιμη συμμετοχή (50-50) Gazprom Export και ομίλου Κοπελούζου. Ήταν η πρώτη ελληνική εταιρεία που έφερε το ρωσικό αέριο στην Ελλάδα.